search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 16:54
MENU CLOSE

Μητσοτάκης στην EUMED-9: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πάροχος ενεργειακής ασφάλειας στις γειτονικές χώρες (Video)

09.12.2022 20:10
alikante- mitsotakis- new

Η ενέργεια, το κλίμα, η οικονομία και οι γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Μεσόγειος βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών των ηγετών των χωρών της Συνόδου Κορυφής EUMED-9 .

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Αλικάντε της Ισπανίας, κατά την τοποθέτησή του στις κοινές δηλώσεις των 9 ηγετών του Ευρωπαϊκού Νότου, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για το πλαφόν στις 13 Δεκεμβρίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε σημαντική την παρατήρηση του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για τις δυνατότητες που παρέχει η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως είπε, η Ελλάδα προχωρά με μεγάλη ταχύτητα σε έρευνες για υδρογονάνθρακες στα νότια και δυτικά σύνορά της σε μία προσπάθεια παράλληλα με τα κοιτάσματα σε Κύπρο, στο Ισραήλ και την Αίγυπτο, να είναι σε σημείο να καταστεί πάροχος ενεργειακής ασφάλειας στις γειτονικές χώρες. «Ίσως μπορέσουμε να συμβάλουμε στο να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από το ρωσικό αέριο πιο γρήγορα απ’ όσο εκτιμούσαμε», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνοας πρωθυπουργός. «Ταυτόχρονα, η Ελλάδα θα εξακολουθεί να ειναι ενας πάροχος ενεργειακής ασφάλειας για τις χώρες που συνορεύουν με αυτήν, όπως εξάλλου το κάνει και η Κροατία, μέσα από επενδύσεις που κάνουμε και εξακολουθούμε να κάνουμε σε μονάδες στα βόρεια σύνορά μας», τόνισε μεταξύ άλλων.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορέσουμε να πετύχουμε μία συμφωνία στο επόμενο συμβούλιο των υπουργών ενέργειας, να μπορέσουμε επιτέλους να συμπιέσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου», τόνισε ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνοντας τις προτάσεις του με έμφαση σε αυτή για ορισμό πλαφόν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκαν ζητήματα ενεργειακής αλληλεγγύης και ζητήματα απλοποίησης διαδικασιών έγκρισης νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πόσο μη παραγωγικό είναι να τίθενται αυστηροί δημοσιονομικοί όροι όταν οι οικονομίες βρίσκονται και μπαίνουν σε ένα σπιράλ ύφεσης. «Η μεγαλύτερη ευελιξία η οποία δίνεται ειδικά ως προς την υλοποίηση στρατηγικών, πράσινων και ψηφιακών επενδύσεων μπορεί να συμβαδίσει με συνετή οικονομική διαχείριση και να συμβαδίσει με τις μεταρρυθμίσεις. Έναν δρόμο τον οποίο έχει χαράξει η Ελλάδα και σε αυτήν θα παραμείνει».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησε με τον Εμμανουέλ Μακρόν πως πρέπει να αναδείξουμε την ξεχωριστή βιοποικιλότητα της Μεσογείου αναπτύσσοντας κοινές δράσεις. Η Μεσόγειος, είπε, είναι στο επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής και το καλοκαίρι είχαμε μεγάλες πυρκαγιές στη Γαλλία και την Πορτογαλία, ενώ είναι σημαντική η συνεργασία στην πολιτική προστασία και το εργαλείο του Rescue EU πρέπει να ενισχυθεί.

«Τέλος θέλω να ευχαριστήσω ως Ευρωπαίος και ως Έλληνας πρωθυπουργός το φίλο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος κλείνει μια δεκαετή πορεία στην ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, και όλους σας γιατί σταθήκατε δίπλα στα δίκαια της Κύπρου στηρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι στην άδικη και παράνομη εισβολή που έλαβε χώρα πριν από 48 χρόνια», είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η λύση του κυπριακού μπορεί να είναι δίκαιη και βιώσιμη μόνο αν στηρίζεται στις αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ και απορρίπτεται οποιαδήποτε σκέψη για λύση δύο κρατών».

Η Σύνοδος Κορυφής MED-9 διεξάγεται στην πόλη Αλικάντε της Ισπανίας με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας, της Κροατίας, της Σλοβενίας. Παρόντες οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μητσοτάκης: Πρέπει να βρούμε λύση με το πλαφόν

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός σε παρέμβασή του δήλωσε: «Να κινηθούμε στρατηγικά και ενωμένα για να βρούμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε».

Μεταξύ άλλων, ο Έλληνας πρωθυπουργός εστίασε στην ανάγκη εύρεσης μιας λύσης για το πλαφόν στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να κινηθεί στρατηγικά και ενωμένα προκειμένου να εξασφαλιστούν οι ποσότητες ενέργειας που χρειάζεται.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται να υποστηρίξει τις εταιρείες μας, να προμηθευτούν το αέριο που χρειαζόμαστε από την παγκόσμια αγορά. Διαφορετικά, θα αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα ξανά και ξανά».

Επίσης, τόνισε τον ρόλο που μπορεί να παίξει η παραγωγή υδρογονανθράκων στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και ανέπτυξε το σχέδιο της Ελλάδας για την επιτάχυνση των ερευνών στην επικράτειά της. «Εάν μπορούσαμε να φέρουμε ευρωπαϊκό φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά, αυτό θα ήταν ιδιαίτερα ευπρόσδεκτο», ανέφερε.

Διαβάστε επίσης:

EUMED 9 – Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρέπει να βρούμε λύση με το πλαφόν (Photos)

ΥΠΕΞ: Σε αντικατάσταση του εκπροσώπου Αλέξανδρου Παπαϊωάννου προχώρησε ο Δένδιας – Ποιος αναλαμβάνει

Βουλή: Με τις ψήφους της ΝΔ πέρασε το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ – Παύονται οι υποδιοικητές της

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 16:54