search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 17:03
MENU CLOSE

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Καρδούλες και χαμόγελα – Το ανθρώπινο πρόσωπο πίσω από το αξίωμα, λανσάρει το επιτελείο της

29.04.2024 16:35
URSULA FON

Με τις εκλογές στην ΕΕ να απέχουν λιγότερο από μήνα, η ομάδα της φον ντερ Λάιεν θέλει να επαναλανσάρει την εικόνα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από μια σκληρή αρχηγό σε περίοδο κρίσης, σε μια πιο προσιτή πολιτικό, μητέρα και γιαγιά που θέλει η οικογένειά της να μεγαλώσει σε μια ασφαλή Ευρώπη.

Πρόκειται επί της ουσίας για επιστροφή στις οικογενειακές ρίζες της υποψήφιας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η οποία, από το 2019, ηγείται του μπλοκ μέσω της πανδημίας και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της επακόλουθης κρίσης κόστους ζωής.

Πίσω στο 2008, όταν ήταν υπουργός Οικογένειας της Γερμανίας, η φον ντερ Λάιεν άφησε τον ηθοποιό Χιου Τζάκμαν να την βγάλει από έναν κάδο απορριμμάτων, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής. Μια εικόνα, που είναι σε πλήρη αντίθεση με αυτή των τελευταίων πέντε ετών, όπου έχει γίνει γνωστή για την αυτοπειθαρχία της και για το ότι κοιμάται στα κεντρικά γραφεία της Επιτροπής ενώ εργάζεται πολλές ώρες και τα Σαββατοκύριακα, σύμφωνα με το Politico.

Τώρα, το επτελείο της έχει δημιουργήσει έναν νέο ιστότοπο εκστρατείας σε φωτεινές αποχρώσεις, μαζί με ένα νέο λογότυπο —έναν κύκλο από χρυσά αστέρια που παραπέμπει στη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης— με ένα νέο σλόγκαν «Ούρσουλα 2024».

Το «προσωπικό» στοιχείο είναι βασικό, είπε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ο Αλεξάντερ Γουίντερσταϊν, επικεφαλής εκπρόσωπος της εκστρατείας.

«Ο κόσμος τη γνωρίζει ως πρόεδρο της Επιτροπής», είπε. «Αυτό που οι άνθρωποι μπορεί να γνωρίζουν λιγότερο είναι ποια είναι στην πραγματικότητα ως άτομο…»

Οι δηλώσεις στον ιστότοπο της εκστρατείας υπογράφονται χειρόγραφα από τη φον ντερ Λάιεν, η οποία δηλώνει ότι «ως μητέρα επτά παιδιών, θέλω τα παιδιά των παιδιών μου να μεγαλώσουν σε μια ασφαλή, ευημερούσα Ευρώπη».

Περήφανη Γιαγιά

Ενώ η στρατηγική να επικεντρωθεί περισσότερο στην προσωπικότητά της και την οικογένειά της μπορεί να αποτελεί έκπληξη για τις Βρυξέλλες, για την ίδια πάντως δεν είναι κάτι καινούριο.

Πριν κάνει μια αιφνιδιαστική είσοδο στην ευρωπαϊκή πολιτική το 2019, η προσωπικότητα και η οικογενειακή ζωή της γιατρού που γεννήθηκε στις Βρυξέλλες ήταν γνωστά στη γερμανική πολιτική. Έγινε μέλος του πρώτου υπουργικού συμβουλίου της πρώην καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ το 2005 ως υπουργός Οικογένειας κι έγινε υπουργός Εργασίας το 2009. Ανέλαβε το υπουργείο Άμυνας το 2014, το οποίο θεωρήθηκε σε μεγάλο βαθμό ως αποτυχία.

Όλα αυτά τα χρόνια, η φον ντερ Λάιεν μιλούσε τακτικά για τον εαυτό της και την οικογένειά της με επτά παιδιά, ιδιαίτερα στα πρώτα της χρόνια ως υπουργός Οικογένειας. Οι αντίπαλοι την επέκριναν επειδή έδειξε την οικογένειά της και τη χρησιμοποίησε για δικό της πολιτικό όφελος.

Στα πρώτα πολιτικά της χρόνια, η φον ντερ Λάιεν συζήτησε ανοιχτά τις δυσκολίες μεταξύ καριέρας και γονεϊκότητας, καθώς υπερασπίστηκε τον δημόσιο παιδικό σταθμό ως υπουργός οικογένειας. Μέχρι σήμερα, η βελτίωση της ικανότητας των μητέρων να παραμείνουν στο εργατικό δυναμικό παραμένει ένα πολιτικά ευαίσθητο θέμα στη γερμανική κοινωνία.

Με αυτόν τον τρόπο, άντλησε δυνητικά έμπνευση από τον πατέρα της Ερνστ Άλμπρεχτ, πρώην Γερμανό πολιτικό και κορυφαίο Ευρωπαίο δημόσιο υπάλληλο, ο οποίος χρησιμοποιούσε τακτικά την οικογένειά του στις εκστρατείες του.

Διαβάστε επίσης:

Ισραήλ: Τριγμοί στην κυβέρνηση Νετανιάχου και πίεση για επίθεση στη Ράφα – Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για εκεχειρία

Πυραυλικό χτύπημα σε φορτηγό πλοίο κοντά στη Μούχα της Υεμένης – Ασφαλές το σκάφος και το πλήρωμα

Χάμζα Γιούσαφ: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Σκωτίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 17:02