search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 07:25
MENU CLOSE

ΗΠΑ: Λύθηκε το αστυνομικό μυστήριο για «το παιδί στο κουτί» – Η συγκλονιστική ιστορία (Video)

09.12.2022 12:07
joseph_augustus_zarelli_new
National Center for Missing and Exploited Children

Το «παιδί στο κουτί» τελικά έχει όνομα. Η αστυνομία στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το αγόρι που είχε βρεθεί νεκρό σε ένα κουτί πριν από 65 χρόνια είναι ο Τζόζεφ Αουγκούστους Ζαρέλι, θύμα ανθρωποκτονίας, που παραμένει ανεξιχνίαστη.

Η ταυτοποίηση του παιδιού έγινε με τη βοήθεια αναλύσεων του DNA και θεωρείται μία σημαντική εξέλιξη για τις αστυνομικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ, που από τον Φεβρουάριο του 1957 προσπαθούσαν να εξακριβώσουν τα στοιχεία του. Το παιδί βρέθηκε τυλιγμένο σε μια κουβέρτα, σε ένα κουτί, με εμφανή «πρόσφατα και παλαιότερα τραύματα». Η υπόθεση είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης καθώς κανένας δεν είχε εμφανιστεί ως γονιός του τετράχρονου– τότε- παιδιού και η αστυνομία δεν μπορούσε να εξακριβώσει την ταυτότητά του.

Όλα άλλαξαν αυτές τις μέρες, με την ανακοίνωση της αστυνομίας ότι το παιδί ήταν ο Τζόζεφ Αουγκούστους Ζαρέλι. «Επί 65 χρόνια η ιστορία του Άγνωστου Παιδιού της Αμερικής κυνηγούσε αυτή την κοινότητα, το αστυνομικό τμήμα της Φιλαδέλφεια, το έθνος μας», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας, Ντάνιελ Άουτλο, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στις γενιές των αστυνομικών που εργάστηκαν πάνω στην υπόθεση αυτή.

Η αστυνομία κατάφερε να ταυτοποιήσει «το παιδί στο κουτί» χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που της δίνει η σύγχρονη τεχνολογία της γενετικής. Τώρα οι αρχές ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να εντείνουν τις έρευνες για τον εντοπισμό του υπεύθυνου για το θάνατο του παιδιού.

«Έχουμε κάποιες υποψίες για το ποιος μπορεί να ευθύνεται, αλλά θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μου να δημοσιοποιήσω αυτές τις υποψίες καθώς η υπόθεση είναι ανοιχτή και η έρευνα συνεχίζεται», δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος ανθρωποκτονιών στη Φιλαδέλφεια, Τζέισον Σμιθ. Η αστυνομία ελπίζει ότι η ταυτοποίηση του παιδιού θα προκαλέσει «μία χιονοστιβάδα στοιχείων», αλλά παραδέχτηκε ότι επειδή έχουν περάσει πολλά χρόνια είναι δύσκολη η συγκέντρωση μαρτυριών.

«Ίσως να μην έχουμε σύλληψη», είπε ο Σμιθ, «αλλά μπορεί να ταυτοποιήσουμε τον δολοφόνο».

Η ιστορία του παιδιού

«Ήταν 25 Φεβρουαρίου, 1957, όταν το σώμα του Τζόζεφ βρέθηκε σε  ένα κουτί κοντά στην οδό Σουσκουεάνα, σε μια δασώδη περιοχή στη βορειοανατολική Φιλαδέλφεια», θύμισε ο Άουτλο, προσθέτοντας ότι από την πρώτη στιγμή ήταν ξεκάθαρο ότι «το παιδί είχε ζήσει τρομακτικές στιγμές, που δεν θα έπρεπε να έχει βιώσει κανένας άνθρωπος». «Είχε χτυπηθεί πολλές φορές», έφερε εκδορές σε όλο το σώμα, τα μαλλιά του «είχαν σχεδόν ξεριζωθεί με βία». Η αυτοψία επιβεβαίωσε ότι το παιδί ήταν ηλικίας 4-6 ετών και είχε υποστεί «πολλαπλά κατάγματα και αιμορραγία».

Οι πολίτες της περιοχής έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον, πολλοί κατέθεσαν στοιχεία και οι αστυνομικοί ερευνούσαν κάθε ένα από αυτά. «Ωστόσο κανένα δεν οδήγησε στην εξακρίβωση της ταυτότητας» του παιδιού, είπε ο Σμιθ, προσθέτοντας ότι είναι δύσκολο να διαλευκανθεί μία ανθρωποκτονία χωρίς να είναι γνωστή η ταυτότητα του θύματος. Η φωτογραφία του παιδιού δημοσιεύθηκε στον Τύπο, αλλά και πάλι δεν έφερε αποτελέσματα.

Και το πιο εντυπωσιακό ήταν ότι κανένας δεν είχε αναφέρει την εξαφάνιση του παιδιού, δείχνοντας ενδιαφέρον ως γονέας ή συγγενής του.

Η εκταφή και οι αναλύσεις DNA

Η αστυνομία πήρε την πρωτοβουλία για εκταφή της σορού το 2019, για νέες αναλύσεις με την τεχνολογία του DNA. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν συγκρίθηκαν με βάσεις δεδομένων  γενετικού υλικού και με την βοήθεια γενεολόγων – γενετιστών, οι αστυνομικές αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν συγγενείς του παιδιού από την πλευρά της μητέρας του. Έτσι εξακρίβωσαν ποια ήταν η μητέρα του, βρήκαν το πιστοποιητικό γέννησης, από το οποίο εξακριβώθηκε και η ταυτότητα του πατέρα. Τα στοιχεία των γονέων ωστόσο δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Η Δρ. Κολίν Φιτζπάτρικ, πρόεδρος της οργάνωσης Identifinders International, δήλωσε ότι η υπόθεση αυτή είναι η πιο προκλητική που έχει αντιμετωπίσει στην καριέρα της γιατί η ανάλυση του DNA ήταν δύσκολη λόγω των χρόνων που πέρασαν από τότε.

Οι επιστήμονες και οι αστυνομικοί ελπίζουν ότι με την ίδια τεχνική που ακολούθησαν και στην περίπτωση του «παιδιού στο κουτί» θα καταφέρουν να ανοίξουν και άλλες υποθέσεις, ώστε στο μέλλον να μην υπάρχουν άλλα ανώνυμα θύματα ανθρωποκτονιών.

Διαβάστε επίσης:

Μόσχα: Πύρινη κόλαση σε εμπορικό κέντρο (Video)

Μακρόν: Επιχειρεί να καθησυχάσει τους Γάλλους για τον κίνδυνο μπλακ άουτ

Υποκλοπές: Στη δημοσιότητα ο τιμοκατάλογος του Predator

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 07:12