search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 12:19
MENU CLOSE

Σκάνδαλο στο Ευρωκοινοβούλιο: Χώρα του Κόλπου «λάδωνε» αξιωματούχους – Πρώην ευρωβουλευτής μεταξύ των συλληφθέντων

09.12.2022 18:15
eurokoinovoulio_new

Τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ένας πρώην ευρωβουλευτής, συνελήφθησαν σήμερα στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο έρευνας ενός οικονομικού δικαστή ως ύποπτοι για δωροληψία από μια «χώρα του Κόλπου», εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανακοίνωσε η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Η χώρα δεν κατονομάζεται από την εισαγγελία. Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα Le Soir, αξιωματούχοι του Κατάρ είχαν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν έναν εκλεγμένο Ιταλό σοσιαλιστή που ήταν ευρωβουλευτής από το 2004 έως το 2019.

Η έρευνα αφορά μεταξύ άλλων, πράξεις «διαφθοράς» και «ξεπλύματος χρήματος» στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας,, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της εισαγγελίας.

Για μήνες, Βέλγοι ερευνητές «υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή/και σημαντική στρατηγική θέση» εντός αυτού του οργάνου.

Η ταυτότητα των συλληφθέντων δεν αποκαλύφθηκε από την ομοσπονδιακή εισαγγελία, η οποία έχει δικαιοδοσία στο Βέλγιο για υποθέσεις τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος.

Σήμερα το πρωί, στο πλαίσιο αυτής της έρευνας από δικαστή των Βρυξελλών, πραγματοποιήθηκαν δεκαέξι έρευνες από την αστυνομία σε διάφορους δήμους της βελγικής πρωτεύουσας (όπου έχει την έδρα του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).

Εκτός από τις τέσσερις συλλήψεις, η αστυνομία κατέσχεσε «περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά», καθώς και «εξοπλισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητά τηλέφωνα» των οποίων το περιεχόμενο θα εξεταστεί.

«Αυτή η επιχείρηση στόχευε ιδιαίτερα βοηθούς βουλευτών που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένας πρώην ευρωβουλευτής», τόνισε η εισαγγελία.

Διαβάστε επίσης:

Πούτιν: Είμαστε έτοιμοι για συμφωνίες – Όποιος επιτεθεί με πυρηνικά θα εξαφανιστεί από προσώπου γης

Κορωνοϊός-Γρίπη-RSV: Συναγερμός λόγω της «τριδημίας» – Αγώνας δρόμου για να τεθεί υπό έλεγχο (videos)

Πολίτες του Ράιχ: Ο «Γκόρντον Ράμσεϊ της Γερμανίας» μεταξύ των συλληφθέντων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 12:19