search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 05:55
MENU CLOSE

Νέα Ζηλανδία: Θα γίνει η πρώτη «άκαπνη» χώρα μέχρι το 2025; Νέες απαγορεύσεις κατά του καπνίσματος

13.12.2022 15:35
kapnisma-new

H Νέα Ζηλανδία γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που ουσιαστικά απαγορεύει δια νόμου το κάπνισμα στην επόμενη γενιά.

Αυτό γίνεται απαγορεύοντας την πώληση τσιγάρων σε νέους κάτω των 14 ετών – όριο που θα αυξάνεται κάθε χρόνο – με στόχο προοδευτικά να μην μπορεί να πωλούνται τσιγάρα σε οποιονδήποτε έχει γεννηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2009.

Η βοηθός υπουργός Υγείας, Αγιέσα Βεράλ δήλωσε ότι με τον νόμο που πέρασε από τη Βουλή «χιλιάδες άνθρωποι θα ζήσουν περισσότερο, θα έχουν υγιέστερη ζωή και το σύστημα υγείας θα εξοικονομήσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς δεν θα χρειαστεί να νοσηλεύονται άτομα με ασθένειες που προκαλούνται από το κάπνισμα, όπως διάφοροι καρκίνοι, καρδιακές προσβολές και ακρωτηριασμοί».

Έτσι, η Νέα Ζηλανδία γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που ουσιαστικά απαγορεύει δια νόμου το κάπνισμα στην επόμενη γενιά.

Ο νόμος που εγκρίθηκε θα συνοδευτεί από ένα πακέτο μέτρων με στόχο να κάνει πιο δύσκολη τη ζωή των καπνιστών: θα μειωθεί δραστικά η περιεκτικότητα νικοτίνης στα προϊόντα καπνού και επιπλέον καπνός και τσιγάρα θα πωλούνται μόνον από ειδικά καταστήματα και όχι από περίπτερα και σούπερ μάρκετ.

Ο αριθμός των καταστημάτων που θα μπορούν να πωλούν τσιγάρα μειώνεται στο ένα δέκατο σε σχέση με τον σημερινό αριθμό, από 6.000 που είναι σήμερα θα περιοριστούν σε μόλις 600 σε όλη τη χώρα.

Ο νέος νόμος τίθεται σε ισχύ από το 2023, με την κυβέρνηση να έχει θέσει στόχο να κάνει «άκαπνη» την χώρα μέχρι το 2025.

Ωστόσο δεν απαγορεύθηκε η πώληση τσιγάρων ατμού.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα ο αριθμός των Νεοζηλανδών που καπνίζουν καθημερινά έχει μειωθεί στο 8%, από 9,4% που ήταν πέρυσι, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισε η καταγραφή σχετικών στατιστικών. Αντιθέτως αυξήθηκε ο αριθμός των ατόμων που χρησιμοποιούν τσιγάρα ατμού, από το 6,2% στο 8,3%.

Διαβάστε επίσης:

Qatargate – Κλυδωνισμοί στην ΕΕ: Ανεπαρκείς εξηγήσεις από Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ευχολόγια της Μέτσολα

Ρωσική «βόμβα» στα Βαλκάνια: Προτείνει την ένταξη της Σερβίας στη Ρωσική Ομοσπονδία

«Τρίτη και 13»: Γιατί θεωρείται «γρουσούζικη» μέρα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 02:07