search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 05:45
MENU CLOSE

Ρωσική «βόμβα» στα Βαλκάνια: Προτείνει την ένταξη της Σερβίας στη Ρωσική Ομοσπονδία

13.12.2022 12:28
russia_serbia_new

«Βόμβα» στα Βαλκάνια επιχειρεί να ρίξει η Ρωσία, προτείνοντας την ένταξη της Σερβίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, εν μέσω έντασης στις σχέσεις Βελιγραδίου-Πρίστινας.

Ο Αλεξέι Τσέπα, πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της ρωσικής βουλής σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Moscow Speaking ανέφερε ότι ο σερβικός λαός θα μπορούσε μετά από δημοψήφισμα να αποφασίσει την ένωση Σερβίας-Ρωσίας «για να μην πει κανείς ότι πρόκειται για κατοχή, αρπαγή και ανατροπή».

Ο Αλεξέι Τσέπα ανέφερε ότι «η απόφαση (για ένταξη της Σερβίας στην Ρωσική Ομοσπονδία) δεν είναι του (προέδρου της Σερβίας) Βούτσιτς, αλλά του λαού».

«Αυτό πρέπει να το καθορίσει ο λαός, με δημοψήφισμα. Αν είναι αυτή η βούληση του λαού δεν θα πει κανένας εκ των υστέρων ότι πρόκειται για κατοχή, αρπαγή κι ανατροπή. Γιατί υπάρχει μεγάλος αριθμός αντιπάλων αυτής της ιδέας. Γι’ αυτό όλα πρέπει να γίνουν ξεκάθαρα», είπε ο Αλεξέι Τσέπα.

Πρόσθεσε εξάλλου ότι «η Σερβία είναι μια βαθιά φιλική χώρα για τη Ρωσία» και υποσχέθηκε «υποστήριξη σε κάθε περίπτωση».

Η δήλωση του Ρώσου αξιωματούχου έγινε την ώρα που κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις της Σερβίας με το Κόσοβο. Τελευταίο επεισόδιο σε αυτό το κλίμα ήταν η σύλληψη Σέρβου αστυνομικού ο οποίος εγκατέλειψε τη θέση του στην αστυνομία του Κοσόβου, ενέργεια που χαρακτηρίστηκε από την σερβική κυβέρνηση ως «προσπάθεια εκδίκησης και εκφοβισμού του σερβικού πληθυσμού» στο Κόσοβο.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή ο Όλεγκ Μοροζόφ, βουλευτής του κόμματος «Ενωμένη Ρωσία», δήλωσε στο Sputnik ότι η Ρωσία πρέπει να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Σερβίας και να προσφέρει τις μεσολαβητικές υπηρεσίες της.

Όπως μεταδίδει η σερβική ιστοσελίδα Β92, ο Μοροζόφ δήλωσε: «Η Ρωσία φυσικά θα πρέπει να προσφέρει στην Σερβία τις μεσολαβητικές υπηρεσίες και να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της. Αλλά δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια επιτυχίας εκεί. Πάντως οι πιθανότητες θα είναι σημαντικά αυξημένες μετά την στρατιωτική και πολιτική νίκη μας στην Ουκρανία».

Ο Μοροζόφ τάχθηκε κατά της «συλλογικής Δύσης», την οποία κατηγόρησε ότι ενδιαφέρεται μόνο για την υποστήριξη του Κοσόβου. «Η συλλογική Δύση ενδιαφέρεται ζωτικά για την προστασία του Κοσόβου ως μίας αντισερβικής βάσης. Αυτή είναι η πηγή της σύγκρουσης», υποστήριξε ο Ρώσος βουλευτής.

Διαβάστε επίσης:

«Τρίτη και 13»: Γιατί θεωρείται «γρουσούζικη» μέρα

Αυστραλία: Μακελειό με έξι νεκρούς ύστερα απο μπαράζ πυροβολισμών (Video)

Qatargate: Η επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου και οι υπεκφυγές της φον ντερ Λάιεν (Photos/Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 01:19