search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:53
MENU CLOSE

Θάνατος 16χρονου στη Θεσσαλονίκη: «Ψυχραιμία και δικαιοσύνη» ζητούν οι Ρομά εν αναμονή της απόφασης για τον αστυνομικό

13.12.2022 15:34
roma_new

«Ψυχραιμία και δικαιοσύνη» ζητούν οι Ρομά μετά τον θάνατο του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη που υπέκυψε στα τραύματά του.

Ο 16χρονος Ρομά δέχθηκε πυροβολισμό από αστυνομικό σε καταδίωξη στις 5 Δεκεμβρίου και νοσηλεύτηκε στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιας Ρομά Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Σαμπάνης, ο οποίος βρίσκεται από την πρώτοι στιγμή δίπλα στην οικογένεια του 16χρονου, έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα και συνιστά ψυχραιμία σε όλους του Ρομά της χώρας, τονίζοντας ότι η δικαιοσύνη είναι η μόνη αρμόδια για να κρίνει την τύχη του 34χρονου αστυνομικού.

«Στις 9 το πρωί μας ενημέρωσαν από το νοσοκομείο ότι το παιδί “έσβησε”, δεν άντεξε ο οργανισμός του. Από το πρωί είμαστε στην οικογένεια. Συνιστώ σε όλη την Ελλάδα, σε όλους του Ρομά, ψυχραιμία πάνω από όλα για το συμβάν», τόνισε ο κ. Σαμπάνης.

«Είναι δύσκολες οι στιγμές που περνάμε, για την οικογένεια, τους γονείς και τη γυναίκα του παιδιού. Η γυναίκα του είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Είμαστε κοντά τους, τους εμψυχώνουμε, τους δίνουμε δύναμη και κουράγιο και αυτό μόνο μπορούμε να κάνουμε», πρόσθεσε ο πρόεδρος ομοσπονδίας Ρομά Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και συμπλήρωσε:

«Από τη Δικαιοσύνη περιμένουμε, όταν θα γίνει η επιτροπή, τουλάχιστον να δικαιωθεί η οικογένεια. Να κρίνουν δίκαια. Το μόνο πράγμα που ζητάει η οικογένεια είναι να προφυλακιστεί ο αστυνομικός. Δεν χρειάζονται να γίνονται αυτά τα πράγματα (σ.σ. οι διαμαρτυρίες και τα επεισόδια) γιατί δεν θα φέρουν αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα θα το φέρει η δικαιοσύνη, όταν θα πάει ο αστυνομικός στην επιτροπή και να προφυλακιστεί».

Αναμένεται η απόφαση για τον αστυνομικό

Μέσα στα επόμενα 24ωρα θα αποφασίσει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης για την ποινική μεταχείριση του 34χρονου αστυνομικού της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που κατηγορείται για την αιματηρή καταδίωξη με θύμα τον 16χρονο Ρομά.

Το Δικαστικό Συμβούλιο καλείται να λύσει τη διαφωνία που προέκυψε μετά την απολογία του κατηγορούμενου αστυνομικού, ανάμεσα σε εισαγγελέα και ανακριτή ως προς την προφυλάκισή του ή μη.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, στη συνέχεια ο ανακριτής που χειρίζεται τον φάκελο της υπόθεσης θα ζητήσει να ασκηθεί νέα ποινική δίωξη, κατ’ ορθότερο νομικό χαρακτηρισμό της εις βάρος του αποδιδόμενης πράξης, με δεδομένο ότι, στο μεταξύ, επήλθε ο θάνατος του ανήλικου. Για τη νέα πράξη θα κληθεί να δώσει νέα, συμπληρωματική απολογία ενώπιον του ανακριτή.

Μέχρι να αρθεί η παραπάνω διαφωνία από το Δικαστικό Συμβούλιο (η διαδικασία διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών), ο κατηγορούμενος αστυνομικός βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Σε επιφυλακή η ΕΛΑΣ

Γενική επιφυλακή όλων των αστυνομικών δυνάμεων σε όλη την Ελλάδα, διατάχθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, με εντολή και της πολιτικής ηγεσίας, αμέσως μετά την ανακοίνωση του θανάτου του 16ρονου Ρομά.

Στη διαταγή που υπογράφει ο αρχηγός του Σώματος αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, επισημαίνει ότι όλοι οι αστυνομικοί πρέπει να είναι σε πλήρη ετοιμότητα για «έκτακτους σοβαρούς και κατεπείγοντες υπηρεσιακούς λόγους», προκειμένου να κληθούν αν χρειαστεί στις υπηρεσίες τους.

Στο πλαίσιο αυτό ανακαλούνται όλες οι άδειες, ενώ από τα κέντρα Άμεσης Δράσης διαβιβάστηκε ήδη στις μονάδες «πρώτης γραμμής» (ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ, κ.λπ.), να παραμείνουν στις υπηρεσίες τους και μετά τη βάρδια τους, μέχρι νεοτέρας.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, επιτηρούνται συνεχώς καταυλισμοί Ρομά, ενώ μέτρα έχουν προγραμματιστεί και για την περίπτωση άλλων κινητοποιήσεων στις πόλεις, με εντολή οι αστυνομικές δυνάμεις να έχουν έντονη αλλά όχι προκλητική παρουσία και να επέμβουν άμεσα σε περίπτωση επεισοδίων.

Από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, διευκρινίστηκε επίσης ότι δεν αλλάζει τίποτα στον σχεδιασμό για τις επιχειρήσεις σε καταυλισμούς Ρομά, οι οποίες θα συνεχιστούν, με σκοπό την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και κυρίως για την ανεύρεση όπλων και ναρκωτικών.

Παράλληλα, από αξιωματούχους του του υπουργείου, γίνεται έκκληση σε όλους να αφήσουν την Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, αναφορικά με την υπόθεση του 16χρονου και του αστυνομικού που τον πυροβόλησε και ζητούν να μη γίνει εκμετάλλευση του τραγικού γεγονότος, για την αποφυγή επεισοδίων.

Διαβάστε επίσης:

Υποκλοπές: Έφοδοι σε εταιρίες που φαίνεται να σχετίζονται με το Predator

Δίκη για το Μάτι: Συγκλονίζουν οι μάρτυρες – «Άφησα την μητέρα μου να καεί για να σώσω την οικογένειά μου» (Video)

Πέτρος Φιλιππίδης: Απών από τη δίκη λόγω κορωνοϊού – Νοσεί με βαριά συμπτώματα (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:49