search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 05:19
MENU CLOSE

«Action τώρα»: Οι προθέσεις δεν αρκούν στον σκληρό ανταγωνισμό της πρωινής ενημέρωσης

14.12.2022 14:20
ACTION ΤΩΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ
credit: Twitter/@Mil1_iliopoulou

Το Action24 παρουσιάζει νέο πρόγραμμα με κέντρο βάρους την ενημέρωση με εκπομπές στις οποίες επέλεξε επαγγελματίες δημοσιογράφους που έχουν καθένας κάνει τη δική του διαδρομή, μικρή η μεγάλη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η καθημερινή ενημερωτική εκπομπή «Action τώρα».

Οι προθέσεις, αναμφισβήτητα, είναι καλές. Πιθανόν οι καλύτερες. Ωστόσο η εκπομπή έχει ζητήματα. Εξόφθαλμα οι δύο παρουσιαστές Νίκος Υποφάντης και Μιλένα Ηλιοπούλου δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκονται και παρουσιάζουν διαφορετικές εκπομπές. Εκπέμπεται μια διάχυτη αγωνία από την παρουσιάστρια να πρέπει οπωσδήποτε να πει κάτι. Ακόμα κι αν «κόψει» τον συνάδελφο της για να πει έστω τρεις λέξεις, που μπορεί να είναι οι τελευταίες τρείς από την φράση του συναδέλφου της.

Φαίνεται επίσης ότι τα θέματα της επικαιρότητας αντιμετωπίζονται ως τρεντ, της μόδας, ως υλικό προς πλήρωση του τηλεοπτικού αέρα. Για παράδειγμα, το μεσημέρι της Τετάρτης (14/12), προφανώς και έπρεπε να έχουν θέμα – «ουρά» στην υπόθεση του αδικοχαμένου 16χρονου Κώστα Φραγκούλη που πέθανε από σφαίρα αστυνομικού.

Στο στούντιο αποφασίστηκε να είναι καλεσμένες η δικηγόρος Χριστίνα Χαλιλοπούλου και η συμβουλευτική ψυχολόγος Ίρις Κρέμερ. Θα μπορούσε να είχε γίνει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση.  Οι προσκεκλημένες είχαν γνώση του αντικειμένου και γνώριζαν κάθε μια στον τομέα της πως έπρεπε να χειριστούν το θέμα.

Η νομικός αναφέρθηκε σε σημαντικά -φλέγοντα- ζητήματα που παραμένουν… κάτω από το χαλάκι: κοινωνικός αποκλεισμός και κοινωνικός διαχωρισμός, έλλειψη αποδοχής και απουσία ενσωμάτωσης, φυλετική διάκριση, ρατσισμός, περιθωριοποίηση, απουσία πρόσβασης σε ίσες ευκαιρίες, προσδιορισμό των ίσων ευκαιριών.

Ευτυχώς που η φιλοξενούμενη δικηγόρος, μπόρεσε και πρόλαβε να πει, να θίξει, να αναπτύξει -ως κάποιο βαθμό- κάποια από τα παραπάνω. Με συγκροτημένο λόγο.

Μάταια προσπαθούσε να πει και να εξηγήσει ότι ακόμα και ο χαρακτηρισμός Ρομά είναι λάθος, ότι δεν είναι στο πλαίσιο της πολιτικής ορθότητας καθώς υπογραμμίζει κοινωνική μειονότητα.

Οι παρουσιαστές φάνηκαν να αισθάνονται άβολα. Σαν έξω από τα νερά τους. Σα να μην ήθελαν να ασχοληθούν με το θέμα παρα μόνον να το εξαντλήσουν σε κουβεντούλα – σχολιασμό πλάνων από ζωντανή σύνδεση και ζητώντας την άποψη του συνδικαλιστή αστυνομικών, Σταύρου Μπαλάσκα. Σα να ήταν εντελώς απροετοίμαστοι, αν όχι αδιάβαστοι.

Με άγχος η παρουσιάστρια «πεταγόταν» -αναίτια- και διέκοπτε την νομικό πασχίζοντας να μετατοπίσει τη συζήτηση σε μάλλον πιο διαχειρίσιμη, για την ίδια, κουβέντα όπως ο σχολιασμός των τηλεοπτικών πλάνων σε απευθείας σύνδεση σε οικιστική περιοχή Ρομα όπου αναπτύσσονταν δυνάμεις της αστυνομίας.

Εν τω μεταξύ ο συνάδελφός της τής είχε παραχωρήσει χώρο, αλλά ταυτόχρονα την άφηνε απροστάτευτη, να εκτίθεται η επιδερμική προσεγγιστική της. Ταυτοχρόνως -δυστυχώς- και του ίδιου.

Η παρουσιάστρια με την ίδια ανέμελη άνεση πάσχιζε και στο επόμενο θέμα το οποίο είχαν φροντίσει να επικοινωνήσουν με τον συμπαρουσιαστή της, απευθυνόμενοι στους τηλεθεατές, λέγοντας περίπου «μόλις επιστρέψουμε (σ.σ. από διάλλειμα) θα δούμε τί γίνεται με τις επενδύσεις, γίνονται στη χώρα μας;», δίνοντας την αίσθηση ότι θα είχε ενδιαφέρον. Καθώς όμως ο καλεσμένος ήταν μεσίτης ακινήτων, το πράγμα έκανε «κοιλιά» μιλώντας για τιμές νότιου και βόρειου τομέα Αθήνας με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ το τετραγωνικό, για χρυσές κάρτες παραμονής για ξένους επενδυτές, με ότι αυτές συνεπάγονται, καθώς το τηλεοπτικό κοινό έχει εντελώς διαφορετική σύσταση από εκείνο που πιθανόν να ενδιαφέρονταν για τέτοια πληροφόρηση. Συστημικό θέμα που κι αυτό «ναυάγησε» στα ρηχά.

Στο μεταξύ η παρουσιάστρια συνέχιζε με ανέμελη άνεση διακόπτοντας τον καλεσμένο ζητώντας του να κάνει λιανά όσα λέει για να τα καταλαβαίνει κι εκείνη που δεν έχει -όπως παραδέχθηκε– ιδέα περί των κτηματομεσιτικών. Και σωστά, ένας δημοσιογράφος δεν μπορεί να τα γνωρίζει όλα. Φροντίζει ίσως να έχει ενημερωθεί -μήπως και διαβάσει- για τα στοιχειώδη.

Στην εκπομπή επίσης πιθανόν ο συντονισμός είναι μια πρόκληση. Σε σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη οι παρουσιαστές ανακοίνωναν ότι αναμενόταν να οδηγηθεί στον ανακριτή ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον Κώστα Φραγούλη. Η ανταποκρίτρια του σταθμού στη Θεσσαλονίκη όμως ενημέρωνε ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν βέβαιο πως θα συνέβαινε και πως αυτό θα γίνονταν γνωστό τα προσεχή 24ωρα.

Σε άλλη στιγμή επιχειρήθηκε νέα σύνδεση με την ανταποκρίτρια στη Θεσσαλονίκη. Οι παρουσιαστές πληροφορούσαν ότι η συνάδελφος τους ήταν σε σημείο της πόλης διαφορετικό από εκείνο που η δημοσιογράφος βρισκόταν με το τηλεοπτικό συνεργείο.

Καλές οι προθέσεις για ενημέρωση αλλά στην «εμπόλεμη» ζώνη της πρωινής ενημέρωσης, με πάμπολλες άλλες προτάσεις και σκληρό ανταγωνισμό, το «Action τώρα» χρειάζεται πολλά περισσότερα από αυτές.

Διαβάστε επίσης:

Γιάννης Πουλόπουλος: «Είχα περάσει φρικτά – Μούτζωσα φεύγοντας τον Alpha»

Μουντιάλ: Ιλιγγιώδη ποσά από τηλεοπτικές διαφημίσεις στις ΗΠΑ

Αφιέρωμα του Kosmos για τον κοσμοπολίτη της μουσικής Γιάννη Διακογιάννη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 01:32