search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 06:52
MENU CLOSE

Fed: Με νέα αύξηση κατά 0,50% σε υψηλά 15ετίας τα επιτόκια

14.12.2022 21:56
fed- epitokia- new

Με τον ρυθμό ανόδου του πληθωρισμού στις ΗΠΑ να έχει επιβραδύνει και να έχει απομακρυνθεί από τα υψηλά 40 ετών μετά τις διαδοχικές “επιθετικές” αυξήσεις του κόστους δανεισμού της Federal Reserve, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) επιβεβαίωσε σήμερα τις προσδοκίες οικονομολόγων, αναλυτών και επενδυτών ότι ήρθε η ώρα να προχωρήσει με “μικρότερα βήματα” όσον αφορά τις αυξήσεις επιτοκίων από δω και στο εξής.

Κάτι για το οποίο είχε προϊδεάσει και ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σε πρόσφατη ομιλία του.

Ειδικότερα, η FOMC προέβη σήμερα σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσεις, ανεβάζοντας το επιτόκιο αναφοράς της στο εύρος του 4,25%-4,50%, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το 2007.

Η Επιτροπή αναθεώρησε, ωστόσο, τις προβλέψεις της για το “ταβάνι” των επιτοκίων, προβλέποντας ότι θα κορυφωθούν στο επίπεδο του 5,25%, υψηλότερα από το 4,75% που εκτιμούσε τον Σεπτέμβριο. Επτά αξιωματούχοι της FOMC, μάλιστα, αναμένουν ότι η κορυφή για τα επιτόκια θα διαμορφωθεί ακόμη υψηλότερα, με δύο να εκτιμούν ότι θα ξεπεράσουν το 5,75%. Ένα από τα “γεράκια” της Επιτροπής δε εκτιμά ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο μέχρι το 2025.

Η FOMC επανέλαβε σήμερα ότι “οι επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων θα είναι οι κατάλληλα”, υποδηλώνοντας ότι οι αξιωματούχοι της Επιτροπής θεωρούν ότι απέχει ακόμη αρκετούς μήνες η ώρα για “παύση” των αυξήσεων.

Οι αξιωματούχοι της Fed αναθεώρησαν επίσης επί τα χείρω τις εκτιμήσεις τους για τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το επόμενο έτος, αναμένοντας αναιμικό ρυθμό της τάξης του 0,5%, πρόβλεψη σημαντικά χαμηλότερη της προηγούμενης που έκανε λόγο για ανάπτυξη 1,2%. Δεν λείπουν δε κι αυτοί που βλέπουν ακόμη και συρρίκνωση της οικονομίας το επόμενο έτος.

Ανοδικά αναθεωρήθηκε επίσης και το ποσοστό της ανεργίας, το οποίο αναμένεται να ανέλθει στο 4,6% το επόμενο έτος, έναντι 3,7% που ήταν τον Νοέμβριο.

Ωστόσο, αναμένουν μείωση του πληθωρισμού στο 3,1% το 2023 και στο 2,4% το 2024 πριν προσεγγίσει τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Fed το 2025, διαμορφούμενος στο 2,1%.

Πρόκειται για την έβδομη αύξηση επιτοκίων της Fed από τον Μάρτιο -οπότε ξεκίνησε ο τρέχον κύκλος σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής με μια ήπια αύξηση κατά 25 μονάδες βάση- με την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να έχει αυξήσει συνολικά τα αμερικανικά επιτόκια κατά 425 μονάδες βάσης (αύξηση 0,25% τον Μάρτιο, 0,50% τον Απρίλιο, 0,75% τον Ιούνιο, 0,75% τον Ιούλιο, 0,75% τον Σεπτέμβριο, 0,75% τον Νοέμβριο και 0,50% σήμερα).

Διαβάστε επίσης:

Σταϊκούρας: Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες – Κάλυψη 50% της αύξησης των δόσεων δανείων για 30.000 ευάλωτους

Κάτι αλλάζει στη Μytilineos: Νέα εταιρική δομή και δύο νέες εταιρείες για κατασκευές και παραχωρήσεις

Στεγαστικά δάνεια: Τι προβλέπει το σχέδιο για την επιδότηση των δόσεων – Σύντομα οι ανακοινώσεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 06:51