search
ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 05:22
MENU CLOSE

Χριστούγεννα σε avant premiere από το Τρίτο πρόγραμμα μέσω EBU

16.12.2022 18:55
christmas_new

Ένα μουσικό ταξίδι στα Χριστούγεννα του κόσμου με σταθμούς σε Καναδά, Ισπανία, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Ισλανδία (και συνολικά 11 πόλεις) έχει σχεδιαστεί να πραγματοποιηθεί από το Τρίτο πρόγραμμα την Κυριακή 18/12.

Πρόκειται για την καθιερωμένη παραγωγή «Euroradio Christmas Music Day» της EBU η οποία φέτος θα αρχίσει στις 11.00 από τον Καναδά το μπαρόκ σύνολο L’Harmonie des saisons που θα παρουσιάσει  παλιές χριστουγεννιάτικες μπαρόκ συνθέσεις αλλά και πρωτότυπα νέα κομμάτια που αναδεικνύουν τα ηχοχρώματα του μπαρόκ συνόλου.

Στη συνέχεια  «πέρασμα» από την Ισπανία όπου η Χορωδία Δωματίου του Auditorium Enric Granados και το σύνολο Bach Collegium της Βαρκελώνης υπό τη διεύθυνση του Πάου Χορκέρα θα ερμηνεύσουν καντάτες και ψαλμούς του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ και του Γκέοργκ  Φρίντριχ Χάιντελ. Στο μικρόφωνο η Αλεξάνδρα Γιαλίνη.

Στις 13:00 προβλέπεται άφιξη στην  Τσεχία όπου η Παιδική Χορωδία της Τσεχικής Ραδιοφωνίας και η Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Πράγας υπό τη διεύθυνση του Βλαστίμιλ Κομπρλε ερμηνεύουν συνθέσεις που δεν λείπουν από τις γιορτινές μέρες όπως το «Ceremony of Carols» του Μπέντζαμιν Μπρίτεν.  

Επόμενη στάση, στις 14.00, στη Δανία όπου το Εθνικό Φωνητικό Σύνολο της Δανίας και ο μαέστρος Μάρκους Κρίιντ επιλέγουν μικρούς θησαυρούς του σύγχρονου βρετανικού ρεπερτορίου για την εορταστική περίοδο.

Στους δύο επόμενους προορισμούς από τις 15:00 ως τις 17:00 θα «οδηγήσει» ο Μιχάλης Μεσσήνης. Πρώτα στο Ελσίνκι της Φινλανδίας για να ακούσουμε το σύνολο Grex Musicus και τη σοπράνο Ελένα Γιούντουνεν σε κλασικές αλλά και σύγχρονες χριστουγεννιάτικες συνθέσεις από τη χώρα τους και κατόπιν, στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας όπου η Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Φρανκφούρτης υπό τη διεύθυνση του Πολωνού μαέστρου Μιχαλ Νεστέροβιτς  προσφέρει ένα «μωσαϊκό» συναισθημάτων με τον «Καρυοθραύστη» του Τσαικόφκι, το «Winter Night» του Φρέντρικ Ντελιους και το «Tuttifäntchen» του Πάουλ Χιντεμιτ.

Από τις 17:00 ως τις 20:00 (με την Άννα Σακαλή) το αφιέρωμα περιλαμβάνει τρεις προορισμούς: αρχικά στη Βιέννη με τη Χορωδία Δωματίου της Βιέννης που  ερμηνεύει παραδοσιακά κάλαντα από την Αυστρία και τη Γερμανία αλλά και συνθέσεις των Γιοχάνες Μπράμς, Άντον Μπρούκνερ,  Γιόχαν Σάιν

Η μουσική διαδρομή περνά από την πόλη Σααρμπρύκεν  της Γερμανίας όπου παραμυθένιοι ήχοι όπερας, συγκινητικές άριες και το πρώτο “Christmas Medley“ στην ιστορία της κλασικής μουσικής παρουσιάζονται από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Γερμανικής Ραδιοφωνίας που διευθύνει ο Πιετάρι Ίνικεν και καταλήγουμε στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας με το σύνολο Göteborg Baroque σε ένα μουσικό ταξίδι με χριστουγεννιάτικη μουσική του 17ου αιώνα.

Στους δύο τελικούς προορισμούς του Χριστουγεννιάτικου μαραθωνίου της EBU στις 20:00 και στις 21.00, αντιστοίχως, οι ακροατές με ξεναγό την Αλεξάνδρα Γιαλίνη, θα κατευθυνθούν αρχικά στην Ουτρέχτη όπου η Sinfonietta του Άμστερνταμ θα παρουσιάζει συνθέσεις που εστιάζουν στη Παρθένο Μαρία, τη μητέρα του Ιησού και τέλος στο Ρέικιαβικ όπου η Ορχήστρα Δωματίου της πόλης ερμηνεύει μπαρόκ διασκευές ισλανδικής παραδοσιακής μουσικής και χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Διαβάστε επίσης:

Ο Χάρι «καρφώνει» τον Ουίλιαμ στα νέα επεισόδια «Harry & Meghan» του Netflix

Το «αντίο» της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ στον Γιάννη Διακογιάννη

Η σειρά «Maestro» από τη Δευτέρα 19/12 στο Netflix – Αρχές του 2023 σε παγκόσμια προσβασιμότητα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 02:49