search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 12:08
MENU CLOSE

Qatargate: «Μίλησαν» κινητά και υπολογιστές – Ο ρόλος του Φραντσέσκο Τζόρτζι και το «ιδιαίτερο» ενδιαφέρον για το Pegasus

18.12.2022 15:55
eva-kaili-tziortzi-1-new

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι αποκαλύψεις για το Qatargate. Νέο δημοσίευμα της La Repubblica περιγράφει τη δράση των δύο βασικών πρωταγωνιστών του σκανδάλου διαφθοράς από τα πρώτα ευρήματα σε κινητά και υπολογιστές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιταλικής εφημερίδας, κινητά και υπολογιστές «έδειξαν» τον σύντροφο της Εύας Καϊλή Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ως τον ιθύνοντα νου. Ήταν εκείνος που σε άμεση επικοινωνία με τον Παντσέρι μάθαινε τις κρίσιμες ψηφοφορίες στο ευρωκοινοβούλιο για Κατάρ και Μαρόκο και στη συνέχεια αποφάσιζε ποιο ψήφισμα θα περάσει και ποιο όχι, δίνοντας κατάλληλες οδηγίες για τις ψηφοφορίες.

«Το μεγάλο ενδιαφέρον για την έρευνα του Pegasus»

«Η ακόμα πιο ανησυχητική λεπτομέρεια», αναφέρει η La Repubblica, «είναι το γεγονός ότι ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι παρακολουθούσε με μεγάλο ενδιαφέρον την έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Pegasus, το πρόγραμμα που ανέπτυξε η ισραηλινή εταιρεία NSO και το οποίο ορισμένες κυβερνήσεις φέρεται να χρησιμοποίησαν για να παρακολουθήσουν άλλα κράτη».

»Για παράδειγμα το Μαρόκο έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιήσει το Pegasus για να κατασκοπεύσει τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν», συνεχίζει το ρεπορτάζ.

Στο πλαίσιο αυτό η έρευνα εκτός από το να «χαρτογραφήσει» τις κινήσεις της «κλίκας» των Παντζέρι και Τζιόρτζι, αναζητά και την πορεία των χρημάτων. «Είναι γεγονός ότι οι λογαριασμοί της ΜΚΟ Fight Impunity χρηματοδοτούνταν απευθείας από το Κατάρ και στη συνέχεια τους χρησιμοποιούσε ο Παντζέρι για να δωροδοκήσει ή να μεταφέρει ανθρώπους στις Βρυξέλλες. Αλλά αυτό είναι μόνο η επιφανειακή παραδοχή», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ψάχνουν κρυφούς λογαριασμούς σε φορολογικούς παραδείσους

Αυτό που εξετάζουν οι Αρχές, βελγικές και ιταλικές, είναι το ενδεχόμενο να υπάρχουν «κρυφοί» λογαριασμοί σε χώρες του εξωτερικού. «Δεν είναι τυχαίο ότι στο αίτημα που εστάλη από το Βέλγιο στις εισαγγελικές αρχές του Μιλάνου ήταν όχι μόνο να ψάξουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς της κλίκας αλλά να αναζητήσουν πληροφορίες και έγγραφα και από τραπεζικά ιδρύματα εκτός Ευρώπης και συγκεκριμένα από την Lift Bank στη Βραζιλία. Δεν είναι βέβαιο αν οι βελγικές αρχές έχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για μεταφορές χρημάτων στη νότια Αμερική αλλά είναι ένα από τα μέτωπα που αναζητά η οικονομική αστυνομία αυτές τις ημέρες»», σημειώνει η La Repubblica.

Άλλο κεφάλαιο τα δώρα

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν τα δώρα που λάμβανε η «κλίκα». Σε αυτά περιλαμβάνονται: πολυτελή ρολόγια, ένα σπίτι στο βουνό και ταξίδια. «Ο Παντσέρι διέμενε στο ξενοδοχείο Mamounia στο Μαρακές, ένα από τα ομορφότερα ξενοδοχεία στον κόσμο, και εκεί καλούσε άλλους ευρωβουλευτές και βοηθούς. Αλλά πιο πρόσφατα ο ευκολότερος τρόπος για να τον βρεις μαζί με τους φίλους του ήταν ένα θέρετρο στο Ομάν, χωρίς να είναι γνωστό ποιος πλήρωνε», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:

Μάντζος για Καϊλή: «Πρέπει να μας πιστωθεί η ακαριαία αντίδραση και το μήνυμα μηδενικής ανοχής»

Νάσος Ηλιόπουλος: Ανακοίνωσε επίδομα 0,7 ευρώ την ημέρα για αγορές τροφίμων ως απάντηση στον πληθωρισμό

Ansa για Qatargate: Τι περιείχε η βαλίτσα του πατέρα της Καϊλή – Το γάλα, το μπιμπερό και το iPad

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 12:08