ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 09:03
MENU CLOSE

ALCO: Πόσο ευχαριστημένοι είναι οι νέοι στην Ελλάδα – Πόσοι δεν θα ψηφίσουν στις εκλογές- Η «πληγή» του bullying

19.12.2022 21:58

Για τη ζωή και τις ανησυχίες τους, αλλά και την εξάσκηση ή μη του εκλογικού τους δικαιώματος απάντησαν οι νέοι στη δημοσκόπηση της Alco για τον Alpha το πρώτο μέρος της οποίας παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Alpha. 

Αρκετά ή πολύ ικανοποιημένος από τη ζωή του δηλώνει το 63% των νέων ηλικίας 17-34 ετών στη δημοσκόπηση της ALCO.



Ένας στους δύο νέους και νέες δηλώνει ότι έχει αρκετό ή πολύ έλεγχο σε όσα συμβαίνουν, ενώ σε ό,τι αφορά τα συναισθήματά τους, πρώτη καταγράφεται η ελπίδα (25%) με την ανασφάλεια δεύτερη, στο 24%.

Είναι ενδιαφέρον ότι τα αρνητικά συναισθήματα – οργή, απογοήτευση, μοναξιά, καταπίεση –  κυριαρχούν έναντι των θετικών – χαρά, σιγουριά – παρά το γεγονός ότι έξι στους δέκα δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη ζωή τους. 


Παράλληλα, οι νέοι και οι νέες δηλώνουν σε ποσοστό 65% ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από την  πρόσβασή τους σε επαγγελματική εξέλιξη,  το 67%  δεν είναι ικανοποιημένοι από την πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας, ενώ ακόμα χαμηλότερη είναι η ικανοποίησή τους ως προς τη συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. 

Η πλεοιψηφία των ερωτηθέντων, το 48%, δηλώνει ότι το εισοδήμά του αρκεί ίσα ίσα για να καλύψει τις υποχρεώσεις του.



Παράλληλα, το 85% των νέων δηλώνει ότι η δημοκρατία είναι το προτιμότερο από όλα τα πολιτεύματα,  παρότι το 9%  αναφέρει ότι διαφωνεί.

Σε ποσοστό 66% απάντησαν, στο ερώτημα, αν θα πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές οι νέοι. Το 27% των ερωτηθέντων θα κάνει αποχή, ενώ ένα 7% απάντησε «ΔΞ/ΔΑ».

Από όσους είπαν ότι θα απόσχουν, το 55% απαντάει ότι, δεν θα πάει στις κάλπες καθώς, «το πολιτικό σύστημα είναι διεφθαρμένο». Το 24% υποστηρίζει ότι «δεν το εκφράζει κάποιο κόμμα», το 17% ότι «δεν αλλάζει κάτι με τις εκλογές», ενώ ένα 2% ότι δεν το ενδιαφέρει η πολιτική.



Σχεδόν ένας στους δύο νέους και νέες  – το 46% – δηλώνει  σε ερώτηση πολλαπλών αναφορών ότι έχει δεχθεί μπούλινγκ ή κοινωνικό αποκλεισμό, σε ποσοστό 53% οι γυναίκες και 38% οι άνδρες.

Ως αιτία της θυματοποίησης αναφέρεται το σωματικό βάρος (52%) , οι πεποιθήσεις (46%) , ενώ ένα 26%  μιλά για το ντύσιμο και ένα 25% για το φύλο. 

Διαβάστε επίσης:

Γιάννης Ραγκούσης: Γιατί αν η κυβέρνηση διοργάνωνε το Μουντιάλ δεν θα έπαιρνε η Αργεντινή το κύπελλο (Video)

Πλαφόν στο αέριο: Τι προβλέπει η συμφωνία, οι αστερίσκοι – «Υιοθετήθηκε η ελληνική πρόταση» λέει ο Μητσοτάκης

Αβραμόπουλος: Κάλυψη Κομισιόν για τη συμμετοχή του στη ΜΚΟ του Παντσέρι – Τι ερευνά η Επιτροπή, τι απαντά ο ίδιος (Video)

ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 09:03
Exit mobile version