search
ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 02:23
MENU CLOSE

Επιτροπή για την εισβολή στο Καπιτώλιο: Εισήγηση για ποινική δίωξη στον Τραμπ (Video)

19.12.2022 21:51
trump-congress-usa-new

Η επιτροπή της 6ης Ιανουαρίου αποφάσισε ομόφωνα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να ανατρέψει τη μεταβίβαση της προεδρικής εξουσίας στον Τζο Μπάιντεν — πρώτα πιέζοντας συμμάχους σε κάθε επίπεδο κυβέρνησης και στη συνέχεια με τη βοήθεια ενός βίαιου όχλου.

Η επιτροπή παρουσίασε τα πρώτα στοιχεία της τελικής έκθεσής της μετά από έρευνα 18 μηνών που περιείχε εκρηκτικές μαρτυρίες από μέλη της Πτέρυγας του Τραμπ.

Η επιτροπή ισχυρίζεται εδώ και πολύ καιρό ότι ο Τραμπ παραβίασε τον νόμο στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία παρά την ήττα στις εκλογές του 2020. Ωστόσο, η νέα έκθεση αναμένεται να προσθέσει νέες λεπτομέρειες αυτής της προσπάθειας, ιδιαίτερα σχετικά με τις δυνάμεις που διευκόλυναν το παιχνίδι του Τραμπ – από Ρεπουμπλικανούς βουλευτές του Κογκρέσου μέχρι μια ομάδα δικηγόρων που προωθούν περιθωριακές νομικές θεωρίες και συνωμοσίες. 

Η επιτροπή σχεδιάζει επίσης να εγκρίνει επίσημα ένα συμπέρασμα ότι ο Τραμπ παραβίασε το καταστατικό της εγκληματικής εξέγερσης παρέχοντας «βοήθεια και παρηγοριά» στον όχλο που εισέβαλε στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Η επιτροπή παρέπεμψε τον Τραμπ στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας, συνομωσία για εξαπάτηση των ΗΠΑ, συνομωσία για ψευδείς δηλώσεις και υποκίνηση, παροχή βοήθειας ή υποστήριξη σε μια εξέγερση, ανακοίνωσε η επιτροπή. Οι παραπομπές στο τμήμα περιλαμβάνονται σε εσωτερική έκθεση που αναμένεται να εγκρίνει η ολομέλεια της επιτροπής τη Δευτέρα.

Η σύσταση παραπομπής για εξέγερση αναφέρει την απόφαση του δικαστή του Περιφερειακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ Amit Mehta τον Φεβρουάριο, ότι η γλώσσα του Τραμπ υποκίνησε βία στις 6 Ιανουαρίου, καθώς και τις 57 ψήφους της Γερουσίας στη δίκη παραπομπής του περασμένου έτους για την καταδίκη του Τραμπ για «υποκίνηση εξέγερσης».

Οι αποφάσεις απαγγελίας κατηγοριών εναπόκεινται αποκλειστικά στους εισαγγελείς του Υπουργείου Δικαιοσύνης και όχι στο Κογκρέσο.

Ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ διεξάγει επί του παρόντος μια ευρεία έρευνα για το σχέδιο του Τραμπ να προσκολληθεί στην εξουσία και η επίλεκτη επιτροπή κινήθηκε επίσης παράλληλα με την προσπάθεια του υπουργείου Δικαιοσύνης να διώξει εκατοντάδες υποστηρικτές του Τραμπ που επιτέθηκαν στο Καπιτώλιο.

Διαβάστε επίσης:

Qatargate: Στους γονείς του Φραντσέσκο Τζόρτζι επεκτείνεται η έρευνα

Πάνω από 2 εκατομμύρια ψήφοι υπέρ του Snoop Dogg για να αποκτήσει το Twitter

Liberation: Τα οικονομικά και πολιτικά οφέλη του Κατάρ από το Μουντιάλ (Photos/Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 01:38