search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 11:16
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το διακύβευμα της επίσκεψης Ζελένσκι στις ΗΠΑ – Οι στόχοι του Μπάιντεν

21.12.2022 12:23
zelensky2112_new

Όταν ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι φθάσει στην Ουάσινγκτον θα θέσει επί τάπητος ένα από τα πιο φλέγοντα αιτήματά του αφότου άρχισε η ρωσική εισβολή στη χώρα του, πριν από 300 μέρες, αλλά είναι πιθανό να μην πάρει την απάντηση που θέλει.

Επιπλέον, ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο Ουκρανός ομόλογός του είναι σαφές πως επιδιώκουν να λάβουν την έγκριση του Κογκρέσου, υπό τη νέα σύνθεσή του, για τη συνέχιση της αμερικανικής βοήθειας στο Κίεβο, αλλά έχουν κάπως διαφορετικούς στόχους, όπως παρατηρεί το Politico.

Η επίσκεψη Ζελένσκι στις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Μπάιντεν και θα μιλήσει στα μέλη του Κογκρέσου, εξέπληξε πολλούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους στις ΗΠΑ. Αν και υπήρχαν φήμες πως προετοιμαζόταν ένα μεγάλο γεγονός στην Ουάσινγκτον, κανένας δεν ήξερε λεπτομέρειες. Με την επιβεβαίωση του προγράμματος Ζελένσκι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι θα έλθουν στην επιφάνεια οι διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν ως προς το εξοπλιστικό πρόγραμμα για την Ουκρανία.

Η επίσκεψη αυτή προετοιμάστηκε από κλειστές ομάδες Αμερικανών και Ουκρανών αξιωματούχων, πριν από την πρόσκληση που είχε απευθύνει επίσημα στις 11 Δεκεμβρίου ο Τζο Μπάιντεν προς τον Ζελένσκι για να μιλήσουν για την κατάσταση στα πεδία των μαχών και την υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Τι ζητά ο Ζελένσκι

Στο πλαίσιο των επαφών των δύο πλευρών συζητήθηκε το μέγεθος της βοήθειας που χρειάζεται η Ουκρανία για να συνεχίσει να πολεμά στη διάρκεια του χειμώνα. Το Κίεβο ζητά όπλα προηγμένης τεχνολογίας, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι έτσι μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο.

Οι ΗΠΑ όμως διστάζουν να δώσουν τέτοια όπλα, γεγονός που έχει προκαλέσει ενόχληση στην Ουκρανία. Το θέμα αυτό θα κυριαρχήσει στην προσωπική συνάντηση Μπάιντεν-Ζελένσκι, αλλά θα το θέσει ο Ουκρανός πρόεδρος και στην ομιλία του στο Κογκρέσο.

«Χρειάζεται όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς που θα του δώσουν τη δυνατότητα να προλάβει την αναμενόμενη ρωσική επίθεση», δήλωσε ο Μπιλ Τέιλορ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι το Κίεβο «χρειάζεται άμεση οικονομική βοήθεια για να μπορέσει να λειτουργεί ο κρατικός μηχανισμός και (ο Ζελένσκι) γνωρίζει ότι το Κογκρέσο θα πάρει αποφάσεις γι αυτά τα θέματα αυτή την εβδομάδα».

Γιατί οι Αμερικανοί είναι επιφυλακτικοί

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δεσμευτεί ότι θα εξακολουθήσει να στηρίζει το Κίεβο, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να δοθούν στην Ουκρανία όπλα με τέτοιο βεληνεκές που θα τους επέτρεπαν να πλήξουν στόχους μέσα στην Ρωσία. Οι Ουκρανοί από την πλευρά τους υποστηρίζουν πως αυτά τα όπλα είναι απαραίτητα για να ανακτήσουν τα εδάφη που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι.

Στη συνάντηση με τον Μπάιντεν και την ομάδα του για θέματα εθνικής ασφάλειας, η ουκρανική αντιπροσωπεία θα ζητήσει μεγάλου βεληνεκούς Συστήματα Τακτικών Πυραύλων (ATACMS) και μη επανδρωμένα αεροσκάφη Grey Eagle και Reaper.

Αλλά οι Αμερικανοί δεν δείχνουν έτοιμοι να πουν «ναι». Ο Λευκός Οίκος έχει αρνηθεί κατηγορηματικά την αποστολή πυραύλων ATACMS και Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι αν το Κίεβο πλήξει στόχους μέσα στη Ρωσία ο Πούτιν θα προκληθεί να χρησιμοποιήσει ακόμα πιο θανατηφόρα όπλα στην Ουκρανία.

Η αμερικανική διστακτικότητα έχει θορυβήσει τους Ουκρανούς, που έχουν στραφεί και σε άλλες χώρες, ακόμα και εκτός της δυτικής συμμαχίας, για να εξοπλιστούν με ανάλογα πυραυλικά συστήματα. Οι Ουκρανοί φοβούνται ότι θα χάσουν το μομέντουμ που είναι θετικό γι’ αυτούς μετά την ανακατάληψη της Χερσώνας.

«Η δική μας στρατηγική είναι να συνεχίσουμε τις επιθέσεις γιατί δεν μπορούμε να παγώσουμε την πρώτη γραμμή. Πρέπει να πιέζουμε διαρκώς», δήλωσε ο Ολεξάντρ Νάνιλιουκ, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της Ουκρανίας, ο οποίος εξακολουθεί να έχει λόγο στον στρατιωτικό σχεδιασμό. «Έχουμε φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων μας με προηγμένα όπλα που πήραμε από τις ΗΠΑ. Στο επόμενο στάδιο χρειαζόμαστε όπλα με μεγαλύτερο βεληνεκές για να επιτύχουμε τους στόχους μας», πρόσθεσε.

Το δώρο-έκπληξη που μπορεί να δώσει ο Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται ότι θα ανακοινώσει την παραχώρηση στην Ουκρανία περισσότερων οπλικών συστημάτων από αυτά που ζητά το Κίεβο, αλλά όχι και την παραχώρηση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα παρουσιάσει ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που περιλαμβάνει πυραύλους Πάτριοτ και το σύστημα που μετατρέπει τους πυραύλους αέρος-εδάφους σε βόμβες ακριβείας. Επίσης, οι ΗΠΑ θα δώσουν μονάδες πυροβολικού αξίας 850 εκατομμυρίων δολαρίων και πυρομαχικά από το υφιστάμενο αποθεματικό του αμερικανικού στρατού.

Η παραχώρηση συστημάτων Πάτριοτ είναι μια απόφαση που εξέπληξε ακόμα και Ουκρανούς αξιωματούχους, καθώς είναι ένας από τους στόχους τους εδώ και μήνες. Με τους Πάτριοτ η Ουκρανία θα αποκτήσει ένα αποτελεσματικό σύστημα άμυνας έναντι των ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων, με τους οποίους πλήττονται τα δίκτυα υποδομών. Αλλά, η Ουκρανία είναι σαφές ότι θέλει να έχει περισσότερες επιθετικές δυνατότητες και γι’ αυτό το Κίεβο θεωρεί ότι τα όπλα που οι Αμερικανοί είναι έτοιμοι να στείλουν δεν επαρκούν.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν συμφωνούν ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή. Η κατάσταση στο έδαφος θα δυσκολέψει τον χειμώνα και η Ρωσία θα εξακολουθήσει να πλήττει τα δίκτυα υποδομών και τις θέσεις του ουκρανικού στρατού.

Οι στόχοι του Μπάιντεν

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει να εκμεταλλευτεί την επίσκεψη Ζελένσκι για να διακηρύξει την γενικότερη υποστήριξη στο Κίεβο και την πρόθεση να συνεχιστεί αυτή η πολιτική. «Η υποστήριξη αφορά αυτά που έχουμε κάνει πριν, αυτά που κάνουμε σήμερα και αυτά που θα συνεχίσουμε να κάνουμε για όσο χρειαστεί», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι «στις μέρες που είναι μπροστά ο πόλεμος θα συνεχιστεί. Ο χειμώνας θα είναι σκληρός και εμείς μέρα με την μέρα θα παρέχουμε κρίσιμη υποστήριξη στον ουκρανικό λαό».

Από την πλευρά της Ουκρανίας, ελπίζουν ότι η επίσκεψη Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον θα στείλει και ένα ισχυρό μήνυμα στη δυτική συμμαχία και κυρίως στην Ευρώπη.

Όμως το βασικό ακροατήριο του προέδρου Μπάιντεν βρίσκεται στην Αμερική. «Καθώς πηγαίνουμε πιο βαθιά στον χειμώνα, καθώς συνεχίζουμε να παρέχουμε στην Ουκρανία τις δυνατότητες που χρειάζεται το πεδίο της μάχης, καθώς ενισχύουμε την διπλωματική υποστήριξη γι αυτούς, η συγκυρία φαίνεται πως είναι μια καλή ευκαιρία γι αυτούς και για τον πρόεδρο Ζελέσκι να απευθυνθεί στον αμερικανικό λαό», δήλωσε στους δημοσιογράφους υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Ο κίνδυνος αλλαγής ισορροπιών, σε βάρος του Κιέβου

Συνεργάτες του Λευκού Οίκου ανησυχούν για τις συνέπειες που μπορεί να έχει ο έλεγχος του Κογκρέσου από τους ρεπουμπλικανούς. Ο Κέβιν ΜακΚάρθι, πιθανός νέος πρόεδρος της αμερικανικής βουλής, έχει πει ότι δεν πρέπει να δίνεται στην Ουκρανία «μια λευκή επιταγή». Και αρκετοί ισχυροί παράγοντες στη δεξιά πτέρυγα του ρεπουμπλικανικού κόμματος έχουν ταχθεί υπέρ της διακοπής της αμερικανικής βοήθειας. Αν και στην κυβέρνηση Μπάιντεν δεν πιστεύουν ότι η βοήθεια θα παγώσει, αξιωματούχοι σε ιδιωτικές συνομιλίες παραδέχονται ότι υπάρχει κίνδυνος να μειωθεί σημαντικά τους επόμενους μήνες. Γι’ αυτό η επίσκεψη Ζελένσκι στις ΗΠΑ έχει ιδιαίτερη σημασία, τόσο για το Κίεβο, όσο και για τον Μπάιντεν, που βγήκε ισχυρός από τις κάλπες του Νοεμβρίου και έχει φέρει το θέμα της Ουκρανίας στο επίκεντρο της πολιτικής του.

Διαβάστε επίσης:

Qatargate: Συνεργάζεται με τις βελγικές Αρχές ο Αντόνιο Παντσέρι – Ποια ονόματα έδωσε (Video)

Ινδία: «Βισνού» είχε ένας 14χρονος – Του καρφώθηκε ακόντιο στον λαιμό και επέζησε (σκληρές εικόνες)

Απέτυχε η εκτόξευση ευρωπαϊκού πυραύλου – Xάθηκαν δύο δορυφόροι της Airbus (Photo)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 11:14