search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 10:17
MENU CLOSE

ΕΡΤ: Η «αντεργατική» μη ανανέωση σύμβασης χαμηλοαμειβόμενης ρεπόρτερ και η καταγγελία δημοσιογράφου για «αλλοίωση» ρεπορτάζ

23.12.2022 09:50
ert_new

Ως μποναμά επιφύλασσε η ΕΡΤ στη δημοσιογράφο Δήμητρα Σέκη τη μη ανανέωση της σύμβασής της, όταν έως της 14 Δεκεμβρίου είχε ανανεώσει 287.

Πιθανόν κι εκείνη να είχε μόνιμη απασχόληση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα όπως οι επτά μουσικοί της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας, επιχείρημα που πρόταξε η ΕΡΤ για να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις τους στο πλαίσιο «δίκαιης κατανομής».

Ως αντεργατική και ανάλγητη καταγγέλλει το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ την απόφαση της διοίκησης της ΕΡΤ «να μην ανανεώσει τη σύμβαση της χαμηλοαμειβόμενης δημοσιογράφου Δήμητρας Σέκη. Η συνάδελφος ενημερώθηκε ότι χάνει τη δουλειά της την ίδια ώρα που, μόνο στη συνεδρίασή της 14ης Δεκεμβρίου, το Δ.Σ. ανανέωσε 287 συμβάσεις ορισμένου χρόνου», αναφέρει η ΕΣΗΕΑ μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της και τονίζει για τη δημοσιογράφο ότι «στα πέντε χρόνια που εργάζεται στην ΕΡΤ, έχει καταγραφεί ο επαγγελματισμός, η συνέπεια και η εργατικότητα της». Καλεί δε η ΕΣΗΕΑ την ΕΡΤ να επαναπροσλάβει την Δήμητρα Σέκη και επίσης «να σταματήσει να καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες με αθρόες προσλήψεις εργαζομένων μέσω συμβάσεων έργου ορισμένου χρόνου αλλά και εργολαβίες. Ζητούμε τα όποια κενά να καλύπτονται με θέσεις εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης».

Για τη με άλλα λόγια απόλυση της δημοσιογράφου από την κρατική τηλεόραση «οι έως τώρα απαντήσεις από τη διοίκηση είναι ανεπαρκείς και αντικρουόμενες», αναφέρει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της εταιρείας, Γιάννης Δάρρας και στην ανακοίνωση του για την απόφαση να μην ανανεωθεί η σύμβαση της συγκεκριμένης ρεπόρτερ αναλυτικά αναπτύσσει τί συνέβη:

«Στις 14 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ με θέμα την ανανέωση συμβάσεων έργου. Πρόκειται για συναδέλφους των οποίων οι συμβάσεις λήγουν είτε στο τέλος του χρόνου είτε τους πρώτους μήνες του 2023. Κρίθηκε αναγκαίο από την διοίκηση οι συμβάσεις οι οποίες δεν λήγουν το 2022 να ανανεωθούν από τώρα, γιατί η επόμενη χρονιά είναι προεκλογική και δεν επιτρέπονται εκ του νόμου ανανεώσεις.

Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από τον πρόεδρο, θα ήταν ανήθικο να μείνουν χωρίς δουλειά συνάδελφοι οι οποίοι είναι αναγκαίοι για τη λειτουργία της ΕΡΤ επειδή θα γίνουν εκλογές.

Σε μια χαμηλόμισθη συμβασιούχο δημοσιογράφο ωστόσο επιφυλάχθηκε διαφορετική συμπεριφορά. Η μη ανανέωση της σύμβασης της μετά από χρόνια υπηρεσίας στην ΕΡΤ μόνο σε στοχοποίηση μπορεί να αποδοθεί.

Οι απαντήσεις που έχει λάβει έως τώρα η συνάδελφος, από διαφορετικά πρόσωπα στην ιεραρχία της Γενικής Διεύθυνσης ενημέρωσης είναι αντικρουόμενες και ανεπαρκείς: Από «ανάγκη περικοπών» μέχρι αόριστες επικλήσεις για «εισηγήσεις» και «αξιολόγηση».

Η διοίκηση καλείται να απαντήσει με συγκεκριμένο και επαρκή τρόπο για τους λόγους που χάνει τη δουλειά της μια νέα εργαζόμενη, κατά τεκμήριο και σύμφωνα με τον ίδιο τον γενικό διευθυντή, ικανή στη δουλειά της και καλή συνάδελφος.

Ως εκπρόσωπος όλων των εργαζομένων στο ΔΣ πάγια τακτική μου είναι να ψηφίζω όλες τις συμβάσεις τις οποίες οι συνάδελφοι συνάπτουν απευθείας με την ΕΡΤ και όχι μέσω εργολάβων, με την επισήμανση όμως ότι για την αναγκαιότητα της πρόσληψης, την επιλογή του προσώπου και το ύψος της αμοιβής την ευθύνη την έχει η διοίκηση και για αυτά μάλιστα θα κριθεί. Το λεγόμενο διευθυντικό δικαίωμα δεν είναι ούτε αυθαίρετο ούτε ανεξέλεγκτο ιδιαίτερα μάλιστα όταν δεν αιτιολογείται.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του ΔΣ μάλιστα ουδέποτε έγινε λόγος για συνάδελφο που έχει σύμβαση και θα σταματήσει να εργάζεται για λόγους οικονομίας. Είναι απορίας άξιο πως από τις 287 συμβάσεις με κόστος εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ αυτή η μία είναι που θα βαρύνει τον προϋπολογισμό της ΕΡΤ. Όσο για τα περί αξιολόγησης η καθημερινή παρουσία της συναδέλφου στα δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης της ΕΡΤ μιλά από μόνη της».

Μερικές ώρες νωρίτερα ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Καλαμάτας, Ηλίας Μαραβάς απευθύνθηκε στην Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων καταγγέλλοντας αλλοίωση σε ρεπορτάζ του.

Στην καταγγελία του ο ανταποκριτής της ΕΡΤ αναφέρει ότι ενημερώθηκε αρμοδίως από τον συντονιστή Περιεχομένου των Περιφερειακών Σταθμών, Στέφανο Κοτρωνάκη πως από το δημοσίευμα του αφαιρέθηκαν οι αναφορές του πρώην Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Καλαμάτας στις 20/12 για τις ευθύνες του Πρωθυπουργού στην υπόθεση των υποκλοπών

«Εκτός από την αλλαγή στον τίτλο του άρθρου και την αφαίρεση των μη αρεστών τμημάτων του κειμένου, διαγράφηκαν όλα τα ολιγόλεπτα ηχητικά αποσπάσματα της συνέντευξης Τατούλη, τα οποία είχα επιμεληθεί και αφορούσαν τόσο το ζήτημα των υποκλοπών όσο και τα υπόλοιπα θέματα της συνέντευξης», υποστηρίζει στην καταγγελία του ο Ηλίας Μαραβάς. «Αποτέλεσμα των εκτεταμένων λογοκριτικών παρεμβάσεων ήταν να αλλάξει συνολικά η δομή της ανάρτησης και να καταστήσει το δημοσίευμα ασαφές και ελλιπές, αφού το κεντρικό του στοιχείο ήταν τα ολιγόλεπτα ηχητικά αποσπάσματα της συνέντευξης. Το ακόμα πιο λυπηρό είναι ότι ο Στέφανος Κοτρωνάκης προσπαθεί όπως και στην περίπτωση Σωτήρη Αργύρη, να δικαιολογήσει τη λογοκρισία με ισχυρισμούς που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα καθώς και με επιχειρήματα που απλά δεν αντέχουν κριτικής».

Διαβάστε επίσης:

Τηλεθέαση: Το Mega μεγαλώνει τη διαφορά από τον ανταγωνισμό (πίνακας)

Καλημέρα Ελλάδα: Η ζωντανή σύνδεση από το παγοδρόμιο και η… τούμπα του ρεπόρτερ (Video)

MEGA: Γιατί έκοψε τις… «Ρίζες» του (Photo)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 10:15