search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 10:48
MENU CLOSE

«Δίκαιη κατανομή συμβάσεων» στα Μουσικά Σύνολα λέει η ΕΡΤ – Για «αποδυνάμωση» μιλούν οι μουσικοί τους

24.11.2022 11:22
mousika_sunola_ert_new

Την επιλογή να συνάψει συμβάσεις, καταρχάς με μουσικούς άνεργους, για κάλυψη οργανικών θέσεων στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της, προτάσσει ως επιχείρημα η ΕΡΤ, κατά κύκλους της, με αφορμή την μη ανανέωση συμβάσεων σε έξι μουσικούς, κάνοντας λόγο για «δίκαιη κατανομή» των συμβάσεων μεταξύ των μουσικών συνόλων του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού.

Το  ζήτημα έχει προκαλέσει αναστάτωση σε σημαντική μερίδα που κόσμου της συμφωνικής μουσικής της χώρας με εκδηλώσεις συμπαράστασης και από διεθνούς φήμης Έλληνες αρχιμουσικούς.

Οι ίδιες ΕΡΤικές πηγές ισχυρίζονται ότι οι πέντε από τους έξι μουσικούς, έχουν εργασία μόνιμης απασχόλησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Όμως, ακόμα και έτσι να είναι, γνωστό τοις πάσι επίσης είναι ότι υπάρχει σημαντικός αριθμών συμβασιούχων που εργάζεται στην ΕΡΤ, ενώ δεν είναι η κύρια απασχόλησή τους.

Υποστηρίζεται επίσης από τους ίδιους κύκλους του Ραδιομεγάρου ότι έως τώρα έχουν περιγραφεί καταστάσεις για το ζήτημα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ότι έπειτα από συζητήσεις και συναντήσεις εκπροσώπων των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ (Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και Χορωδία) με τη διοίκηση της εταιρείας συμφωνήθηκε να γίνει αύξηση των θέσεων φέτος- για την επόμενη χρονιά- από 24 σε 28 με εξορθολογιστική διάσταση. Έτσι,  15  συμβασιούχοι θα καλύψουν θέσεις της ΕΣΟ, έξι της ΟΣΜ και επτά της Χορωδίας, όταν με τις περσινές συμβάσεις 21 μουσικοί είχαν κατευθυνθεί στην ΕΣΟ, τρείς στην ΟΣΜ και… κανείς στη Χορωδία της ΕΡΤ.

Μουσικοί της ΕΡΤ όμως μιλούν για αποδυνάμωση του Ορχηστρικού συνόλου, το οποίο μεταξύ άλλων εκπροσωπεί την Ελλάδα στην EBU. «Η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ έχει 105 οργανικές θέσεις. Από αυτές οι 51 καλύπτονται από τακτικούς υπαλλήλους. Μέχρι 31/12 θα διατηρεί 22 συμβασιούχους με σύμβαση έργου. Εδώ να πούμε ότι οι πιο νέοι από αυτούς στην ορχήστρα έχουν προϋπηρεσία 8 χρόνων, ενώ σε πολλούς άλλους η προϋπηρεσία στην ΕΡΤ ξεπερνά τα 15 έτη. Μένουν έτσι 32 κενές θέσεις στο οργανόγραμμα της ορχήστρας. Έτσι δουλεύει η Συμφωνική Ορχήστρα από το 2014 μέχρι σήμερα». Σημειώνουν, επίσης, ότι τεχνοκρατικές πρακτικές περιορισμού των εξόδων δε χωρούν σε μία Συμφωνική Ορχήστρα που μάλιστα αντιμετωπίζει εδώ και πολλά χρόνια σοβαρά προβλήματα.

«Μπλοκ» στον μαέστρο Μύρωνα Μιχαηλίδη από την Χριστουγεννιάτικη συναυλία

Ένα από τα προβλήματα που ενέσκηψαν τελευταίως και καθώς η ΕΣΟ δεν είχε ουδέποτε μόνιμο καλλιτεχνικό διευθυντή- μία εκ των παθογενειών στα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ που χρονίζουν- είναι ότι ο Μύρων Μιχαηλίδης -από τους πλέον αναγνωρισμένους Έλληνες αρχιμουσικούς με διεθνή παρουσία- δεν θα  διευθύνει το συμφωνικό σύνολο στην φετινή-καθιερωμένη- χριστουγεννιάτικη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρά την αρχική προφορική συμφωνία με την ΕΡΤ.

Τί κι αν ο διεθνούς φήμης αρχιμουσικός είχε διευθύνει τη Συμφωνική της ΕΡΤ στο Μέγαρο την περασμένη εβδομάδα ερμηνεύοντας  έργα του μεγάλου Γερμανού συνθέτη Ρίχαρντ Στράους και ενώ είχε επιλέξει, κατόπιν συνεννόησης, με την ΕΡΤ τα έργα (ανάμεσα τους άριες του Πουτσίνι, του Μπιζέ, του Γκουνό, αποσπάσματα από όπερες του Όφενμπαχ, του Βέρντι) για το πρόγραμμα της Χριστουγεννιάτικης συναυλίας (στις 21 ή 22/12).

Κύκλοι περι τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, που είναι σε θέση να γνωρίζουν, υποστηρίζουν ότι από την διοίκηση της δόθηκε εντολή να γίνει αναζήτηση για τρείς άλλους διευθυντές ορχήστρας και κάνουν λόγο για «αποκλεισμό» του Μύρωνα Μιχαηλίδη, επειδή προ ημερών με δηλώσεις του είχε εκφράσει τη συμπαράσταση του στους έξι συμβασιούχους και την ΕΣΟ  και για όσα χρονίζουν στα Μουσικά Σύνολα.

Διαβάστε επίσης:

Τηλεόραση: Πώς αναδιοργανώνονται Action24, Naftemporiki TV, Attica TV και One

Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου: Να αποσυρθούν άμεσα οι βαριές κατηγορίες κατά του φωτορεπόρτερ Νίκου Πηλού

Μην χάσετε το «ΠΟΝΤΙΚΙ» που κυκλοφορεί την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 10:47