search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 03:43
MENU CLOSE

ΕΡΤ: Καμπανάκι κινδύνου για τη Συμφωνική Ορχήστρα

22.11.2022 11:23
orchestra new

Αναντίρρητα τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ και η χορωδία της είναι από τα περίβλεπτα και εγνωσμένης αξίας καλλιτεχνικά σύνολα της χώρας.

Η απόφαση της διοίκησης της ΕΡΤ να μην ανανεώσει τις συμβάσεις επτά μουσικών της Συμφωνικής Ορχήστρας – με άλλα λόγια απολύονται, όπως υποστηρίζουν εκείνοι, έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση των συναδέλφων τους αλλά και μουσικών παγκόσμιας ακτινοβολίας, ανάμεσα τους οι μαέστροι Λεωνίδας Καβάκος και Λουκάς Καρυτινός – αποτελεί σοβαρό πλήγμα στην εύρυθμη λειτουργία και  ενέργεια υποβάθμισης της.

«Μία συμφωνική ορχήστρα είναι ένας ζωντανός οργανισμός, στον οποίον όλοι ανεξαιρέτως είναι απαραίτητοι. Χωρίς πχ το πρώτο φλάουτο, απλά δεν λειτουργεί. Άρα οι τεχνοκρατικές πρακτικές που αποσκοπούν σε περιορισμό εξόδων μέσω περιορισμού του ανθρώπινου δυναμικού, είναι ανεφάρμοστες στο πλαίσιο μίας ορχήστρας. Και μάλιστα με το επιχείρημα του οικονομικού ¨οφέλους¨, το οποίο εν προκειμένω είναι πραγματικά αμελητέο, μπροστά στα μεγέθη εκατομμυρίων, ενός οργανισμού σαν της ΕΡΤ», έγραψαν μουσικοί, μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Μουσικών Υπαλλήλων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών εκπροσωπώντας όλο το σώμα της ΚΟΑ.

«Στέλνω την αμέριστη συμπαράστασή μου στους μουσικούς της Ε.Σ.Ο. της ΕΡΤ οι οποίοι εδώ και αρκετά χρόνια εργάζονται σε συνθήκες που δεν αρμόζουν στο έργο που κάνουν και στην αποστολή που έχουν», ανέφερε ο Λεωνίδας Καβάκος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του.

Ο διεθνούς φήμης βιολονίστας και διευθυντής ορχήστρας σημειώνει ότι η Συμφωνική της ΕΡΤ παραμένει ακέφαλη, δεν έχει καλλιτεχνικό διευθυντή και επίσης ότι «η ορχήστρα λειτουργεί με δύο ταχύτητες: υπάρχουν συνάδελφοι που κάθονται σε διπλά αναλόγια και εργάζονται υπο διαφορετικές συνθήκες πρόσληψης, κάτι, κατά την άποψη μου, αδιανόητο», σημειώνει μεταξύ άλλων ο διακεκριμένος Έλληνας αρχιμουσικός, παρατηρώντας ότι η Ορχήστρα εκπροσωπεί την Ελλάδα στην EBU.

«Η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ έχει 105 οργανικές θέσεις. Από αυτές οι 51 καλύπτονται από τακτικούς υπαλλήλους. Μέχρι 31/12 θα διατηρεί 22 συμβασιούχους με σύμβαση έργου. Εδώ να πούμε ότι οι πιο νέοι από αυτούς στην ορχήστρα έχουν προϋπηρεσία 8 χρόνων, ενώ σε πολλούς άλλους η προϋπηρεσία στην ΕΡΤ ξεπερνά τα 15 έτη. Μένουν έτσι 32 κενές θέσεις στο οργανόγραμμα της ορχήστρας. Έτσι δουλεύει η Συμφωνική Ορχήστρα από το 2014 μέχρι σήμερα», χαρτογραφούν οι απολυμένοι μουσικοί το ορχηστρικό σύνολο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, και έπειτα από την απόφαση του προέδρου της ΕΡΤ- ακούγοντας τις εισηγήσεις συμβούλων του- να μην ανανέωση των συμβάσεων τους «οι κενές οργανικές θέσεις στην ορχήστρα μετά την οραματική αυτήν παρέμβαση φθάνουν τις 39», σημειώνουν.

 Η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ από το 1992 που «έμεινε» με μόλις 29 μονίμους, έως και σήμερα, δεν έχει λειτουργήσει υπό ένα φυσιολογικό εργασιακό καθεστώς μιας Ευρωπαϊκής Ορχήστρας Ραδιοτηλεόρασης, αναφέρουν οι μουσικοί της ΚΟΑ στην έγγραφη δήλωση συμπαράστασης τους και απευθυνόμενοι στον πρόεδρο της ΕΡΤ σημειώνουν: « Πάντα υπήρχαν ελλείψεις σε δυναμικό, με αποκορύφωμα την σημερινή κατάσταση και την τελευταία ληφθείσα απόφασή σας». 

«Το λιγότερο που μπορούμε να ζητήσουμε για τους συναδέλφους μας στην ορχήστρα, και κυρίως για τον οργανισμό που λέγεται Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ, (και φυσικά και για τα άλλα 2 σώματα των Μουσικών Συνόλων), είναι να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και σεβασμό. Ο ευτελισμός στον οποίον υποβάλλονται διαχρονικά, είναι ανεπίτρεπτος και δεν πρέπει να γίνει ανεκτός πλέον από κανέναν που γνωρίζει στο ελάχιστο το πώς λειτουργεί μια ορχήστρα και το επάγγελμά μας γενικότερα», υπογραμμίζουν ανάμεσα σε άλλα οι μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Για την κατάσταση που διαμορφώνεται στα Συμφωνικά Σύνολα της κρατικής ΕΡΤ αύριο (23/11) στις 11.00 στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) το Σωματείο Εργαζομένων Καλλιτεχνών Ορχηστρών και Χορωδίας ΕΡΤ θα δώσει συνέντευξη τύπου με καλεσμένους ομιλητές τους μαέστρους Βύρωνα Φιδετζή και Γιώργο Πέτρου.

Διαβάστε επίσης

Τηλεθέαση: Alpha και Mega εναλλάσσονται στην πρώτη θέση (Πίνακας)

ΕΡΤ: Απάντησε στο γιατί δεν πήρε το Μουντιάλ – Το «καρφί» προς τη FIFA

Μουντιάλ 2022: Τεχνικά προβλήματα στον ΑΝΤ1+ μετά τη σέντρα του Αγγλία-Ιράν – Ο αγώνας στο site του ΑΝΤ1

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50