search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 06:39
MENU CLOSE

Οργισμένοι οι ηθοποιοί μετά το νέο ΦΕΚ για τα πτυχία τους – Τι απαντά η κυβέρνηση

23.12.2022 13:21
ethniko-theatro-new

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των ηθοποιών αναφορικά με την έκδοση ΦΕΚ που -όπως καταγγέλλουν- εξισώνει τα διπλώματά τους από τις δραματικές σχολές με το απολυτήριο λυκείου.

Αίτημα των ηθοποιών είναι να θεωρούνται ξανά απόφοιτοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης όπως συνέβαινε παλαιότερα.

Η ανακοίνωση του ΣΕΗ

Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) εκφράζει την αντίθεσή του στο Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 για τον «Καθορισμό προσόντων διορισμού σε φορείς του Δημοσίου (Προσοντολόγιο-Κλαδολόγιο)» (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), το οποίο αναγνωρίζει στους αποφοίτους Δραματικών Σχολών, Σχολών Κινηματογράφου και Σχολών Χορού προσόντα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ).

«Με πραγματική έκπληξη και τεράστια αγανάκτηση, πληροφορηθήκαμε για την – με υπογραφή της ΠτΔ, Κατερίνας Σακελλαροπούλου – έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος 85 με ημερομηνία 17/12, σύμφωνα με το οποίο όλοι ανεξαιρέτως οι απόφοιτοι των “ανώτερων” δραματικών σχολών & σχολών χορού και κινηματογράφου κατατάσσονται στην κατηγορία εργαζομένων ΔΕ. Ουσιαστικά αλλά και τυπικά πλέον με την υπογραφή της ανώτατης πολιτειακής αρχής, όλοι οι καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών εξισώνονται με απόφοιτους λυκείου, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα εργασιακά τους δικαιώματα, πέρα από την καταφανέστατη ηθική, καλλιτεχνική και επαγγελματική τους απαξίωση!

Οι καλλιτέχνες, λοιπόν, είναι απλοί εμπειροτέχνες που έχουν ολοκληρώσει μόνο την δωδεκαετή δημόσια εκπαίδευση στην Ελλάδα! Πρόκειται για την επίσημη ταφόπλακα στις σχεδόν τριαντακονταετείς διεκδικήσεις των καλλιτεχνών να αναβαθμίσουν τις σπουδές τους και να αναγνωρίσουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

Στα αιτήματα του ΣΕΗ περιλαμβάνεται η άμεση ανάκληση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022, η εξασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών ως το 2003 (είτε για όσες θέσεις έχουν ήδη προκηρυχθεί και πληρωθεί, είτε για αυτές που θα προκηρυχθούν στο μέλλον), καθώς και η ίδρυση Πανεπιστημίου Παραστατικών Τεχνών και η οριστική λύση στο ζήτημα της διαβάθμισης των καλλιτεχνικών σπουδών.

Καλούμε τα συναρμόδια υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, υπουργείο Εσωτερικών να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταματήσουν να μας εμπαίζουν τόσα χρόνια. Καλούμε το ΕΚΠΑ να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να διεκδικήσει μαζί μας τη δημιουργία μιας σχολής στο πρότυπο της ΑΣΚΤ[…] Καλούμε όλους τους σπουδαστές καλλιτεχνικών σχολών να συστρατευθούν μαζί μας στις κινητοποιήσεις που οργανώνουμε για το επόμενο διάστημα. Δηλώνουμε σε όλους τους πολιτειακούς παράγοντες πως θα μας βρουν απέναντί τους σε όσες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις επιλέξουν να παρακολουθήσουν στο προσεχές διάστημα», αναφέρει το ΣΕΗ στην ανακοίνωσή του.

Σε κατάληψη προχώρησε η σχολή του Εθνικού Θεάτρου

Παράλληλα, σε κατάληψη της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, στο Σχολείον της Αθήνας-Ειρήνη Παπά προχώρησαν το απόγευμα της Πέμπτης 22/12 σπουδαστές και σπουδάστριές της που διαμαρτύρονται για υποβάθμιση των σπουδών τους από την κυβέρνηση. Η απόφαση για κατάληψη πάρθηκε από τη χθεσινή, τακτική γενική συνέλευση των σπουδαστών και των σπουδαστριών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και έρχεται ως αντίδραση στο Προεδρικό Διάταγμα 85/2022.

«Η κυβέρνηση με βάση το προεδρικό διάταγμα 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022) αποφασίζει να υποτιμήσει τις καλλιτεχνικές σπουδές, εξισώνοντας τα διπλώματά μας με απολυτήρια λυκείου […] Σε μία περίοδο που το υπουργείο Πολιτισμού ανοίγει έναν υποτιθέμενο διάλογο περί διαβάθμισης της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, με το Εθνικό Θέατρο να διοργανώνει μία διημερίδα για την αναβάθμιση των δραματικών σχολών, η κυβέρνηση αποφασίζει να εκγυμνώσει τους καλλιτέχνες του θεάτρου, του χορού, της μουσικής και του κινηματογράφου, εξισώνοντας τη σπουδή μας με τη μη σπουδή, ανακηρύσσοντας μας “ανειδίκευτους εργάτες”», αναφέρουν στην ανακοίνωσή του οι σπουδαστές/τριες της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.

«Δεν ντρεπόμαστε να είμαστε εργάτες, εργάτριες και άτομα που εργάζονται στην τέχνη μας, ωστόσο προσπαθούμε να είμαστε ικανοί, εκπαιδευμένοι, πιστοί στην τέχνη και την δουλειά μας. Γι’αυτό και πιστεύουμε πως η νέα γενιά σπουδαστών δεν πρέπει να παραδοθεί σε άλλη μία πράξη περιφρόνησης και υποβάθμισης απέναντι στους καλλιτέχνες», προσθέτουν μεταξύ άλλων και διεκδικούν «όχι μόνο την άμεση ανάκληση του προεδρικού διατάγματος αλλά και την άμεση θεσμική αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών, με περαιτέρω στόχο την εξίσωσή τους με τις σπουδές των ΑΕΙ και την αύξηση της χρηματοδότησής τους.

«Δικαιούμαστε εδώ και τώρα ανώτατες, αναγνωρισμένες σπουδές, που θα βάλουν τέλος στην λογική του χομπισμού, της εργασιακής επισφάλειας και της αντιμετώπισης της τέχνης ως πάρεργου», τονίζουν.

Τσίπρας: Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ηθοποιός σημαίνει…τίποτα

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε όμως και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή το προεδρικό διάταγμα.

«Με το νέο προεδρικό διάταγμα, αντί να προβλεφθεί διαβάθμιση των πτυχίων όλων των καλλιτεχνικών σχολών και ανώτατη σχολή παραστατικών τεχνών που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τα πτυχία των σπουδαστών και σπουδαστριών των δραματικών σχολών της χώρας εξισώνονται με τα απολυτήρια λυκείου. Οι αντιδράσεις των μελλοντικών ηθοποιών του τόπου στον οποίο γεννήθηκε το θέατρο είναι όχι μόνο έντονες αλλά και δίκαιες», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Αν πας στα πριμοδοτούμενα από την κυρία Κεραμέως ιδιωτικά κολέγια, θεωρείσαι ισότιμος των φοιτητών των δημοσίων πανεπιστημίων. Αν φοιτήσεις τρία χρόνια σε δραματική σχολή και συναντήσεις την Τέχνη, θεωρείται ότι δε σπούδασες. Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ηθοποιός σημαίνει…τίποτα».

Τι απαντά η κυβέρνηση

Τη δική του απάντηση στις διαμαρτυρίες των ηθοποιών έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, επισημαίνοντας ότι το νέο προσοντολόγιο – κλαδολόγιο δεν αλλάζει τίποτα για τα δικαιώματα των αποφοίτων των δραματικών σχολών. Αναφερόμενος δε, στη στάση και τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα τη χαρακτήρισε εντελώς υποκριτική.

«Το νέο προσοντολόγιο – κλαδολόγιο, που αφορά τις προσλήψεις στο δημόσιο, δεν επιφέρει καμία αλλαγή στη θέση των αποφοίτων δραματικών σχολών, διατηρώντας τους στο ίδιο επίπεδο με τα προϊσχύσαντα προσοντολόγια του Δημοσίου.

Επίσης, το νέο προσοντολόγιο δεν αφορά προσλήψεις στην εκπαίδευση, οι οποίες για τους καλλιτέχνες γίνονται με το ειδικό καθεστώς που ίσχυε και πριν. Είναι εντελώς υποκριτική λοιπόν η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα, να κραυγάζουν σήμερα, κοπτόμενοι για κάτι που ίσχυε απολύτως ίδιο επί της διακυβέρνησής τους.

Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα της διαβάθμισης της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, στο οποίο καμία θετική παρέμβαση δεν έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση, είναι πράγματι σοβαρό και θα αντιμετωπιστεί. Αποτελεί ήδη αντικείμενο μελέτης και συνολικού σχεδιασμού από την Κυβέρνηση» ανέφερε συγκεκριμένα.

Απάντηση Νάσου Ηλιόπουλου στον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Άμεση ληταν η απάντηση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Νάσου Ηλιόπουλουτον στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου:

«Ο κ. Οικονόμου υποτιμά την κρισιμότητα του Προεδρικού Διατάγματος – ντροπή για τους αποφοίτους καλλιτεχνικών σχολών

Ο κ. Οικονόμου λέει για άλλη μια φορά συνειδητά ψέματα ή  αγνοεί τους βασικούς κανόνες οργάνωσης και λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης. 

Είναι αδιανόητο να υποτιμά την κρισιμότητα του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος καθώς αυτό ορίζει τις σχέσεις όλων των εργαζομένων του πολιτισμού με το ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αποτελεί ντροπή ότι για πρώτη φορά οι απόφοιτοι καλλιτεχνικών σχολών ορίζονται ως απλοί απόφοιτοι λυκείου. 

Ο μόνος τρόπος πραγματικά για να μην υπάρξει καμία βλαπτική μεταβολή στους εργαζόμενους των συγκεκριμένων κλάδων είναι η άμεση κατάργηση του συγκεκριμένου ΠΔ. Η άρνηση κατάργησης του απλά θα αποδείξει για άλλη μια φορά τον βαθιά απαξιωτικό και υποτιμητικό τρόπο με τον οποίο το καθεστώς Μητσοτάκη αντιμετωπίζει συνολικά τον χώρο του πολιτισμού και τους εργαζόμενους σε αυτόν. 

Τέλος για να μην αφήσουμε κανένα ψέμα αναπάντητο υπενθυμίζουμε ότι με διάταξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι στην σχέση τους με την δημόσια διοίκηση είχαν το καθεστώς αποφοίτων ΤΕ. Αυτό καταργεί το συγκεκριμένο ΠΔ. 

Καλούμε το σύνολο των εργαζομένων του πολιτισμού να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις απέναντι στη νέα αδικία που επιχειρεί να επιβάλει το καθεστώς Μητσοτάκη. Μια κοινωνία με Δικαιοσύνη είναι μια κοινωνία με σεβασμό στον πολιτισμό και στους εργαζόμενους του»

Διαβάστε επίσης:

Εύα Καϊλή: Την επισκέφθηκε στις φυλακές ο πατέρας της – Τι θα γίνει με την κόρη της

Ερντογάν: Η Ελλάδα συμπεριφέρεται φασιστικά στους πρόσφυγες – Στρατόπεδα συγκέντρωσης οι καταυλισμοί στα νησιά του Αιγαίου

ΣΥΡΙΖΑ: Σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τα δημοσιεύματα για τη Marc

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 06:39