search
ΤΕΤΑΡΤΗ 05.06.2024 00:02
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επώδυνοι συμβιβασμοί από Κίεβο και Μόσχα για να μην εξελιχθεί σε «πόλεμο χωρίς τέλος»

30.12.2022 06:00
tethorakismena oukrania- new

Το βράδυ της Τετάρτης, στις 28 Δεκεμβρίου, έγινε μια επιχείρηση που είναι χαρακτηριστική της κατάστασης στην Ουκρανία και μάλλον δεν επιτρέπει ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο: οι Ουκρανοί αποκαθήλωσαν το άγαλμα της Αικατερίνης της Μεγάλης από την κεντρική πλατεία της Οδησσού , το οποίο μεταφέρθηκε σε αποθηκευτικό χώρο του Μουσείου Καλών Τεχνών της Οδησσού.

Το άγαλμα είχε εγκατασταθεί στην Οδησσό το 1900.

Η απομάκρυνση του αγάλματος αποφασίστηκε μετά από διαδικτυακή ψηφοφορία!

Ζώντας πλέον στην … δημοκρατία του διαδικτύου, όπου οι χρήστες αποφασίζουν να ξαναγράψουν την ιστορία, είναι εύλογο ότι δεν επιτρέπονται ψευδαισθήσεις για το πώς μπορεί να τελειώσει ο πόλεμος.

Χρειάζονται επώδυνοι συμβιβασμοί

Δεν θα υπάρξει χολυγουντιανό τέλος στον πόλεμο, γράφει το Al Jazeera, σημειώνοντας ότι η Ρωσία αλλά και η Ουκρανία πρέπει σύντομα να κάνουν επώδυνους συμβιβασμούς αν δεν θέλουν να συρθούν σε έναν «πόλεμο χωρίς τέλος».

Από την στιγμή που η κατάσταση στα μέτωπα έχει φτάσει στο απόλυτο αδιέξοδο με τις δύο πλευρές καθηλωμένες – όπως παραδέχτηκε και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του ουκρανικού στρατού, Κίριλο Μπουντάνοφ – μπορεί να υπάρξει προοπτική μίας σαφούς νίκης για κάποια από τις δύο πλευρές;

Ο Στίβεν Γουάλτ, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, δηλώνει στο Al Jazeera ότι το Κίεβο και η Μόσχα σύντομα θα κάνουν «απεχθείς και επώδυνους» συμβιβασμούς εάν θέλουν να αποφύγουν έναν πόλεμο χωρίς τέλος.

Ο καθηγητής του Χάρβαρντ εκτιμά ότι πολλοί Αμερικανοί εξακολουθούν να πιστεύουν σε ένα «χολυγουντιανό τέλος» στον πόλεμο, αλλά επισημαίνει πως η πραγματικότητα έχει αποδείξει ότι κανένας πόλεμος δεν έχει “happy end”, κάτι που αποδείχτηκε στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Στασιμότητα στα μέτωπα

Ωστόσο το Κίεβο εμφανίζεται σίγουρο πως κάποια στιγμή θα σταματήσουν οι επιθέσεις με πυραύλους. Η Ρωσία δεν μπορεί να συνεχίσει τις επιθέσεις με πυραύλους εναντίον πολιτικών στόχων και υποδομών «γιατί δεν έχουν πια αρκετούς πυραύλους», δήλωσε στο BBC ο αρχηγός της στρατιωτικής κατασκοπείας της Ουκρανίας, Κίριλο Μπουντάνοφ, προσθέτοντας ότι «η αμυντική βιομηχανία δεν μπορεί να παράγει αρκετούς πυραύλους για τόσες πολλές επιθέσεις».

Σύμφωνα με την πρεσβευτή της Βρετανίας στον ΟΗΕ, Μπάρμπαρα Γούντγουορντ, η Ρωσία προσπαθεί να βρει προμηθευτές οπλικών συστημάτων στο Ιράν και στη Νότια Κορέα, για να καλύψει την αδυναμία παραγωγής βαλλιστικών πυραύλων .

Απαισιόδοξη για την προοπτική έναρξης ειρηνευτικών συνομιλιών δήλωσε η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, που κατά την άποψή της «η συνέχιση της υποστήριξης στην Ουκρανία είναι ο καλύτερος τρόπος για να τερματιστεί ο πόλεμος».

Κατά την άποψη της κυρίας Μελόνι η αταλάντευτη υποστήριξη της Ουκρανίας είναι προϋπόθεση για να διατηρηθεί η ισορροπία δυνάμεων στα πεδία των μαχών ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την ειρήνευση.

Διαβάστε επίσης:

Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τσαβούσογλου: Σταματήστε τις απειλές

Πόλεμος στην Ουκρανία: Απόλυτη στασιμότητα στα μέτωπα «βλέπει» το Κίεβο (Video)

Αλβανία: Διευθύντρια της Υπηρεσίας Πληροφοριών συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 05.06.2024 00:02