search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 09:09
MENU CLOSE

Εκλογική κολοκυθιά

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2262
28/12/2022
31.12.2022 06:00
maximou_new

Τελικά τη θάλασσα και όχι το βουνό επέλεξε ο πρωθυπουργός προκειμένου να συσκεφτεί… με τον εαυτό του για τον χρόνο που θα στήσει τις κάλπες, δεδομένου ότι πρέπει να λάβει υπόψη μια σειρά από παράγοντες που ο καθένας χωριστά θα παίξει ρόλο στην όλη διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πιθανότερη ημερομηνία για το κλείσιμο της Βουλής και την ανακοίνωση εκλογών είναι η 5η Μαρτίου, ώστε η πρώτη εκλογική αναμέτρηση να διεξαχθεί την Κυριακή των Βαΐων, στις 9 Απριλίου, και η δεύτερη αναμέτρηση στις 21 Μαΐου.

Ωστόσο υπάρχει και το σενάριο που θέλει τον όλο προγραμματισμό να έρχεται μια εβδομάδα νωρίτερα. Δηλαδή η πρώτη κάλπη να στηθεί στις 2 Απριλίου και η δεύτερη στις 14 Μαΐου.

Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος υποστηρίζουν ακόμα ότι το σενάριο για πρώτη κάλπη τον Μάιο και δεύτερη αναμέτρηση την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου, αμέσως δηλαδή μετά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, δεν έχει φύγει από το τραπέζι καθώς, όπως υποστηρίζουν, ταιριάζει με την αντίληψη του πρωθυπουργού για ολοκλήρωση της τετραετίας.

Απ’ όλα τα πιθανά σενάρια τα οποία συζητούνται εντός και πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου όλα δείχνουν ότι αυτό που προκρίνεται είναι οι κάλπες να στηθούν τους μήνες Μάρτιο – Απρίλιο – Μάιο, οπότε και ο καιρός θα ευνοεί τις κάλπες και τα οικονομικά μέτρα ενίσχυσης θα έχουν αποδώσει. Παράλληλα δεν θα επηρεαστούν καθόλου ούτε ο τουρισμός ούτε, φυσικά, οι Πανελλαδικές.

Κριτήριο η απήχηση των μέτρων

Τις επόμενες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συζητήσει όλα τα σενάρια με τους συνεργάτες του προκειμένου να αποφασίσει πότε θα τον ευνοούν… τα άστρα. Σημαντικό ρόλο στην τελική απόφαση για τον χρόνο των εκλογών θα παίξει το κατά πόσον οι μέχρι τώρα κινήσεις της κυβέρνησης έχουν φέρει αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα:

● Κατά πόσον απέδωσαν τα μέτρα για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

● Τι αποτέλεσμα έφεραν το «καλάθι του νοικοκυριού» και η έκτακτη ενίσχυση που δόθηκε τα Χριστούγεννα.

● Πότε θα φανούν – εάν φανούν – οι συνέπειες από το νέο μέτρο του επιδόματος για τις αγορές τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης (market pass).

● Πόσο ικανοποιημένοι θα είναι οι συνταξιούχοι από τις αυξήσεις στις συντάξεις τους.

● Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, όπως ισχύει ήδη για τον ιδιωτικό τομέα.

● Τι προσδοκίες θα δημιουργήσει η αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου.

Εάν μάλιστα οι κάλπες στηθούν μέσα στον Μάιο, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν ότι τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα για τη Ν.Δ. καθώς από τις αρχές του μήνα ένα μεγάλο κομμάτι νέων ψηφοφόρων θα έχει μετακινηθεί στα νησιά προκειμένου να εργαστεί στον τουρισμό. Με δεδομένο ότι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ η όποια αποχή των νέων ψηφοφόρων από τις κάλπες θα ευνοήσει το κυβερνών κόμμα.

Τουρκία και ομογενείς

Σε όλη αυτή τη διαδικασία σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει και ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών στη γειτονική μας Τουρκία, καθώς το διάστημα ανάμεσα στις δύο κάλπες (αυτή με την απλή αναλογική και τη δεύτερη με την ενισχυμένη) θεωρείται από κυβερνητικά στελέχη ιδιαίτερα επικίνδυνο για τη δημιουργία επεισοδίου.

Κάποιοι μάλιστα στο Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βαδίσει με βάση το εκλογικό χρονοδιάγραμμα των γειτόνων μας, αν και την ίδια στιγμή δεν έχει αποκλειστεί από την κυβέρνηση το ενδεχόμενο και τρίτης κάλπης εάν δεν προκύψει κυβέρνηση μετά τις δυο άλλες αναμετρήσεις.

Την ίδια στιγμή στην κυβέρνηση αναζητούν λύση για το θέμα της ψήφου της ομογένειας, αφού, όπως είναι γνωστό, βάσει του νέου νόμου οι θέσεις στα ψηφοδέλτια Επικρατείας αυξήθηκαν από 12 σε 15. Με δεδομένο ότι στους εκλογικούς καταλόγους της ομογένειας έχουν γραφτεί μόνο 3.000 πολίτες, η εφαρμογή του νόμου θα συνιστά προφανώς αδικία για τους εγχώριους υποψηφίους.

Οι πληροφορίες λένε ότι – αν την τελευταία στιγμή δεν υπάρξει κάποια έκπληξη, δηλαδή ένα μεγάλο κύμα πολιτών της ομογένειας που θα γραφτεί για να ψηφίσει – το υπουργείο μελετά την ακύρωση αυτής της πτυχής του νόμου και οι έδρες να επιστραφούν από εκεί που έφυγαν. Δηλαδή στην Α’ Αθήνας, στην Αχαΐα κ.λπ.

Παράλληλα στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν τα πρόσωπα που θα αναλάβουν όλη την προεκλογική εκστρατεία επικοινωνιακά και οργανωτικά. Οι πληροφορίες λένε ότι διευρυμένες αρμοδιότητες ενόψει εκλογών θα έχει ο γραμματέας της Ν.Δ. Παύλος Μαρινάκης, ενώ εσχάτως ακούγεται όλο και περισσότερο και το όνομα του Νίκου Χαρδαλιά.

Διαβάστε επίσης:

«Γαλάζιος ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση» – Με την ταύτιση των αντιπάλων του το ΠΑΣΟΚ θα αναδείξει τη διαφορετικότητά του

Χρονιά του ρίσκου

«Όχι» στους πολιτικούς «Μεσσίες» από το ΚΚΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 09:09