search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:29
MENU CLOSE

Η ελληνοτουρκική ένταση σε αριθμούς

09.01.2023 06:00
konstadinoupoli

Περισσότερο από τις λεκτικές προκλήσεις και απειλές της τουρκικής ηγεσίας σε βάρος της Ελλάδας την πραγματική (επικίνδυνη) εικόνα της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά την περιγράφουν οι αριθμοί.

Αυτοί οι αριθμοί περιγράφουν την ποσοτική αλλά και ποιοτική αναβάθμιση της δραστηριότητας της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στο Αιγαίο, γεγονός που δημιουργεί εύλογες ανησυχίες στους στρατιωτικούς επιτελείς καθώς πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες «ατυχήματος.

Με μια ματιά στα στατιστικά στοιχεία η ποσοτική κλιμάκωση της τουρκικής δραστηριότητας είναι προφανής και εντυπωσιακή:

Το 2021 είχαμε :

-Παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου: 2.744
-Υπερπτήσεις σε ελληνικό (νησιωτικό) έδαφος : 48
-Εμπλοκές/ εικονικές αερομαχίες: 145

Το 2022:

-Παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου: 11.234
-Υπερπτήσεις σε ελληνικό (νησιωτικό) έδαφος: 234
-Εμπλοκές/ εικονικές αερομαχίες: 333
-Πρώτη βδομάδα: 23

-Παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου: 228
-Υπερπτήσεις σε ελληνικό (νησιωτικό) έδαφος: 10
-Εμπλοκές/ εικονικές αερομαχίες: 17

Από τα παραπάνω στοιχεία φαίνεται πως το 2022, σε σχέση με του 2021 οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου και οι υπερπτήσεις πενταπλασιάστηκαν ενώ διπλασιάστηκαν οι εικονικές αερομαχίες.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί αυτήν ακριβώς την περίοδο στα ελληνοτουρκικά είναι οι αριθμοί των παραβιάσεων, των υπερπτήσεων και των εικονικών αερομαχιών κατά την πρώτη βδομάδα του νέου χρόνου. Πολλαπλασιάζοντας τους αριθμούς αυτούς επί 52 βδομάδες που έχει χρόνος βλέπει την αυξητική τάση της τουρκικής αεροπορικής δραστηριότητας που αν διατηρήσει αυτόν τον ρυθμό το 2023 θα έχουμε υπερδιπλασιασμό των υπερπτήσεων και των εμπλοκών σε σχέση με το 2021 και τετραπλασιασμό σε σχέση με το 2021.

Αυτή η ένταση της δραστηριότητας, όπως εκτιμούν στρατιωτικές πηγές πέρα από την συντήρηση της έντασης που έχει επιλέξει η τουρκική ηγεσία έχει και εκπαιδευτικούς σκοπούς καθώς μετά τις εκκαθαρίσεις του Ερντογάν στο στράτευμα μετά το πραξικόπημα (και) η τουρκική πολεμική αεροπορία είχε αποψιλωθεί από έμπειρο και αξιόμαχο προσωπικο.

Επικίνδυνες αερομαχίες

Πέρα από τα ποσοτικά στοιχεία που παραθέσαμε πιο πάνω, αυτό που κάνει ιδιαίτερα επικίνδυνη της κατάσταση είναι η ποιοτική αναβάθμιση των προκλήσεων. Σύμφωνα με ελληνικές στρατιωτικές πηγές τα τουρκικά αεροσκάφη εμφανίζονται πλέον σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό (σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν) οπλισμένα, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνες τις εμπλοκές τους με τα ελληνικά που σπεύδουν για αναχαίτιση

Προεκλογικό χαρτί

Η υπερ-δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας ακολουθεί κατά πόδας την κλιμακούμενη προκλητική ρητορική της πολιτικής της ηγεσίας. Οι σχεδόν καθημερινές υπενθυμίσεις του Ερντογάν ότι θα μας βομβαρδίσει «αν δεν σταματήσουμε να δημιουργούμε τετελεσμένα στο Αιγαίο», καθώς και οι διαρκείς απειλές ότι «θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα» βρίσκονται στην προεκλογική ατζέντα του Τούρκου προέδρου.

Στο ίδιο μήκος κύματος οι υπουργοί άμυνας (Ακάρ), εξωτερικών (Τσαβούσογλου) καθώς και ο εξ απορρήτων του Ερντογάν (Καλίν) δεν παραλείπουν καθημερινά να υπενθυμίζουν ότι η Τουρκία απαιτεί την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών καθώς και πως θα αντιδράσει σφοδρά σε περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει την επέκταση των χωρικών της υδάτων έστω και κατά ένα μίλι.

Κάπως έτσι (μαζί με τις παροχές) θα προσπαθήσει ο Ερντογάν να αντιστρέψει το κλίμα μέχρι τις εκλογές ή αν τα πράγματα δεν πάνε κατ ευχήν (γι αυτόν) να στήσει μια προβοκάτσια…

Διαβάστε επίσης:

Ζεμενίδης κατά Συρίγου: «Αυτά ακούγονται μόνο από πράκτορες της Τουρκίας» – «Ανοησίες» όσα είπε για τα F-16 (Videos)

Διπλωματικές πηγές για δηλώσεις Ερντογάν: «Συνεχίζουμε να προστατεύουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μακρόν: Επί τάπητος τουρκική προκλητικότητα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:28