search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 12:26
MENU CLOSE

Δυτικές «προφητείες» για κατάρρευση της Ρωσίας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2264
12/01/2023
14.01.2023 06:00
kremlino

Προετοιμαστείτε να δείτε την… κατάρρευση της Ρωσίας και ένα κινεζικό σχέδιο για στρατιωτική επίθεση στην Ταϊβάν, την περαιτέρω εξάπλωση των πυρηνικών όπλων, την αισιοδοξία σχετικά με τις εκπομπές άνθρακα και μια ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια παγκοσμίως… Αυτές είναι ορισμένες από τις πιο ηχηρές εκτιμήσεις των 167 αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Atlantic Council.

Μάλιστα, πολλοί από αυτούς τους αναλυτές θεωρούν πιθανή τη ρωσική κατάρρευση μέσα στην επόμενη δεκαετία, κάτι που υποδηλώνει ότι ο πόλεμος του Κρεμλίνου εναντίον της Ουκρανίας θα μπορούσε να επισπεύσει μια τεράστια αναταραχή σε μια χώρα με το μεγαλύτερο οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων στον πλανήτη. Ειδικότερα σχεδόν οι μισοί (46%) των ερωτηθέντων αναμένουν ότι η Ρωσία είτε θα γίνει ένα χρεοκοπημένο κράτος είτε θα διαλυθεί έως το 2033.

Ειδικότερα το 49% των Ευρωπαίων αναλυτών προβλέπει διάλυση, σε σύγκριση με το 36% των Αμερικανών – ο  οποίοι αντιπροσώπευαν περίπου το 60% όλων των αναλυτών που ερωτήθηκαν – που συμφωνεί.

Όσο συνεχίζεται ο πόλεμος και η Ρωσία προσπαθεί πάση θυσία να εξασφαλίσει νίκη, γίνεται εύλογο το ερώτημα εάν θα χρησιμοποιήσει κάποια όπλα από το πυρηνικό της οπλοστάσιο. Σε αυτό το ερώτημα το 14% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Ρωσία είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Μεταξύ εκείνων που αναμένουν ότι η χώρα θα βιώσει τόσο την κρατική αποτυχία όσο και τη διάλυση την επόμενη δεκαετία, το 22% πιστεύει ότι η χρήση πυρηνικών όπλων θα είναι μέρος αυτής της ιστορίας δέκα χρόνια μετά. Μερικοί, ωστόσο, είναι αισιόδοξοι, πιστεύουν ότι η Ρωσία είναι πιθανό να βιώσει κρατική αποτυχία ή διάλυση την επόμενη δεκαετία, το 10% πιστεύει ότι είναι η πιο πιθανή από οποιαδήποτε αυταρχική χώρα σήμερα να γίνει δημοκρατική μέχρι το τέλος αυτής της περιόδου.

Τι άλλο εκτιμούν οι αναλυτές του Atlantic Council ότι είναι πιθανό να δούμε τα επόμενα δέκα χρόνια:

● Περισσότερες χώρες θα έχουν πυρηνικά όπλα, με λιγότερη συνεργασία για την αναχαίτιση της εξάπλωσης αυτών των όπλων. Αυτά δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι θα δούμε και πραγματική πυρηνική χρήση καθώς εκτιμάται ότι θα παραμείνουν αχρησιμοποίητα.

● Η απομάκρυνση ΗΠΑ – Κίνας μπορεί να μην είναι τόσο δραματική όσο πιστεύουμε ότι θα είναι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν ισχυρές αλλά δεν θα έχουν την ηγεμονία.

● Η παγκόσμια συνεργασία για το κλίμα θα αυξηθεί, αλλά χωρίς ενθουσιασμό για τον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα.

● Η διελκυστίνδα μεταξύ δημοκρατικών και απολυταρχικών καθεστώτων θα συνεχιστεί, με τις δημοκρατίες να χάνουν ενδεχομένως κάποιο έδαφος. Οι δημοκρατίες θα αντιμετωπίσουν μια δύσκολη δεκαετία συστημικών κινδύνων.

● Σε ό,τι αφορά την Ταϊβάν, το 70% των ερωτηθέντων προβλέπει ότι το Πεκίνο θα επιτεθεί μέσα στα επόμενα χρόνια, ενώ οι περισσότεροι αναλυτές (πάνω από το 60%) αποκλείουν ενδεχόμενη άμεση σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

Διαβάστε επίσης:

Προ πολλού κλειστοί οι λογαριασμοί με τον έκπτωτο

Νέο κόμμα από τον Γιώργο Κύρτσο: «Έχουμε ένα καθεστώς Μητσοτάκη και χρειάζεται να αντιδράσουμε»

Για μπουγάτσα ο Μητσοτάκης στην Καβάλα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 12:26