search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 19:56
MENU CLOSE

ΗΠΑ: «Παιχνίδια πολέμου» με Κίνα για την Ταϊβάν – Ποιος θα κέρδιζε, τι δείχνουν οι προσομοιώσεις για τις απώλειες

10.01.2023 16:46
taiwan-xianmen
© Flickr / German Vogel

Σενάρια πολέμου αναλύουν οι Αμερικανοί για το μέτωπο Κίνας-Ταϊβάν, καθώς η Ουάσινγκτον στρέφει την προσοχή της στην περιοχή εν μέσω της συστηματικής αναβάθμισης των δυνατοτήτων του κινεζικού στρατού και την στροφής του Πεκίνου στη μιλιταριστική προσέγγιση του προβλήματος.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του αμερικανικού «Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών», μία πιθανή εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν θα αποτύγχανε αν οι ΗΠΑ επενέβαιναν για να υποστηρίξουν το νησί, αλλά με τεράστιο κόστος για τον αμερικανικό στρατό.

Μεγάλες απώλειες για όλους

Οι στρατιωτικοί αναλυτές εξέτασαν διάφορα σενάρια για την εξέλιξη μίας στρατιωτικής σύγκρουσης στην περιοχή, με την εμπλοκή της Κίνας, της Ταϊβάν, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι συνέπειες για όλες τις πλευρές θα ήταν πολύ σοβαρές και θα υφίσταντο «σημαντικές» απώλειες.

Οι κινεζικοί πύραυλοι θα μπορούσαν να καταστρέψουν αμερικανικές βάσεις στην Ιαπωνία, αλλά και στο νησί Γκουάμ και θα είχαν δυνατότητα να βυθίσουν δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα και περίπου 10-20 αντιτορπιλικά και άλλα πολεμικά πλοία.

Αλλά και η κινεζική πλευρά θα είχε μεγάλες απώλειες ακόμα κι αν κατάφερνε να καταλάβει μεγάλο μέρος της Ταϊβάν και τελικά ίσως αποτύγχανε να καταλάβει την πρωτεύουσα Ταϊπέι, σύμφωνα με τα περισσότερα από τα σενάρια που αναλύθηκαν.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις καταστροφές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν στην κινεζική ενδοχώρα οι επιθέσεις αντιποίνων της Ταϊβάν, ίσως οδηγούσαν σε αποσταθεροποίηση το κινεζικό πολιτικό σύστημα, σύμφωνα με τους αναλυτές.

«Φθάσαμε σε δύο συμπεράσματα: Πρώτο, ότι υπό τις περισσότερες συνθήκες η Κίνα δε θα μπορούσε να επιτύχει τους επιχειρησιακούς στόχους, ή να καταλάβει την Ταϊπέι», δήλωσε ο ΈρικΧέγκινμποθαμ, ειδικός σε θέματα ασφάλειας του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, προσθέτοντας ότι «κατά δεύτερο λόγο, το κόστος του πολέμου θα ήταν υψηλό για όλους τους εμπλεκόμενους, μεταξύ αυτών και για τις ΗΠΑ».

Σενάρια πολέμου, με αφορμή πιθανή απόπειρα κατάληψης της Ταϊβάν, το 2026

ΟΙ αναλυτές μελέτησαν 24 διαφορετικά σενάρια με κεντρικό άξονα μία κινεζική απόπειρα κατάληψης της Ταϊβάν, το 2026. Ο κρίσιμος παράγοντας σε όλα τα σενάρια είναι οι ΗΠΑ: χωρίς αμερικανική βοήθεια η Ταϊβάν θα καταλαμβανόταν από τον κινεζικό στρατό μέσα σε διάστημα το πολύ τριών μηνών.

Μία πιθανή απόπειρα της Κίνας για κατάληψη της Ταϊβάν θα άρχιζε με ευρύ βομβαρδισμό στόχων στο νησί, που θα κατέστρεφε την πολεμική αεροπορία και το πολεμικό ναυτικό της Ταϊβάν μέσα σε λίγες ώρες. Το κινεζικό ναυτικό μπορεί να δημιουργήσει κλοιό γύρω από το νησί και σε δεύτερη φάση να αρχίσει  απόβαση χερσαίων δυνάμεων, με τον εξοπλισμό τους.

Κατά την πιθανότερη εκδοχή, σύμφωνα με τους αναλυτές, ο ταϊβανέζικος στρατός θα μπορούσε να μπλοκάρει τους κινέζους στις παράκτιες περιοχές του νησιού.

«Στο μεταξύ αμερικανικά υποβρύχια, βομβαρδιστικά και μαχητικά αεροσκάφη, με την υποστήριξη του ιαπωνικού στρατού, μπορούν γρήγορα να ανακόψουν τον κινεζικό αποβατικό στόλο. Η Κίνα πλήττει ιαπωνικές βάσεις και αμερικανικά πλοία επιφανείας, αλλά χωρίς να αλλάζει το τελικό αποτέλεσμα: η Ταϊβάν παραμένει αυτόνομη», αναφέρουν στην έκθεσή τους οι αναλυτές.

Οι παράμετροι που θα καθορίσουν την έκβαση ενός πολέμου

Ο Μάθιου Κάνκιαν, του αμερικανικού Κολεγίου Ναυτικού Πολέμου, επισήμανε ότι για να υπάρξει θετική έκβαση ενός πολέμου για την Ταϊβάν, λαμβάνονται υπόψη κρίσιμης σημασίας παράμετροι:

Πρώτον, επισήμανε, είναι η αποφασιστικότητα της ίδιας της Ταϊβάν να πολεμήσει.

Κατά δεύτερο λόγο, η Ιαπωνία πρέπει να δώσει άδεια στις ΗΠΑ για να εξαπολύσουν αντεπιθέσεις από βάσεις στο ιαπωνικό έδαφος. Χωρίς αυτά, επισήμανε ο Κάνκιαν, «η αμερικανική επέμβαση δεν είναι ικανή για να εξασφαλίσει την αυτονομία της Ταϊβάν».

Σε κάθε περίπτωση οι απώλειες για όλες τις πλευρές θα είναι μεγάλες, εκτιμάται ότι τις πρώτες εβδομάδες ενός πολέμου μπορεί να σκοτωθούν 10.000 άτομα.

Υπάρχουν ωστόσο και ορισμένες παράμετροι που δεν μπορούν να εκτιμηθούν, όπως το κατά πόσο οι ΗΠΑ θα διακινδύνευαν έναν πυρηνικό πόλεμο, εξαπολύοντας ευθεία επίθεση κατά της Κίνας.

Ερωτηματικό επίσης είναι το κατά πόσο η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία είναι έτοιμη να δεχτεί τόσο μεγάλες απώλειες για την υπεράσπιση της Ταϊβάν, ενώ εκφράζονται και ανησυχίες για την μακροπρόθεσμη ικανότητα των ΗΠΑ να ασκούν παγκόσμια ηγεσία μετά από τις απώλειες που εκτιμάται ότι θα υποστούν σε μία στρατιωτική εμπλοκή με τους Κινέζους.

«Οι ΗΠΑ μπορεί να κερδίσουν μία πύρρειο νίκη, υποφέροντας περισσότερο μακροπρόθεσμα σε σύγκριση με τους ΄ηττημένους΄ Κινέζους», επισημαίνουν οι αναλυτές.

Διαβάστε επίσης:

Πρίγκιπας Χάρι: Σοκαρισμένη η βασιλική οικογένεια από τις αποκαλύψεις – Η πρώτη αντίδραση από το Μπάκιγχαμ

ΝΑΤΟ-ΕΕ: Δέσμευση για επέκταση της συνεργασίας – Η περαιτέρω στήριξη στην Ουκρανία και η Κίνα (photos/videos)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσική προέλαση στο Ντονμπάς – Τι μηνύματα στέλνει η Μόσχα στην Δύση (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 19:56