search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 10:51
MENU CLOSE

Καιρός στην Ευρώπη: Πώς ο ζεστός χειμώνας θα βάλει φωτιά στις τσέπες μας το καλοκαίρι

17.01.2023 06:00
sintrivani_new

Αν ο χειμώνας είναι ζεστός, ο αγρότης θα είναι φτωχός, λέει μια γερμανική παροιμία. Οι θερμοκρασίες-ρεκόρ σε όλη την Ευρώπη αυτόν τον μήνα έχουν βοηθήσει τους καταναλωτές να αποφύγουν την υπερκατανάλωση ενέργειας και συμβάλλουν στην ανακούφιση των νοικοκυριών. Όμως, το μέλλον προμηνύεται δυσοίωνο για τους αγρότες και τους καταναλωτές που θα πληρώσουν πολύ ακριβά τα βασικά αγροτικά προϊόντα.

Με τα θερμόμετρα να δείχνουν 20 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένα τμήματα της Πολωνίας και να ξεπερνούν τους 25 βαθμούς στην Ισπανία, επτά ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταγράψει τις υψηλότερες θερμοκρασίες στην ιστορία για τον μήνα Ιανουάριο. Εκτός από τους επιστήμονες που παρακολουθούν με ανησυχία τις ακραίες καιρικές συνθήκες, σε κατάσταση απόγνωσης βρίσκονται και οι αγρότες. Χωρίς χιόνι θα υποφέρουμε όλοι, προειδοποίησε η μεγαλύτερη ένωση Ιταλών παραγωγών, η Coldiretti.

Τα καλά νέα για τους καταναλωτές είναι ότι λόγω του καιρού έχουν αποφύγει να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν το κόστος θέρμανσης εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Τα κακά νέα έρχονται: θα χρειαστεί να πληρώσουν πολύ ακριβότερα βασικά είδη διατροφής, αφού η σπορά δεν θα έχει την αναμενόμενη συγκομιδή, άρα οι τιμές θα αυξηθούν. Το πρόβλημα είναι οξύτερο αν λάβουμε υπόψη ότι πέρυσι πολλά τμήματα της Ευρώπης επλήγησαν από ξηρασία.

Είναι απλό, όπως εξηγεί ο Πολ Γκρίφιν, καθηγητής στο  πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια: όσο ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες, τόσο ανεβαίνουν οι τιμές των τροφίμων.

Στο γερμανικό κρατίδια της Σαξονίας-Άνχαλτ, όπου ζει ο αγρότης Καρλ Φιλίπ Μπάρτμερ, τον Δεκέμβριο τα θερμόμετρα από τους -20 βαθμούς ανέβηκαν στους +17 βαθμούς Κελσίου μέσα σε δύο εβδομάδες. «Δεν έχω ξαναζήσει τέτοιο πράγμα. Είναι απολύτως τρελό», λέει ο Γερμανός αγρότης, που φοβάται για την σοδειά των δημητριακών. Τα σπαρτά που μεγαλώνουν μέσα στον χειμώνα, με τόσο υψηλές θερμοκρασίες, είναι εξαιρετικά ευάλωτα στις απότομες παγωνιές. «Το πρόβλημα είναι ότι ο χειμώνας δεν έχει τελειώσει», εξηγεί ο Μάρτμερ.

Η Ευρώπη στο σύνολό της, εκτός από την Ισλανδία, κατέγραψε θερμοκρασίες ρεκόρ τον χρόνο που πέρασε. Για έντεκα χώρες το 2022 ήταν η πιο ζεστή χρονιά.

Την επόμενη εβδομάδα στη βορειοδυτική Ευρώπη αναμένεται ότι τα θερμόμετρα θα δείξουν πολύ χαμηλότερες από τις αναμενόμενες θερμοκρασίες γι αυτή την περίοδο. Κι αν η παγωνιά πλήξει τις αγροτικές καλλιέργειες μπορεί να καταστραφεί το 70% των καλλιεργειών δημητριακών.

«Ο αγρότης δεν μπορεί να πάρει μέτρα για να μειώσει την ζημιά, απλά ελπίζει ότι τα φυτά θα αποδειχτούν γερά», λέει στο Politico.

Μεγάλο πρόβλημα είναι και η έλλειψη χιονιού, αφού χωρίς χιονοπτώσεις δεν θα γεμίσουν οι αποταμιευτήρες νερού. Η Ιταλία είχε το 2022 30% λιγότερες βροχές και χιονοπτώσεις από τον μέσο όρο. Τα χωράφια δεν έχουν ποτιστεί και το επίπεδο της στάθμης των υδάτων στις μεγάλες λίμνες, όπως η Γκάρντα και η Κόμο έχει πέσει κάτω από το μισό. Οι Ιταλοί φοβούνται ότι θα ζήσουν και πάλι τις περυσινές ξηρασίες.

Αλλά οι ζέστες μέσα στον χειμώνα προκαλούν και νέες ασθένειες στα φυτά, καταστρέφοντας ολόκληρα χωράφια, προειδοποιεί ο Λούκα Γκαντόνι, της ιταλικής ένωσης αγροτών Coldiretti.

«Κι αν αυξηθούν οι τιμές των αγροτικών προϊόντων αναμένεται ότι θα ασκηθούν και πληθωριστικές πιέσεις», προσθέτει ο καθηγητής Πολ Γκρίφιν.

«Συζητούμε το θέμα του ζεστού καιρού με τους άλλους παραγωγούς, αλλά κανένας δεν έχει σαφείς απαντήσεις», λέει ο Γερμανός παραγωγός, Μπάρτμερ, «κανένας δεν μπορεί να πει τι σημαίνει αυτό ή τι μπορεί να συμβεί…

Διαβάστε επίσης:

Ομέρ Τσελίκ: Η Ελλάδα συνεχίζει να αφήνει ανθρώπους να πεθαίνουν στη Μεσόγειο, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο (Video)

Qatargate: Αίτημα των βελγικών αρχών για την άρση της βουλευτικής ασυλίας Κοτσολίνο και Ταραμπέλα

Qatargate: Την έκδοση της κόρης του Παντσέρι στο Βέλγιο αποφάσισαν οι ιταλικές αρχές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 10:51