search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:14
MENU CLOSE

Anthony Joseph: Ο ποιητής που έφερε στο προσκήνιο τη νέα γενιά συγγραφέων της Καραϊβικής

19.01.2023 06:00
antony Joseph poitis- new

Την τελευταία δεκαετία η Καραϊβική έβγαλε μια νέα γενιά συγγραφέων που έχουν κερδίσει την θέση τους στη διεθνή λογοτεχνία και ορισμένοι από αυτούς έχουν τιμηθεί με κορυφαία βραβεία.

Ο Anthony Joseph είναι ο δεύτερος ποιητής από το Τρινιντάντ που βραβεύεται με το πιο σημαντικό βραβείο ποίησης, το TS Eliot Prize, κάτι που δεν εξέπληξε τους αναγνώστες που έχουν διαβάσει την συλλογή «Sonnets for Albert», που κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Bloomsbury.

Όταν ήταν έφηβος ο Anthony Joseph ονειρευόταν να γίνει σταρ της ροκ σκηνής- δεν του περνούσε από το μυαλό ότι θα μπορούσε να γίνει ποιητής. Κι όμως όταν το 1989 μετακόμισε από το Τρινιντάντ στη Βρετανία μετέφερε μια κούτα γεμάτη σημειώσεις, που περιείχαν τους σπόρους που απέδωσαν στη συνέχεια τα ποιήματα που περιλαμβάνονται στην συλλογή «Sonnets for Albert», που του απέφερε το βραβείο TS Eliot.

Ο 46χρονος ποιητής μεγάλωσε στο Τρινιντάντ, μαζί με το παππού και τη γιαγιά του και όταν ήταν έφηβος έγραφε στίχους και ποιήματα. Φθάνοντας στη Βρετανία επιχείρησε να κάνει πράξη το όνειρό του για μια καριέρα στη ροκ σκηνή και ήταν ο ερμηνευτής του τετραμελούς ροκ συγκροτήματος Zedd.  Τρία χρόνια ζωής είχε η μπάντα αυτή κι όταν διαλύθηκε, ο Joseph κλείστηκε στον εαυτό του. Τότε ανακάλυψε και πάλι το κουτί με τους στίχους και τα ποιήματα που είχε φέρει μαζί του από το Τρινιντάντ.

«Άνοιξα το κουτί και άρχισα να χαζεύω το περιεχόμενο, ήταν σαν να είδα το Άγιο Φως», λέει στον Guardian ο ποιητής από το Τρινιντάντ. «Καταραμένε, αυτό είσαι- ποιητής», σκέφτηκε ο νεαρός από το Τρινιντάντ κι άρχισε να ζει με τους στίχους και τα ποιήματα από τα εφηβικά χρόνια.

Συνέχισε ωστόσο να ασχολείται και με την μουσική, έγραψε διηγήματα, αλλά γύρισε και στα δύσκολα χρόνια με όχημα τους στίχους. Η απουσία του πατέρα στα χρόνια της εφηβείας τον στοίχειωνε και αυτές οι σκέψεις αποτυπώθηκαν προοδευτικά στα ποιήματα της συλλογής “Sonnets for Albert».

Η απουσία του πατέρα και η φιγούρα- μούσα

«Ο πατέρας μου ήταν σαν μούσα για μένα», λέει. Ακριβώς επειδή ήταν απών, «έγινε ένα είδος μυθικής φιγούρας».

Ο Anthony Joseph θυμάται τον πατέρα του σαν «έναν πολύ χαρισματικό και αστείο» άνθρωπο,«σαν μια φιγούρα ήρωα που εμφανίζεται μέσα στην έρημο».

Ο πατέρας του Joseph πέθανε το 2017 και τότε προέκυψε η ανάγκη να γράψει μια συλλογή με σονέτα για κείνον. Το αποτέλεσμα είναι τα ποιήματα, που του έδωσαν το σπουδαίο βραβείο TS Eliot. Στο βιβλίο που κυκλοφορεί εκτός από τα ποιήματα περιλαμβάνονται και φωτογραφίες του πατέρα του ποιητή.

«Προσπάθησα να δώσω νόημα στην απουσία του, καταγράφοντας όλες τις αναμνήσεις που έχω, όσες μπορούσα να ανακαλέσω, όσες μπορούσα να εκφράσω και να τις συγκεντρώσω σε μία συλλογή», λέει ο Joseph.

«Βρίσκεται στο βιβλίο. Δεν είναι πλέον μια φιγούρα που απουσιάζει από την ζωή μου, είναι εδώ, μέσα από αυτή τη δουλειά», τονίζει ο ποιητής, προσθέτοντας ότι γράφοντας τα βραβευμένα ποιήματα έφερε τον πατέρα του «στην θέση που έπρεπε». Διαδικασία που την χαρακτηρίζει «δύσκολη, γιατί δεν ήταν σπουδαίος πατέρας».

Η συμφιλίωση επιτεύχθηκε μέσα από ποιήματα που αναφέρονται «σε πράγματα προσωπικά, τα οποία είναι συγχρόνως και πανανθρώπινα»- όπως λέει- γιατί «όλοι μας βιώσαμε ή θα αισθανθούμε κάποια στιγμή έτσι».

Οι ποιητές της Καραϊβικής ως ιστορικοί του ανθρώπινου είδους

Και με αυτή την σκέψη, από το προσωπικό στοιχείο αναδύεται η παγκόσμια δύναμη της ποίησης της Καραϊβικής. Ο Joseph πιστεύει πως οι ποιητές της Καραϊβικής «είναι οι ιστορικοί και οι βιογράφοι των λαών» της περιοχής, «επειδή έχει χαθεί μεγάλο μέρος της ιστορίας, μάς την έχουν κλέψει».

«Επίσης σκέφτομαι ότι με μία ευρύτερη θεώρηση η ζωή της Καραϊβικής βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού που αποκαλούμε ανθρώπινο», λέει. «Αν κάποιος θέλει να μάθει τι σημαίνει να είσαι μεταμοντέρνος ή μετα-αποικιακός άνθρωπος, ας κοιτάξει στην Καραϊβική. Η Καραϊβική είναι ένας μικρόκοσμος. Οτιδήποτε μπορείς να δεις στον κόσμο – μετανάστευση, προσφυγιά, κλιματική αλλαγή, θέματα που αφορούν στο φύλο – τα βρίσκεις συμπυκνωμένα στην Καραϊβική».

Ο Joseph διδάσκει δημιουργική γραφή στο  King’s College του Λονδίνου κι αυτό απαιτεί ότι διαβάζει διαρκώς σύγχρονη λογοτεχνία. Δουλεύει επίσης μία νέα συλλογή ποιημάτων.

«Με τα χρόνια αντιλήφθηκα ότι το να είσαι ποιητής σημάνει ότι έχεις μια συγκεκριμένη εικόνα, έναν συγκεκριμένο τρόπο να αντιμετωπίζεις την γλώσσα, να αντιλαμβάνεσαι τον κόσμο με βάση την γλώσσα. Και κάθε φορά προσπαθείς να βρεις νέο τρόπο να εξηγείς τι σημαίνει να είσαι ανθρώπινο ον», λέει ο Anthony Joseph.

Διαβάστε επίσης:

Τζο Μπάιντεν: Υποδέχθηκε τους πρωταθλητές Γουόριορς στον Λευκό Οίκο και… γονάτισε για αναμνηστική φωτογραφία (Video)

Qatargate: Έτοιμος ο Παντσέρι να τους «δώσει» όλους για να σωθεί

Νταβός: Πιέσεις Ζελένσκι για γρήγορες αποφάσεις για τα γερμανικά Leopard (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:14