search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 11:57
MENU CLOSE

Μητσοτάκης στο Νταβός: «Δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία» (Video)

19.01.2023 17:38
mitsotakis_new

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα και η Τουρκία μετά τις εκλογές θα μπορέσουν να λύσουν τις διαφορές τους κατά τη διάρκεια συζήτησής του με δημοσιογράφο στο Νταβός.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Fareed Zakaria σχετικά με το Καστελόριζο και το εάν υπάρχει κίνδυνος για πόλεμο με την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:

«Δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία, παρότι έχουμε δει πολλή ένταση τα τελευταία τρία χρόνια. Το Καστελόριζο είναι ένα από τα όμορφα ελληνικά νησιά, είχαμε μια πολύ καλή τουριστική σεζόν το 2022, ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικός για την οικονομία».

Και συνέχισε, αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά: «Όσο συμφωνούμε στους κανόνες, που είναι το διεθνές δίκαιο για την επίλυση προβλημάτων και δεν προκαλείς αχρείαστα τους γείτονές σου, κρατάς ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας. Και δεν είναι χρήσιμο να εργαλειοποιείς την εξωτερική πολιτική για εσωτερικούς λόγους».

«Πιστεύει κανείς ρεαλιστικά ότι τα ελληνικά νησιά είναι απειλή για την τουρκική ενδοχώρα ή μήπως η τουρκική ενδοχώρα απειλεί τα ελληνικά νησιά;» σημείωσε ακόμη, για να προσθέσει ότι,  μετά τις εκλογές, «οι οποίες θα λάβουν χώρα σχεδόν ταυτόχρονα», «υπάρχουν τρόποι να χαμηλώσουμε τις εντάσεις, να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε, αλλά με πολιτισμένο τρόπο. Δεν χρειάζεται να απειλούμε ο ένας τον άλλον ή να έχουμε υπερπτήσεις».

«Έχουμε έναν δύσκολο γείτονα, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας δεν είχαν ενισχυθεί επί δεκαετίες. Συνεπώς, είναι σημαντική η προβολή ισχύος μας» προσέθεσε.

Τι είπε για τις εκλογές

Αναφορικά με το πότε θα στηθούν κάλπες στη χώρα μας, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε: «Θα πάω σε εκλογές κάποια στιγμή την άνοιξη».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με το πώς η Ελλάδα, που ήταν η χώρα «που όλοι ανησυχούσαν ότι θα προκαλέσει πρόβλημα στην Ευρώπη και το ευρώ», έφτασε τώρα είναι σε πολύ διαφορετικό μέρος, με τον economist να λέει ότι είναι ένας από τους οικονομικούς νικητές στη λίστα του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Είναι πράγματι μια ενδιαφέρουσα ιστορία οικονομικής μεταμόρφωσης, πήραμε τη χώρα και την οικονομία ακόμη τραυματισμένη, όχι μόνο λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και εξαιτίας του πειράματος με τον λαϊκισμό, που τελικά επιμήκυνε τη διάρκεια της κρίσης για 4 ακόμα χρόνια».

«Γίναμε κυβέρνηση με μια ξεκάθαρη δέσμευση, να επαναφέρουμε την Ελλάδα σε τροχιά υψηλής ανάπτυξης, εισάγοντας αυτό που εγώ θεωρώ μεταρρυθμίσεις κοινής λογικής, χαμηλώνοντας τους φόρους, κάνοντας τη χώρα πιο ελκυστική για ξένους επενδυτές, σιγουρεύοντας ότι θα ψηφιοποιήσουμε την παλιομοδίτικη γραφειοκρατία ενώ παράλληλα συμπεριφερόμαστε με υπεύθυνο τρόπο σχετικά με τις ευθύνες μας.

Παρά το γεγονός ότι έπρεπε να αντιμετωπίσουμε πολλές κρίσεις, πετύχαμε τη μεταμόρφωση της χώρας. Τη συγκρίνω με τρία χρόνια πριν όταν ήμουν πάλι στο Νταβός στην αρχή της θητείας μου και είδα ενδιαφέρον αλλά και σκεπτικισμό. Τώρα έχουμε τα γεγονότα για να στηρίξουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον ο άρρωστος της Ευρώπης αλλά ότι πλέον έχουμε ηγετική θέση στην Ευρώπη σε πολλούς τομείς όσον άφορα τις καινοτόμες πολιτικές και αυτό μας δίνει δύναμη και ενέργεια όσο προχωράμε στον κύκλο των εκλογών για να αιτιολογήσουμε γιατί πρέπει να μας δοθεί ευκαιρία να κυβερνήσουμε για 4 χρόνια ακόμα».

Διαβάστε επίσης:

ΥΠΕΞ: «Όλοι κατανοούν ότι η Τουρκία είναι πρόβλημα» – «Κλείδωσε» η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Αθήνα

ΠΑΣΟΚ: Νέα παραίτηση από το κόμμα με αιχμές κατά Ανδρουλάκη

Γεροβασίλη: Ο κ. Ράμμος έκανε αυτό που όφειλε και η κυβερνητική πλειοψηφία το αρνήθηκε

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 11:56