search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31.05.2024 19:30
MENU CLOSE

Τι άλλαξε στις εισαγωγές αυτοκινήτων και φορτηγών (Video)

19.01.2023 11:49
ix_new

Πλήρη ανατροπή στον τρόπο εισαγωγής μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, ημιφορτηγών, λεωφορείων και φορτηγών έχει φέρει από την Δευτέρα 16/1 ένα νέο ψηφιακό εργαλείο, το Μητρώο Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Οχημάτων (ΜΕΜΟ).

Πλέον, τόσο οι έμποροι όσο και οι ιδιώτες καταναλωτές που θέλουν να εισάγουν κάποιο όχημα θα πρέπει να αναρτούν τα έγγραφα που απαιτεί η νέα νομοθεσία στην νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα (ΜΕΜΟ) ώστε να αποφύγουν την ταλαιπωρία αλλά και τα πρόστιμα χιλιάδων ευρώ.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εκτιμά ότι με αυτό τον τρόπο θα περιοριστούν στο ελάχιστο τα φαινόμενο παραβατικότητας που έχουν να κάνουν με τον εκτελωνισμό των οχημάτων καθώς πλέον τα δεδομένα θα είναι online διαθέσιμα και θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να διασταυρωθούν και να ανακαλυφθούν οι επιτήδειοι έμποροι και οι ιδιώτες καταναλωτές που εισάγουν οχήματα προσκομίζοντας πλαστά έγγραφα ώστε να μειώσουν το κόστος εκτελωνισμού.

Από την Δευτέρα (16/1) οι έμποροι εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων αλλά και οι ιδιώτες καταναλωτές θα πρέπει να εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΜΕΜΟ και να αναρτούν τα έγγραφα που ορίζει η νέα νομοθεσία που μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ο αριθμός πλαισίου, η κατηγορία, η μάρκα, το μοντέλο, ο κυβισμός του κινητήρα, οι εκπομπές CO2, η ημερομηνία λήξης του ξένου ΚΤΕΟ, ο αριθμός της Δήλωσης Άφιξης Οχήματος, ο αριθμός και η ημερομηνία του Πιστοποιητικού Ταξινόμησης, η ημερομηνία κατάθεσης αίτησης 1ης Άδειας Κυκλοφορίας στην Ελλάδα και οι εκκρεμείς ανακλήσεις ασφαλείας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ την τελευταία τριετία στην Ελλάδα έχουν εισαχθεί πάνω από 260.000 αυτοκίνητα, φορτηγά και δίκυκλα με αποτέλεσμα ο «λογαριασμός» της τελευταίας τριετίας να υπολογίζεται σε πάνω από 1,3 εκατ. ευρώ τον οποίο και θα επιμεριστούν περίπου 6.000 εισαγωγικές επιχειρήσεις από τον κλάδο των αυτοκινήτων, φορτηγών και δίκυκλων.

Οι χρήστες θα πρέπει να συνδεθούν στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο https://memo.yme.gov.gr, προκειμένου να καταχωρίσουν τα στοιχεία των εν λόγω οχημάτων.

Διαβάστε ολόκληρο τον Οδηγό Χρήσης του ΜΕΜΟ που έχει εκδώσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Διαβάστε επίσης:

Κίνδυνος κήρυξης στάσης πληρωμών στις ΗΠΑ

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Πότε πληρώνονται οι συνταξιούχοι – Θα δοθούν και οι αναδρομικές συντάξεις (Video)

Σταϊκούρας: Μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και το 2023 εάν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31.05.2024 19:30