search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 08:43
MENU CLOSE

Ερντογάν: «Γιοκ» στη Σουηδία για το ΝΑΤΟ – Εκλογές στην Τουρκία στις 14 Μαΐου

23.01.2023 18:29
erdogan765- new

Στις 14 Μαΐου θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές της Τουρκίας, δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας επισήμως την ημερομηνία των εκλογών, ενώ την ίδια ώρα οδηγεί τις σχέσεις με τη Σουηδία στα άκρα, καθώς όχι μόνο δεν δείχνει να υποχωρεί, αλλά σκληραίνει ακόμα περισσότερο τη στάση του στο θέμα της ένταξης των δύο Σκανδιναβικών χωρών (Σουηδία, Φινλανδία) στο ΝΑΤΟ.

Η Σουηδία «δεν πρέπει να περιμένει την τουρκική υποστήριξη» για ένταξή της στο ΝΑΤΟ δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αντιδρώντας έντονα σε μια διαδήλωση το περασμένο Σαββατοκύριακο μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη, όπου ένας ακροδεξιός Σουηδός έκαψε το Κοράνι.

«Αν δεν σέβεστε τη θρησκεία της Τουρκίας ή των μουσουλμάνων, δεν θα λάβετε καμία υποστήριξη από εμάς στο ΝΑΤΟ», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, συμπληρώνοντας ότι «αν συμπαθούν τόσο πολύ μέλη τρομοκρατικών ομάδων και εχθρούς του Ισλάμ, τους συμβουλεύουμε να εμπιστευτούν την άμυνα της χώρας τους και σε αυτούς» αναφερόμενος στη Σουηδία. «Είναι σαφές ότι αυτοί που προκάλεσαν τέτοια ατίμωση μπροστά στην πρεσβεία της χώρας μας δεν πρέπει πλέον να περιμένουν καμία εύνοια από εμάς σχετικά με την αίτησή τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ», τόνισε ο Ερντογάν.

Η Τουρκία αποτελεί το μοναδικό εμπόδιο στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ (η Ουγγαρία που είναι η άλλη χώρα μέλος της Συμμαχίας που δεν έχει επικυρώσει την ένταξή τους, αναμένεται να το πράξει). Η Άγκυρα κατηγορεί τις σκανδιναβικές χώρες ότι φιλοξενούν Κούρδους μαχητές και υποστηρικτές τους, τους οποίους αποκαλεί «τρομοκράτες», ιδιαίτερα εκείνους του PKK και συμμάχων τους στη βόρεια Συρία και το Ιράκ.

Για την Άγκυρα, οποιαδήποτε πιθανή πρόοδος για να δώσει το πράσινο φως, εξαρτάται από τις κινήσεις της Στοκχόλμης για την έκδοση προσώπων που κατηγορούνται για τρομοκρατία από την Τουρκία ή για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή το γραφείο του προέδρου έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τον Ερντογάν να ανακοινώνει την ημερομηνία κατά τη διάρκεια συνάντησης με νέους ψηφοφόρους στη βορειοδυτική επαρχία της Προύσας αργά το Σάββατο.

«Είμαι ευγνώμων στον Θεό που θα βαδίσουμε δίπλα-δίπλα με εσάς, τους νέους μας που ψηφίζουν για πρώτη φορά, στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου», είπε ο Ερντογάν στην ομάδα.

«Αυτές οι εκλογές θα είναι οι δεύτερες εκλογές που επιτρέπουν στον πρόεδρο και τους βουλευτές να εκλέγονται μαζί. Προσπαθούμε να μετατρέψουμε αυτή την προεκλογική περίοδο σε μια νέα ευκαιρία για το έθνος μας», συμπλήρωσε ο Ερντογάν.

Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία ήταν προγραμματισμένες να διεξαχθούν στις 18 Ιουνίου, αλλά ο πρόεδρος Ερντογάν είχε προηγουμένως επισημάνει ότι η ψηφοφορία θα μπορούσε να επισπευσθεί. Αξιωματούχος του AKP είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι οι εκλογές τον Ιούνιο θα συνέπιπταν με την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, όταν ο κόσμος ταξιδεύει.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Διώξεις για εσχάτη προδοσία στους «5» που σχεδίαζαν κατάλυση του πολιτεύματος και απαγωγή του υπουργού Υγείας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσία και Δύση στα πρόθυρα «πραγματικού πολέμου»

Βατικανό: Ερευνά φήμες για «σεξ πάρτι» σε καθεδρικό ναό του Νιούκαστλ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 08:43