search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 15:08
MENU CLOSE

Ποια είναι η «βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων» που καταζητείται από το FBI (Videos/Photos)

23.01.2023 13:22
cryptoqueen-new

Η Ρούζα Ιγκντάτοβα ανεβαίνει στην σκηνή με έναν μακρύ μπορντό φόρεμα. Τα φωτιστικά είναι καλά μελετημένα και οι προβολείς πέφτουν πάνω της. Από τα ηχεία ακούγεται στη διαπασών το Girl on Fire της Αλίσια Κέις. Η Ρούζα είναι το κορίτσι που ανάβει φωτιές.

«Μοιάζει με κορίτσι, αλλά είναι φλόγα. Τόσο λαμπερή, μπορεί να κάψει τα μάτια σου», αναφέρουν οι στίχοι του τραγουδιού. Η Ρούζα είναι η βασίλισσα που ανάβει φωτιές στη Wembley Arena του Λονδίνου.

Είναι Ιούνιος του 2016. Η Ρούζα Ιγκνάτοβα συστήνεται ως η «βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων.» Παρουσιάζει την εταιρία της, την OneCoin, ως απάντηση στην εταιρία που προωθεί το Bitcoin, στην αγορά των κρυπτονομισμάτων.

«Σε δύο χρόνια κανένας δεν θα μιλάει για το Bitcoin», διαβεβαιώνει η Ρούζα και το ακροατήριό της ξεσπά σε παρατεταμένα χειροκροτήματα. Οι επενδυτές σπεύδουν να επενδύσουν στην OneCoin.

Μετά από 16 μήνες η Ιγκνάτοβα επιβιβάζεται σε ένα αεροπλάνο στην Σόφια της Βουλγαρίας και εξαφανίζεται. Έκτοτε δεν την έχει δει κανένας.

Η πυραμίδα της Ρούζα

Το FBI λέει πως η εταιρία OneCoin ήταν μία πυραμίδα, με την οποία η Ιγκνάτοβα και οι συνεργάτες της ενθυλάκωσαν 4 δισεκατομμύρια δολάρια και έγιναν καπνός.

Η Ιγκνάτοβα κατάφερε να πείσει χιλιάδες επενδυτές στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο να ρίξουν μετρητά στην εταιρία της. Σήμερα το όνομά της βρίσκεται στον κατάλογο με τους 10 πλέον καταζητούμενους φυγάδες, μαζί με μαφιόζους και δολοφόνους- είναι μάλιστα η μοναδική γυναίκα σε αυτή την λίστα. Από το 1950 όταν το FBI άρχισε να φτιάχνει τέτοιες λίστες, από τα 529 ονόματα φυγάδων, μόνο τα 11 είναι γυναικεία.

«Η Ιγκνάτοβα πιστεύεται ότι μετακινείται με ένοπλους φρουρούς και συνεργάτες. Η Ιγκνάτοβα μπορεί να έχει κάνει πλαστική επέμβαση ή να έχει αλλάξει την εμφάνισή της με άλλα μέσα», προειδοποιεί το FBI στην σχετική ανάρτηση.

Η Ιγκντάτοβα και οι συνεργάτες της «εγκλώβισαν ανυποψίαστα θύματα και τους άρπαξαν δισεκατομμύρια δολάρια, υποστηρίζοντας ότι το OneCoin θα ήταν ο φονιά του Bitcoin. Στην πραγματικότητα τα OneCoins δεν είχαν καμία αξία. Τα ψέματά τους είχαν έναν σκοπό- να παρασύρουν καθημερινούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να πάρουν μέρος στην πυραμίδα καταθέτοντας τα χρήματα που είχαν αποκτήσει με σκληρή δουλειά», λέει ο αμερικανός εισαγγελέας Ντάμιαν Γουίλιαμς, ο επικεφαλής των εισαγγελικών αρχών της Νέας Υόρκης.

Αφότου εξαφανίστηκε η Ιγκνάτοβα, το Οκτώβριο του 2017, η φωτογραφία της ανέβηκε στην ιστοσελίδα του FBI και έκανε τον γύρο του κόσμου μέσω των media σε όλο τον κόσμο. Η Ιγκνάτοβα είναι ένα από τα πλέον καταζητούμενα άτομα και στην Ευρώπη.

Το «σχήμα Ponzi»

Σύμφωνα με τα έγγραφα που περιλαμβάνονται στον φάκελο της υπόθεσης στις αμερικανικές δικαστικές αρχές, τα οποία μελέτησε το CNN, η Ιγκνάτοβα και ο συνιδρυτής της OneCoin, Σεμπάστιαν Γκρίνγουντ, γνώριζαν από την πρώτη στιγμή ότι το φιλόδοξο εταιρικό σχήμα που δημιούργησαν ήταν μια πυραμίδα Ponzi. Με τον όρο «σχήμα Ponzi» περιγράφεται οποιαδήποτε απάτη στηρίζεται σε «πυραμίδα επενδυτών», που υπόσχεται στους επενδυτές αποδόσεις από τα χρήματα που εξασφαλίζονται από μεταγενέστερους επενδυτές αντί αποδόσεων από κέρδη που εξασφαλίζονται από πραγματικές πωλήσεις.

«Το κρυπτονόμισμα OneCoin δημιουργήθηκε με μοναδικό σκοπό την εξαπάτηση των επενδυτών», λέει ο ειδικός πράκτορας Τζον Ταφούρ.

Σε μήνυμα από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Γκρίνγουντ αναφέρεται το κρυπτονόμισμα ως «νόμισμα σκουπίδι» και οι επενδυτές ως «χαζοί» και «τρελοί». Το μήνυμα αυτό είχε ως παραλήπτη τον αδελφό της Ιγκνάτοβα, Κονσταντίν Ιγκνάτοφ, ο οποίος συμμετείχε στην εταιρία από την αρχή και ανέλαβε την ηγεσία της όταν εξαφανίστηκε η αδελφή του.

«Μπορεί να μην είναι κάτι πολύ καθαρό, ούτε κάτι με το οποίο συνήθως δουλεύω», έγραφε η Ιγκνάτοβα στον Γκρίνγουντ το 2014 και πρότεινε να υπάρχει μία στρατηγική εξόδου από την εταιρία. Ο Γκρίνγουντ της απάντησε ότι η στρατηγική είναι «πάρε τα λεφτά και τρέχα και κατηγόρησε κάποιον άλλον γι αυτό».

Η Ρούζα Ιγκνάτοβα ακολούθησε την συμβουλή του Γκρίνγουντ. Έτσι η «βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων» βρίσκεται κάπου στον πλανήτη, στα 42 της χρόνια, με τις τσέπες γεμάτες λεφτά και με τις αρχές να προσπαθούν να την εντοπίσουν.

Η μικρή Ρούζα που ονειρευόταν πως θα γινόταν βασίλισσα

Η Ρούζα έχει γερμανική υπηκοότητα. Γεννήθηκε στην Βουλγαρία. Ο πατέρας της ήταν μηχανικός και η μητέρα της δασκάλα.

Στο βιβλίο του «Η αγνοούμενη βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων», ο συγγραφέας Τζέιμι Μπάρτλετ αναφέρεται στην άνοδο της Ρούζα στον χώρο των επιχειρήσεων και στην εξαφάνισή της.

Όταν ήταν κορίτσι, η οικογένειά της μετακόμισε στην Γερμανία, όπου πήγε στο σχολείο. Οι συμμαθητές της την θυμούνται σαν ένα έξυπνο και στοχοθετημένο κορίτσι. Η Ρούζα κέρδισε υποτροφία για να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο Konstanz της Γερμανίας, όπου γνωρίστηκε και παντρεύτηκε με έναν συμφοιτητή της από τη νομική. Παρά τον γάμο δεν ήθελε παιδιά, γιατί στόχος της ήταν ο πλούτος, γράφει ο Μπάρτλετ στο βιβλίο του. Μάλιστα έλεγε στους δικούς της ότι ήθελε να γίνει εκατομμυριούχος φτάνοντας σε ηλικία 30 χρόνων.

«Ήθελε απεγνωσμένα να γίνει πλούσια, διάβαζε βιβλία μέχρι τα ξημερώματα για το πώς θα κερδίσεις χρήματα», γράφει ο Μπαρτλετ.

Σπούδασε ευρωπαϊκό δίκαιο στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μετά βρήκε δουλειά ως σύμβουλος στην πολυεθνική McKinsey & Company, στην Σόφια.

Μιλώντας άπταιστα ρωσικά, γερμανικά, αγγλικά και βουλγαρικά και με ιδιαίτερο χάρισμα στην επικοινωνία η Ρούζα έπειθε τους πελάτες να την εμπιστευτούν. Ήξερε να κάνει εντύπωση στις δημόσιες εμφανίσεις με το έντονο κόκκινο κραγιόν και τα διαμαντένια σκουλαρίκια.

«Όλα ήταν μια επίδειξη επιτυχίας και γκλάμουρ. Είχε πάθος με το στυλ και την εικόνα», γράφει ο Μπάρτλετ.

Υποσχέσεις για εύκολα κέρδη

Το 2014 η Ιγκνάτοβα και ο Γκρίνγουντ παρουσίασαν στους επενδυτές το OneCoin, οργανώνοντας webinars και συνεντεύξεις σε όλο τον κόσμο, για να πείσουν όσους περισσότερους μπορούσαν να μπουν στην πυραμίδα που είχαν σχεδιάσει. Το OneCoin παρουσιαζόταν σαν ένα πολυεπίπεδο δίκτυο μάρκετινγκ, όπου οι επενδυτές θα έπαιρναν προμήθεια για την προσέλκυση άλλων αγοραστών πακέτων κρυπτονομισμάτων. Η Ιγκνάτοβα υποσχόταν πενταπλασιασμό του αρχικού κεφαλαίου. Ήταν ένα σχέδιο πολύ ελκυστικό που προκάλεσε φρενίτιδα.

Από το τέλος του 2014 μέχρι το τέλος του 2016 οι επενδυτές έβαλαν στην εταιρία OneCoin πάνω από 4 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα έγγραφα του φακέλου της υπόθεσης που μελέτησαν οι ρεπόρτερ του CNN.

Η αξία του συγκεκριμένου κρυπτονομίσματος δεν βασιζόταν στην ζήτηση, όπως συμβαίνει με άλλα κρυπτονομίσματα, αλλά την καθόριζε η ίδια η εταιρία OneCoin. Τα προβλήματα άρχισαν το 2016 όταν οι επενδυτές διαπίστωσαν ότι είχαν δυσκολίες να ρευστοποιήσουν τα κρυπτονομίσματά τους. Στον χώρο του διαδικτύου άρχισαν οι πρώτες αρνητικές αναφορές για την εταιρία και οι δημοσιογράφοι σήκωσαν τα μανίκια ψάχνοντας την υπόθεση. Το επόμενο βήμα ήταν η εμπλοκή στις έρευνες των αστυνομικών και δικαστικών αρχών.

Δεν είναι γνωστό τι συνέβη με τον γάμο της Ιγκνάτοβα, αλλά το FBI ανακοίνωσε ότι η ίδια κατάλαβε πως βρισκόταν στο μικροσκόπιο των αμερικανικών αρχών ψάχνοντας το διαμέρισμα ενός Αμερικανού με τον οποίον διατηρούσε σχέση και κατάλαβε ότι εκείνος συνεργαζόταν ήδη με τις αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές για τις πρακτικές της OneCoin.

Η πτώση της OneCoin και η εξαφάνιση της «βασίλισσας»

Τον Οκτώβριο του 2017 το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης άσκησε κατηγορίες κατά της Ιγκνάτοβα και εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης από τις αρχές της Νέας Υόρκης. Δεν πέρασαν δύο εβδομάδες και στις 25 Οκτωβρίου του 2017 η Ρούζα επιβιβάστηκε σε ένα αεροπλάνο στην Σόφια, που εκτελούσε πτήση προς την Αθήνα, σύμφωνα με τα έγγραφα των αμερικανικών αρχών. Ήταν η τελευταία φορά που εντοπίζονται ίχνη της Ρούζα. Έκτοτε η «βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων» είναι άφαντη και οι συνεργάτες της κλήθηκαν να αναλάβουν όλη την ευθύνη για την κατάρρευση της εταιρίας.

Το FBI πιστεύει πως η Ρούζα Ιγκνάτοβα από την Αθήνα ταξίδεψε με το γερμανικό διαβατήριό της, ίσως προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτ, την Γερμανία, την Ρωσία, κάπου προς την ανατολική Ευρώπη, ίσως και πίσω στην Βουλγαρία. Το FBI την έχει επικηρύξει προσφέροντας αμοιβή 100.000 δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην σύλληψή της.

«Εξαφανίστηκε με ένα τρομερό ποσό σε μετρητά. Με τα χρήματα αγοράζεις πολλούς φίλους και φαντάζομαι το εκμεταλλεύεται», λέει ο Μάικλ Ντρίσκολ, στέλεχος του FBI.

Οι συνεργάτες της δεν ήταν το ίδιο τυχεροί. Ο Γκρίνγουντ συνελήφθη τον Ιούλιο του 2018 στην ΤαΪλάνδη και εκδόθηκε στις ΗΠΑ, όπου είναι προφυλακισμένος. Ο αδελφός της Ιγκνάτοβ, Κονσταντίν, συνελήφθη τον Μάρτιο του 2019 στο Λος Άντζελες, λίγο πριν ταξιδέψει προς την Βουλγαρία . Η εταιρία έκλεισε, αλλά η γυναίκα που την ίδρυσε – εκείνη η βασίλισσα με τα απαστράπτοντα σκουλαρίκια – καταφέρνει να διαφεύγει μέχρι σήμερα.

Διαβάστε επίσης:

HΠΑ: Αυτοκτόνησε ο ύποπτος για το μακελειό στην Καλιφόρνια – Μεσίστιες οι σημαίες έως την Πέμπτη

ΗΠΑ: Πτώμα μέσα σ’ ένα λευκό βαν πιστεύεται ότι συνδέεται με τον ύποπτο της επίθεσης στο Μόντερεϊ Παρκ

Συρία: 16 νεκροί, ανάμεσά τους παιδιά, από την κατάρρευση κτιρίου στο Χαλέπι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 15:08