search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 17:47
MENU CLOSE

Τσίπρας: Πρόταση δυσπιστίας μετά την αποκάλυψη των 6 που παρακολουθούσε η ΕΥΠ – Αποδεκτή από την κυβέρνηση

25.01.2023 15:44
tsipras-vouli-1231-new

Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή, μετά την αποκάλυψη των ονομάτων 6 προσώπων για τα οποία με επίσημο αίτημα στις 7 Δεκεμβρίου είχε ζητήσει από την ΑΔΑΕ να διερευνηθεί αν ήταν στόχοι παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ.

Όπως αποκάλυψε, ο έλεγχος ήταν θετικός και για τα έξι αυτά πρόσωπα ώστε σήμερα μπορούμε να μιλάμε όχι στη βάση ενδείξεων ή δημοσιευμάτων αλλά επίσημων αποδείξεων. Τα πρόσωπα αυτά είναι: ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ. Λαλούσης,  ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κ. Διακόπουλος, ο πρώην και ο νυν επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης εξοπλισμών κ.κ. Λάγιος και Αλεξόπουλος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε περαιτέρω ο Αλέξης Τσίπρας

·       ο Κωστής Χατζηδάκης στόχος C 5046 παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ περίπου 8 μήνες καθώς οι διατάξεις που εκδόθηκαν αφορούσαν το διάστημα Νοέμβριος 2020 – Μάιος 2021

·       οι στρατιωτικοί παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ σχεδόν δύο χρόνια καθώς οι διατάξεις που υπάρχουν αφορούν το διάστημα Ιούλιος 2020- Μάιος 2022.

Αυτές οι «αδιάψευστες αποδείξεις των νομότυπων επισυνδέσεων» είπε, προέκυψαν «από τις έρευνες της αρμόδιας κατά το Σύνταγμα αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών στα αρχεία των παρόχων κινητής τηλεφωνίας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ως εγκέφαλο ενός εγκληματικού δικτύου, ενώ στην εισαγωγή ανέφερε πως ο κ. Μητσοτάκης γράφει το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αποστασίας από τους Δημοκρατικούς κανόνες. Κάλεσε τους πάντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους, απευθύνθηκε ιδιαιτέρως προς τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αναγνώρισε ότι μπορεί να έχουν τους λόγους τους ώστε να συνεχίζουν να στηρίζουν την κυβέρνηση ωστόσο είπε: «Σας συμπονώ και σας κατανοώ, αλλά εμείς αυτή την εκτροπή δεν δικαιούμεθα να την καταπιούμε». Μίλησε για βαρύτατες ευθύνες που δεν είναι μόνο πολιτικές αλλά και «βαρύτατες προσωπικές και νομικές ευθύνες». Εξαπολύοντας επίθεση στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση σημείωσε ότι είναι ένοχοι, ότι καθώς έχουν στρατηγική επιλογή την παρακρατική λειτουργία και την διαφθορά, έχει ήδη απωλέσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και τέλος ότι δεν μπορούν να μείνουν ούτε στιγμή παραπάνω στην εξουσία.

Γι’ αυτούς τους λόγους είπε «υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης, ως ένα πρώτο βήμα της πορείας στο λαό για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης». Η Βουλή, συνέχισε θα κληθεί να αποφασίσει: «Με τη Δημοκρατία ή με την εκτροπή».

Ειδικότερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε με οξύτητα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη δείχνοντάς τον ως τον άνθρωπο που:

·       Οργάνωσε και συντόνισε το εγκληματικό δίκτυο των παρακολουθήσεων με έδρα το Μαξίμου

·       Είχε στόχο «να έχει στο χέρι, όχι μόνο χρήσιμες πληροφορίες για τους πολιτικούς του αντιπάλους, τους πολιτικούς του φίλους, τους οικονομικούς παράγοντες του τόπου, τη στρατιωτική ηγεσία, τους δημοσιογράφους, τους αξιωματικούς του στρατεύματος» αλλά και «για να τους έχει στο χέρι» και «να τους εκβιάζει». Διαφορετικά τίθεται το ερώτημα ποιοι ήταν οι λόγοι εθνικής ασφάλειας για τους οποίους παρακολουθούνταν ο κ. Χατζηδάκης και οι αρχηγοί των Ε.Δ.

·       Ξετύλιξε αυτόν τον σχεδιασμό από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την διακυβέρνηση παίρνοντας την ΕΥΠ υπό την εποπτεία του

·       Έστησε μια Οργουελιανή δυστοπία, με εκατοντάδες θύματα που παρακολουθούνταν είτε με τον παραδοσιακό τρόπο (ΕΥΠ) είτε με το κακόβουλο λογισμικό predator μεταξύ αυτόν ο Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο Δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης και η γραμματέας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος, ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλογλου δεκάδες υπουργοί, δημοσιογράφοι, οικονομικοί παράγοντες.

·       Έλεγε συνειδητά ψέματα στη Βουλή και στα ΜΜΕ ότι δεν έγιναν ποτέ παρακολουθήσεις και ότι δήθεν δε γνώριζε τίποτα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός προέβη στις πράξεις αυτές καθώς «μεγάλωσε ως πρίγκιπας» και θεώρησε πως θα μείνει δια βίου ανέλεγκτος, με αποτέλεσμα να μην κλονιστεί ούτε όταν οι κ. Κουκάκης και Ανδρουλάκης ανακάλυψαν τυχαία ότι παρακολουθούνται, ούτε όταν η ΑΔΑΕ επιβεβαίωσε την παρακολούθηση Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ.

Επίσης, σημείωσε πως όταν αποκαλύφθηκε η νομότυπη παρακολούθηση Ανδρουλάκη και πάλι δεν κλονίστηκε αλλά έριξε την ευθύνη στον ανιψιό του και από εκείνο το σημείο ξεκίνησε η επιχείρηση συγκάλυψης.

Ουσιαστικά, συνέχισε, το βασικό σκάνδαλο «διασταυρώθηκε με ένα ίσως ακόμα μεγαλύτερο σκάνδαλο, που αποδεικνύει όχι μόνο την ενοχή της κυβέρνησης και προσωπικά του κυρίου Μητσοτάκη, αλλά και την παγερή και χωρίς κανένα ενδοιασμό εκτροπή από τη δημοκρατική τάξη».

Παραθέτοντας τις ενέργειες της πλειοψηφίας και κάθε εμπλεκόμενου στη συνέχεια, μίλησε για την

·       «κωμωδία της Εξεταστικής Επιτροπής

·       μικρά και μεγάλα πραξικοπήματα με πρόσχημα το απόρρητο.

·       την ιταμότητα της εισαγγελέως της ΕΥΠ κυρίας Βλάχου, που δήλωσε ότι μπορεί να υπογράφει ανέλεγκτα την παρακολούθηση ακόμα και του προέδρου της Δημοκρατίας

·       τη ντροπιαστική «γνωμοδότηση» του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου

·       τη ντροπιαστική συμπεριφορά του ίδιου του κ. Μητσοτάκη που έλεγε συνειδητά ψέματα ότι δήθεν δε γνώριζε, ότι δήθεν δεν έγιναν ποτέ παρακολουθήσεις, στις τηλεοπτικές συνεντεύξεις, στις συζητήσεις στη Βουλή, στις δημόσιες δηλώσεις του.

Στον αντίποδα:

·       εξήρε ιδιαιτέρως την στάση και την εντιμότητα του προέδρου της ΑΔΑΕ κ. Χρήστου Ράμμου λέγοντας πως υπάρχουν δικαστές όχι μόνο στις Βρυξέλλες αλλά και στην Αθήνα «που βάζουν το καθήκον και τη συνείδησή τους πάνω από τους εκβιασμούς, τις απειλές, τη δολοφονία χαρακτήρα». Εγκάλεσε δε τον. Γ. Γεραπετρίτη για τον τρόπο που τον αντιμετώπισε η κυβέρνηση με «γελοιότητες», «απειλές» και «μπούλινγκ»

·       αναφέρθηκε στους δύο πρώην πρωθυπουργούς (Κώστα Καραμανλή, αντώνη Σαμαρά) που «καταδίκασαν με το δικό τους τρόπο, αλλά σαφώς, τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου» και «ζήτησαν εν ονόματι της δημοκρατίας να χυθεί φως»

·       αναφέρθηκε στους συνταγματολόγους, τον ΔΣΑ και όλους όσοι από το νομικό κόσμο καταδίκασαν τη «γνωμοδότηση» Ντογιάκου προτάσσοντας την ανάγκη να προστατεύσει η δημοκρατία τον εαυτό της και τους θεσμούς.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως η εκτροπή αυτή δεν μπορεί να περάσει χωρίς απόδοση ευθυνών, και πως η υπόθεση των υποκλοπών δεν αφορά μια παράταξη «αφορά κάθε δημοκράτη πολίτη, αριστερό ή δεξιό είτε κεντρώο», αφορά «τη δημοκρατία, αφορά το Σύνταγμα, αφορά τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού». Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για ιστορική ευθύνη και υποχρέωση «να δράσουμε» κάτι που σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ότι θα εξαντλήσει «κάθε δυνατότητα που μας προσφέρει το Σύνταγμα και η δημοκρατία».

Η κυβέρνηση -μέσω του Γιώργου Γεραπετρίτη– έκανε αποδεκτή την πρόταση δυσπιστίας που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με τον υπουργό Επικρατείας να ζητά την άμεση έναρξη της διαδικασίας (στις 18:00).

«Καλοδεχούμενη» η πρόταση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απουσίασε από τη συζήτηση, καθώς βρίσκεται στην Κρήτη λόγω προγραμματισμένου ταξιδιού. «Καλοδεχούμενη» η πρόταση δυσπιστίας , τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Ηράκλειο.

Ειδικότερα, μετά το τέλος της παρουσίασης του αναπτυξιακού προγράμματος για την Κρήτη στο δημαρχείο του Ηρακλείου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι πληροφορήθηκε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. «Καλοδεχούμενη η πρόταση, Η αλήθεια είναι ότι τον προκαλούσα πολλούς μήνες να το κάνει. Αποφάσισε να το κάνει τώρα λίγο πριν τις εκλογές», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε, είναι μία καλή ευκαιρία κυρίως «για να συγκρίνουμε πεπραγμένα τετραετιών», αν και ο ίδιος, όπως είπε, δεν επιζητει την σύγκρουση, αλλά την σύγκριση. «Ελάτε να συγκρίνουμε τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ 4 χρόνια και τι κάναμε εμείς. Νομίζω ότι θα είναι αρκετά καταλυτική αυτή η σύγκριση. Θα μας δοθεί η ευκαιρία να μιλήσουμε για το έργο τους αλλά και για τα θέματα κράτους δικαίου. Γιατί και εκεί δεν πρέπει να ξεχνάμε τι έγινε την περασμένη τετραετία. Είμαστε απολύτως έτοιμοι γι’ αυτή την πολιτική μάχη», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει αυτή τη σύγκρουση γιατί δεν έχει προτάσεις για το μέλλον της χώρας και δεν μπορεί να μιλήσει για το παρελθόν του. Αύριο θα είμαστε στην Βουλή για να πάρουμε ψήφο εμπιστοσύνη και μέχρι τις εκλογές θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Είμαστε λοιπόν απολύτως έτοιμοι για αυτή την μεγάλη κοινοβουλευτική μάχη και εύχομαι και ελπίζω οι πολίτες να προσπεράσουν αυτό το “νέφος” της τοξικότητας, του πολύ πολωμένου πολιτικού λόγου και τελικά να αντιληφθούν ποιοι είναι αυτοί που μπορούν πραγματικά να τους μιλήσουν για το μέλλον τους. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει αυτή τη σύγκρουση γιατί δεν έχει προτάσεις για το μέλλον της χώρας και γιατί ταυτόχρονα δεν μπορεί να μιλήσει για το παρελθόν της χώρας. Διότι δεν θέλει κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ να θυμηθεί τα τέσσερα χρόνια της δικής του διακυβέρνησης. Θα έχουμε, λοιπόν, την ευκαιρία να πούμε και παραπάνω σήμερα το βράδυ, στην πολιτική ομιλία την οποία θα κάνουμε. Από αύριο θα είμαστε στη Βουλή και την Παρασκευή θα ξαναπάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης. Και μέχρι να προκηρύξουμε τις εκλογές θα συνεχίσουμε κανονικά τη δουλειά μας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε χθες στα γραφεία της ΑΔΑΕ με τον Χρήστο Ράμμο παρέλαβε φάκελο με αποδείξεις για τα πολιτικά πρόσωπα και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ.

Μετά τη συνάντησή του χθες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ζήτησε την παραίτηση Μητσοτάκη.

Ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή

Σε εξέλιξη είναι πλέον στη Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης για την υπόθεση των υποκλοπών. Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

Η συζήτηση ξεκίνησε με την πρόταση της προεδρίας για το διαδικαστικό. Παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ορίστηκε η συζήτηση να ολοκληρωθεί στις 4 το απόγευμα της Παρασκευής.

Η διαδικασία ξεκίνησε λίγο μετά τις 18:00 και αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου στις 03:00 τα ξημερώματα, για να ξεκινήσει την Πέμπτη στις 9:00 το πρωί.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ εισηγητές ήταν οι Δημήτρης Τζανακόπουλος και Νίκος Φίλης, ενώ από τη ΝΔ, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, ενώ μίλησε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. Από το ΠΑΣΟΚ εισηγήτρια ήταν η Ευαγγελία Λιακούλη. 

Την Παρασκευή αναμένονται οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την οργάνωση της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας, ανέφεραν ότι «μετά από 6 μήνες συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει τώρα να αφήσει στο σκοτάδι και τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Όπως ειδικότερα αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «ορίζοντας τη συζήτηση της Τετάρτης και της Πέμπτης μέχρι τις τρεις τα χαράματα και ολοκληρώνοντας την άρον άρον το μεσημέρι της Παρασκευής, για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά επιχειρούν να μην ενημερωθούν επαρκώς οι πολίτες για την εκτροπή που ενορχήστρωσε ο κ. Μητσοτάκης. Με αυτόν τον τρόπο όμως επιβεβαιώνουν ξανά την ενοχή τους και κάνουν τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη ότι δήθεν ‘είναι καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας’ να μοιάζουν με το πιο σύντομο ανέκδοτο. Έντρομοι μπροστά στην αποκάλυψη της αλήθειας, επιχειρούν την συσκότιση ακόμη και αυτή την ώρα. Ό,τι κι αν κάνουν, το φως της αλήθειας νίκησε ήδη το σκοτάδι της συγκάλυψης».

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας είχε δηλώσει ότι, σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη, οι συνεδριάσεις θα ολοκληρώνονται στις τρεις με τρεισήμισι το πρωί, προκειμένου να μιλήσουν το δυνατό περισσότεροι βουλευτές και προκειμένου η συζήτηση να ολοκληρωθεί περίπου στις τέσσερις το μεσημέρι της Παρασκευής, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός αναχωρεί για Ιαπωνία.

Όλο το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας

Προς τον κ. Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
ΘΕΜΑ: «Πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης
(Άρθρα 84, παρ.2 Συντ. και 142 ΚτΒ)»

Το πολίτευμα και η χώρα διέρχονται την πιο σκοτεινή περίοδο από την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Είναι πια αποδεδειγμένο ότι πολιτικοί, δημόσια πρόσωπα, ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι, καθώς και δημοσιογράφοι παρακολουθούνταν, με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας, από την υπαγόμενη στον πρωθυπουργό ΕΥΠ. Και υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα ίδια πρόσωπα παρακολουθούνταν και με τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού predator. Το δυσώδες σκάνδαλο των υποκλοπών είναι ιστορικά πρωτοφανές. Όπως και το βαρύτατο πλήγμα που επιφέρει στους θεσμούς της χώρας και τη δημοκρατική ομαλότητα. Η ευθύνη του πρωθυπουργού ατομικά και της κυβέρνησης συλλογικά είναι τεράστια, αυταπόδεικτη, αντικειμενική και αμεταβίβαστη.

Στο σκάνδαλο των υποκλοπών ήρθε να προστεθεί, μετά τη σταδιακή αποκάλυψή του, το σκάνδαλο της λυσσαλέας προσπάθειάς συγκάλυψής του, η άρνηση κάθε λογοδοσίας, η πάση θυσία προστασία των υπεύθυνων και των αυτουργών της θεσμικής εκτροπής και η προσπάθεια εκφοβισμού των κρατικών λειτουργών, που τιμώντας τη συνταγματική αποστολή τους, διεξάγουν έρευνες για την αποκάλυψη της αλήθειας.

Όμως, ο κ. Μητσοτάκης, που τόσο καιρό αρνιόταν κάθε ευθύνη, έρχεται πλέον αντιμέτωπος με τα τεκμήρια των ίδιων των πράξεών του. Αποδεικνύεται ότι υπερέβη κατ’ εξακολούθηση τα όρια που θέτουν η συνταγματική τάξη, το κράτος δικαίου και η δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος. Αποδεικνύεται ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του συγκρότησαν ένα μηχανισμό μαζικών παρακολουθήσεων και ότι, όταν άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των αποκαλύψεων, εκείνος και η κυβέρνησή του επέβαλαν νομοθετικά τη σιωπή και το σκοτάδι και επιχείρησαν να ακρωτηριάσουν την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή (άρθρο 87 του ν. 4790/2021, ν. 5002/2022).

Η πρώτη θεσμική ενέργεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν να αναλάβει ο ίδιος προσωπικά την αρμοδιότητα της ΕΥΠ. Αποδεικνύεται ότι το έκανε προκειμένου να εκτελέσει ένα σχέδιο αυθαίρετης αξιοποίησης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με απώτερο σκοπό την κατίσχυση έναντι πάντων, πέρα από κανόνες και αρχές, και την εγκαθίδρυση ενός προσωπικού πολιτικού καθεστώτος. Αναλαμβάνοντας υπό τον άμεσο διοικητικό έλεγχό του την ΕΥΠ, ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε και τον ρόλο του επικεφαλής ενός νοσηρού ιστού παρακολουθήσεων στον οποίο στοχευμένα και εν γνώσει του ενεπλάκησαν ως θύματα όχι μόνο αντίπαλοι, αλλά και στελέχη της ίδιας της Κυβέρνησης και των υπηρεσιών των οποίων προΐσταται. Ο κ. Μητσοτάκης δεν νοείται να παραμένει πρωθυπουργός.

Τεράστιες ευθύνες έχει όμως και η κυβέρνηση συλλογικά. Συμπράττει στην προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου, που παρακωλύει την έρευνα και κάθε εξεταστική διαδικασία, επιχειρεί την απαξίωση της ερευνητικής δημοσιογραφίας, αλλά και της ΑΔΑΕ. Δεν νοείται να παραμένει στη θέση της μια Κυβέρνηση, τα μέλη της οποίας είναι εν δυνάμει παρακολουθούμενα και εν δυνάμει εκβιαζόμενα. Πόσω μάλλον όταν, μ’ αυτόν το φόβο να κρέμεται πάνω από το κεφάλι τους, οι υπουργοί καλούνται να υλοποιήσουν ανάλγητες κυβερνητικές πολιτικές –κατεδάφιση του ΕΣΥ, ανοχή αισχροκέρδειας, αδιαφορία για τη φτωχοποίηση και την υπερχρέωση των πολιτών και την αντιμετώπιση της πανδημίας, υποχώρηση της θέσης της χώρας
στο διεθνές περιβάλλον κ.ά.– που ικανοποιούν τα συμφέροντα λίγων και ισχυρών.

Ο αγώνας του κ. Μητσοτάκη να αποκρύψει από τη λαϊκή κρίση την ηθική χρεοκοπία του έχει ξεπεράσει κάθε όριο, οδηγώντας στο διασυρμό κάθε άλλου θεσμού (Βουλή, δικαιοσύνη, ανεξάρτητες αρχές). Ο καθεστωτισμός του μεταδίδεται ως αντιδημοκρατική, θεσμική πανδημία, απομακρύνοντας τη χώρα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.
Η παραμονή στη διακυβέρνηση της χώρας όσων εργαλειοποίησαν την εθνική ασφάλεια χάριν αλλότριων συμφερόντων είναι επικίνδυνη για τα δικαιώματα, για τη δημοκρατία και για την ασφάλεια της χώρας. Η πρωτοφανής νοοτροπία αυθαίρετης και ιδιοτελούς άσκησης της εξουσίας αποτελεί στρατηγική επιλογή αυτής της Κυβέρνησης, η οποία έχει ήδη απωλέσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, προσβάλλοντας τόσο βαριά τη δημοκρατία που δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία ούτε για μια στιγμή ακόμα.

Για τους λόγους αυτούς υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης.

ΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Τσίπρας Αλέξης

Γεροβασίλη Όλγα

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αδαμοπούλου Αγγελική

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Αμανατίδης Ιωάννης

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αποστόλου Ευάγγελος

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Αχτσιόγλου Ευτυχία (Έφη)

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γεώργιος

Βασιλικός Βασίλης

Βερναρδάκης Χριστόφορος

Βέττα Καλλιόπη

Βίτσας Δημήτριος

Βούτσης Νικόλαος

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Γκιόλας Ιωάννης

Δραγασάκης Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Κατρούγκαλος Γεώργιος

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Κόκκαλης Βασίλειος

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μουζάλας Ιωάννης

Μπακαδήμα Φωτεινή

Μπαλάφας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Νοτοπούλου Κατερίνα

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Ξανθός Ανδρέας

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Παππάς Νικόλαος

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πολάκης Παύλος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Σπίρτζης Χρήστος

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζάκρη Θεοδώρα

Τζανακόπουλος Δημήτριος

Τζούφη Μερόπη

Τόλκας Άγγελος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσακαλώτος Ευκλείδης

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φλαμπουράρης Αλέξανδρος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)

Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Τι σημαίνει πρόταση δυσπιστίας

Την πρόταση δυσπιστίας καταθέτει κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος της.

Το καθεστώς που διέπει τη διαδικασία περιγράφεται πρωτίστως στο άρθρο 84 του Συντάγματος και με πιο αναλυτικό τρόπο στο άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής. Βάσει του άρθρου 84, η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 60 βουλευτές) και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της.

Οι βουλευτές καταθέτουν την πρόταση προς τον Πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης του Σώματος. Σε περίπτωση που η πρόταση υπογράφεται, όπως προαναφέρθηκε, από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Σε ό,τι αφορά τα χρονικά περιθώρια, ο Κανονισμός της Βουλής επισημαίνει πως η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία. Σύμφωνα, πάντα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας ξεκινά με την ομιλία δύο τουλάχιστον βουλευτών από εκείνους που την υπέγραψαν. Παράλληλα, μέχρι το τέλος της ομιλίας των δύο βουλευτών, συντάσσεται ο πλήρης κατάλογος των ομιλητών που θα τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας.

Προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση εναντίον της κυβέρνησης εν συνόλω ή κατά κάποιου μέλους, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές). Επισημαίνει ότι δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου πρόταση μομφής, εάν δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος έξι μηνών, από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Διαβάστε επίσης:

Νίκος Ανδρουλάκης: Έχουμε χρέος να στηρίξουμε τους πολλαπλούς ρόλους της γυναίκας στην κοινωνία

Βουλή: Άρση ασυλίας για τον Ανδρέα Πάτση αποφάσισε η Ολομέλεια

Μητσοτάκης από εργοτάξιο του ΒΟΑΚ: Απάντηση στην τοξικότητα που καλλιεργεί η αντιπολίτευση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 17:45