search
ΠΕΜΠΤΗ 06.06.2024 04:25
MENU CLOSE

Β. Μακεδονία: Κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, λέει το ΥΠΕΞ μετά την πρόκληση της προέδρου – Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

12.05.2024 05:50
ipex-new

Μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία μετά την πρόκληση της νέας προέδρου έστειλε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Κατά τη σημερινή ορκωμοσία της στη Βουλή, και παρά το γεγονός ότι στο επίσημο κείμενο του όρκου που της υπαγορεύθηκε η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία», η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, κυρία Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, επέλεξε να αποκαλέσει τη χώρα της «Μακεδονία».

Η πράξη αυτή παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το Συντάγμα της γείτονος χώρας, το οποίο έχει εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει ως αντιπολίτευση κατά την κύρωση της συμφωνίας, τη σεβάστηκε ως επικυρωθείσα διεθνή συνθήκη που υπερέχει κάθε άλλης διάταξης νόμου.

Η Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της τελευταίας εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως από τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Υψίστης σημασίας η τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Την ίδια ώρα, μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία να σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών έστειλε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, μετά την πρόκληση της νέας προέδρου με το καλημέρα σας, που αποκάλεσε τη χώρα Μακεδονία στην τελετή ορκωμοσίας της.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της συνέδεσε ευθέως την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας με την απαρέγκλιτη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, σε ανάρτησή της για το θέμα στο Χ:

«Προκειμένου η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας η χώρα να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Κασσελάκης: Καλούμε την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να συνετιστεί

«Να συνετιστεί και να αναλογιστεί τις ευθύνες της η νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας» ζητά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτησή του για την ενέργεια της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα να αποκαλέσει την χώρα της με την ονομασία «Μακεδονία».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Γιατί εκλιπαρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών; Δεν ήταν προδοτική τελικά;» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Στέφανος Κασσελάκης.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

«Γιατί αποχώρησε η ελληνίδα πρέσβης από την ορκωμοσία της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, επειδή αποκάλεσε τη χώρα της με το συνταγματικό όνομα που είχε πριν από τη Συμφωνία των Πρεσπών; Γιατί εκλιπαρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών; Δεν ήταν προδοτική τελικά;

Ο Πρωθυπουργός λέει ότι δεν του άρεσε μεν η Συμφωνία, αλλά «το κράτος έχει συνέχεια και γι’ αυτό πρέπει να τηρηθεί».
ΟΧΙ, κύριε Μητσοτάκη. Ποτέ δεν εκλιπαρείς για να τηρηθεί κάτι αρνητικό για τη χώρα σου.
Ή τη θεωρείτε επωφελή συμφωνία για την Ελλάδα και την τηρείτε, ή τη θεωρείτε κακή συμφωνία και φοράτε την περικεφαλαία σας και πάτε στους ομοϊδεάτες σας και την ακυρώνετε.

Τα κόλπα κομμένα.
Γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε στην πλάτη της όλη την Ελλάδα στη Συμφωνία των Πρεσπών, την ώρα που εσείς φοβόσασταν να στηρίξετε την πάγια εθνική θέση, μη χάσετε εθνικιστικά ψηφαλάκια.

Ένας πατριωτικός ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε φοβικούς Ελλαδέμπορους.
Η ιστορική αλήθεια καμιά φορά αργεί να φανεί, δικαιώνει όμως πάντα τους τολμηρούς, τους αληθινά πατριώτες.

Εμείς, ως η παράταξη η οποία πλήρωσε ακριβά τον πατριωτισμό της, καλούμε τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να συνετιστεί και να αναλογιστεί τις ευθύνες της απέναντι στην Ιστορία και στο μέλλον του λαού της».

ΣΥΡΙΖΑ: Εξόφθαλμη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών με υπογραφή της κυβέρνησης

Λάβρος κατά της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας για την πρόκληση της νέας προέδρου ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, στην οποία ασκεί σκληρή κριτική και στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την προκλητική αναφορά της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία προέβη σε εξόφθαλμη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών και καλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη να εγκαταλείψει επιτέλους την μικροπολιτική διαχείριση της εξωτερικής πολιτικής και να προβεί στις δέουσες ενέργειες.

Δυστυχώς, σε πέντε μόλις χρόνια διακυβέρνησης, ο κος Μητσοτάκης, με την αδιαφανή και ανεύθυνη πολιτική του, κατάφερε να συρρικνώσει σημαντικά το γεωπολιτικό αποτύπωμα και τον ρόλο της χώρας μας και στα Δυτικά Βαλκάνια, το οποίο με τόσο κόπο έχτισε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ το διάστημα 2015-2019, προκειμένου να χαϊδέψει αυτιά σε ακροδεξιά ακροατήρια. Τα ίδια φυσικά ισχύουν και για το αδελφό κόμμα της ΝΔ στο ΕΛΚ, VMRO-DPMNE, το οποίο έχει επιδοθεί σε ένα οργιώδες κρεσέντο ανέξοδου λαϊκισμού, αντιμετωπίζοντας το διεθνές δίκαιο περίπου σαν μια ενοχλητική συγκυρία την οποία μπορεί να προσπεράσει.

Καλούμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να εγκαταλείψει αυτήν την παθητική στάση της και να αντιμετωπίσει άμεσα, με αυστηρότητα, στη βάση των προβλέψεων της Συμφωνίας και με κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων διπλωματικών μέσων σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, οποιαδήποτε χρήση όρων ή ενέργειες από τη νέα Πρόεδρο και τα μέλη της νέας Κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας παραβιάζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών – ειδικά δε τη συνταγματική της ονομασία.

Η νέα αυτή διπλωματική αποτυχία της χώρας φέρει φαρδιά – πλατιά την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τι έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο; Τίποτα απολύτως, παρά μόνο μικροπολιτική επικοινωνία. Ούτε τα Μνημόνια έφερε προς κύρωση, ούτε συνεκλήθη ποτέ το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας – παρά την πρόβλεψη για ένα τον χρόνο – το οποίο θα οδηγούσε στη συνομολόγηση δεκάδων νέων συμφωνιών, ενισχύοντας έτσι την επιρροή της χώρας μας. Παράλληλα η κυβέρνηση δεν άσκησε πίεση ώστε να διασφαλίσει ότι η Βόρεια Μακεδονία θα υλοποιούσε τις υποχρεώσεις της για σχολικά βιβλία, εμπορικά σήματα, διαβατήρια και πινακίδες αυτοκινήτων . Το μόνο που έκανε όλα αυτά τα χρόνια ήταν να αποφεύγει οποιαδήποτε ενεργητική εμπλοκή με τη Συμφωνία για να διατηρήσει τις εσωκομματικές της ισορροπίες.

Η Κυβέρνηση φέρει βαρύτατες ευθύνες για την μικροκομματική και επικοινωνιακή λογική με την οποία διαχειρίζεται τις σχέσεις της χώρας με όλες τις γειτονικές μας χώρες,  συμπεριλαμβανομένης και της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς επέλεξε να ζημιώσει τα εθνικά συμφέροντα για να μην ζημιώσει τα κομματικά της συμφέροντα».

ΠΑΣΟΚ: Βαρύτατη πρόκληση- Αναμένουμε την αντίδραση της κυβέρνησης σε διμερές και διεθνές επίπεδο

«Η αναφορά της νεοεκλεγείσας Προέδρου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, σε «Μακεδονία» αντί για τη συνταγματική ονομασία της γειτονικής χώρας, κατά την τελετή ορκωμοσίας της, συνιστά βαρύτατη πρόκληση.

Αποτελεί μια, δυστυχώς, αναμενόμενη ενέργεια, που είχε προαναγγελθεί εδώ και καιρό από το εθνικιστικό VMRO-DPMNE και υλοποιήθηκε σε μηδενικό χρόνο, παραβιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών και αναιρώντας το θεμέλιο αυτής. 

Ο Πρωθυπουργός μίλησε χθες για «ζητήματα» που θα ανακύψουν, αν η προεκλογική ρητορική συνεχιζόταν και μετεκλογικά. Αναμένουμε πλέον τις ενέργειες, στις οποίες θα προχωρήσει η Ελληνική Κυβέρνηση για να αντιδράσει στην πρόκληση, απαντώντας τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο, γνωστοποιώντας το ζήτημα στους διεθνείς οργανισμούς, ΕΕ και ΝΑΤΟ».

Προκλητική η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας στην τελετή ορκωμοσίας της

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της Κυριακής, πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής αποκάλεσε κατά την ορκωμοσία της τη χώρα ως «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο απήγγειλε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, καλώντας την Σιλιάνοφσκα να το επαναλάβει, η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία».

Η πρέσβης της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, Σοφία Φιλιππίδου, η οποία είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση της Βουλής για την ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, αποχώρησε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι η τελευταία αποκάλεσε κατά την ορκωμοσία της τη χώρα ως «Μακεδονία», παραβιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η 71χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα εξελέγη πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη την Τετάρτη 8 Μαϊου, ως υποψήφια του VMRO-DPMNE, επικρατώντας, με ποσοστό 65%, του μέχρι σήμερα προέδρου της χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι.

Παράλληλα με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών διεξήχθησαν στη χώρα και οι βουλευτικές εκλογές, στις οποίες το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE κατήγαγε μεγάλη νίκη, καταλαμβάνοντας 58 εκ των 120 εδρών της Βουλής.

Το κόμμα ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τον συνασπισμό των αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων «Αξίζει» για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης:

ΥΠΕΞ σε Βόρεια Μακεδονία: Κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ομιλία Ράμα: Μικροεπεισόδια από οπαδούς αλβανικής αντιπολίτευσης

Ένωση Δικαστών κατά Ζωής Κωνσταντοπούλου στον Βόλο: «Η συμπεριφορά της δυσχεραίνει την απονομή Δικαιοσύνης»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 06.06.2024 00:52