search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 20:29
MENU CLOSE

Με «φουλ» ρυθμούς οι ξενοδοχειακές επενδύσεις και το 2023: Τα project που ολοκληρώνονται – Ποια είναι «στα σκαριά»

26.01.2023 20:44
Στα χέρια του «Mr Nammos» περνάει το Hilton Κύπρου μέσω της Prodea - Media

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι επενδύσεις για την ανέγερση νέων ξενοδοχειακών μονάδων τόσο στην Αθήνα όσο και στην Περιφέρεια, από διεθνείς ξενοδοχειακούς ομίλους όπως είναι η Hilton και η Brown Hotel αλλά και από μεγαλύτερους ή μικρότερους εγχώριους «παίκτες» του κλάδου.

Η τάση της τελευταίας 5ετίας (2017-2022) όπου μόνο στην Αθήνα άνοιξαν 71 ξενοδοχεία συνεχίζεται και το 2023 με νέα επενδυτικά σχέδια να βλέπουν συνεχώς το φως της δημοσιότητας.

Από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σημαντικών επενδυτικών κινήσεων είναι το νέο Curio Collection by Hilton στη Ρόδο, ένα beach resort που σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα είναι έτοιμο να δεχτεί τους πρώτους τουρίστες το προσεχές καλοκαίρι, αλλά και τα δύο ξενοδοχεία που ετοιμάζει η «Brown Hotels» στη Θεσσαλονίκη, εγκαινιάζοντας στην ουσία με αυτά και την παρουσία της στην πόλη.

Πολυτελή ξενοδοχεία σε Σαντορίνη, Πάρο και Πελοπόννησο

Επίσης πριν από λίγες μέρες κατατέθηκαν δύο άδειες για νέα ξενοδοχεία πολυτελείας σε Σαντορίνη και Πάρο και άλλες δύο για μονάδες σε Ζάκυνθο και Ρέθυμνο, ενώ έλαβε έγκριση από αρμόδιο φορέα επενδυτικό πλάνο για τη δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχείου πέντε αστέρων στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στην Λακωνία.

Το σχέδιο προβλέπει την δημιουργία πεντάστερου ξενοδοχείου δυναμικότητας 26 δωματίων και 87 κλινών συνολικού επιλέξιμου κόστους, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 4.981.708,00 ευρώ με το συνολικό ενισχυόμενο κόστος να βρίσκεται επίσης στα 4.981.708,00 ευρώ.

Τα ξενοδοχεία αυτά έρχονται να προστεθούν στα υπόλοιπα μεγάλα ονόματα που αναμένονται σύντομα στην Ελλάδα όπως είναι το «Radisson Individuals» στο Κολωνάκι και το «Radisson Red», το Conrad του ομίλου Hilton στη Βασιλίσσης Σοφίας το επίσης Hilton «Curio Collection» στο πρώην «Πεντελικόν» της Κηφισιάς, , το «One & Only» στα Αστέρια Γλυφάδας το «NYX» της Fattal στο πρώην «Esperia Palace» στη Σταδίου, και φυσικά τα πολυτελή  ξενοδοχεία που θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο της μεγάλης ανάπτυξης στο Ελληνικό.

«Βροχή» νέων ξενοδοχείων την τελευταία 5ετία

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της GBR Consulting που εκπονείται για λογαριασμό του ΙΝΣΕΤΕ την τελευταία 5ετία (2017 – 2022) άνοιξαν μόνο στην Αθήνα 71 νέα ξενοδοχεία,.

Αυτά τα νέα ξενοδοχεία αντιπροσωπεύουν το 20% του συνόλου των ξενοδοχείων και το 14% του συνόλου των δωματίων ξενοδοχείων. Επίσης, το 83% των νέων ξενοδοχείων βρίσκεται στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών.

Άλλα ευρήματα της έρευνας:

-Η μεγαλύτερη ανάπτυξη όσον αφορά στις κατηγορίες ξενοδοχείων παρατηρείται στην κατηγορία 4*, ενώ όσον αφορά στις Περιφερειακές Ενότητες στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών.

-Στην κατηγορία 5* της Αθήνας, το 32% είναι νέα ξενοδοχεία, ενώ το 12% είναι νέα δωμάτια ξενοδοχείων.

-Το 22% των ξενοδοχείων του Κεντρικού Τομέα Αθηνών είναι νέα ξενοδοχεία, ενώ το 14% των δωματίων είναι νέα δωμάτια ξενοδοχείων.

Στην κατηγορία 5*, κάθε νέα μονάδα έχει 62 δωμάτια κατά μέσο όρο, ενώ στη κατηγορία 4* τα νέα ξενοδοχεία διαθέτουν 43 δωμάτια κατά μέσο όρο.

Τα διεθνή brands

▪ Το μερίδιο των διεθνών brands στην Αθήνα αυξήθηκε από 7% το 2017 σε 8% το 2022 από πλευράς ξενοδοχειακών μονάδων.

▪ Όσον αφορά τα δωμάτια ξενοδοχείων το μερίδιο αυξήθηκε από 17% το 2017 σε 20% το 2022.

▪ Πρέπει να σημειωθεί ότι, παράλληλα, αυξήθηκε και η προσφορά κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Την περίοδο 2017 – αρχές 2022 εισήχθησαν στην αθηναϊκή αγορά 2.002 δωμάτια με διεθνή brands: 841 νέα δωμάτια και 1.161 δωμάτια «rebranded».

▪ Περίπου το 52% αυτών των δωματίων είναι κατηγορίας 5*, το 26% 4*, το 14% 3*, το 2% 2* και το 5% είναι εγγεγραμμένο στο Ξενοδοχειακό

Επιμελητήριο Ελλάδος, αλλά χωρίς κατηγορία αστέρων. Το τελευταίο περιλαμβάνει το Selina Theatrou, το οποίο είναι εγγεγραμμένο ως hostel.

Νέο Curio Collection by Hilton στη Ρόδο

Το τρίτο τουριστικό resort, μέσα σε τρία χρόνια, με το σήμα Curio Collection by Hilton αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του στην Ελλάδα, αυτή τη φορά στο νησί της Ρόδου.

Το όνομα του ξενοδοχείου θα είναι Lindian Village Beach Resort Rhodes, Curio Collection by Hilton και θα ανοίξει μέσα στο 2023 υπό τη διαχείριση της SWOT Hospitality.

Πιο συγκεκριμένα η Hilton ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της franchise συμφωνίας με τη Zetland Capital, σχετικά με το άνοιγμα της συγκεκριμένης ξενοδοχειακής μονάδας στη Ρόδο. Το ξενοδοχείο χωρητικότητας 196 δωματίων, αναμένεται να ανοίξει το καλοκαίρι του 2023, υπό τη διαχείριση της SWOT Hospitality και θα αποτελέσει το πιο πρόσφατο εντυπωσιακό resort της Hilton σε ελληνικά νησιά.

Brown Hotels: Δύο ξενοδοχεία στη Θεσσαλονίκη με ανακαίνιση εμβληματικών κτιρίων

Το 2024 αναμένεται να τεθούν τελικά σε λειτουργία τα δύο ξενοδοχεία της «Brown Hotels» στη Θεσσαλονίκη, με τον ισραηλινό όμιλο να εγκαινιάζει την επενδυτική του παρουσία στην πόλη, δίνοντας νέα ζωή σε τρία ιστορικά κτήρια.

Το διατηρητέο πρώην ξενοδοχείο «Βιέννη», στην οδό Εγνατία 2-4 στη Θεσσαλονικη, χτισμένο κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, και τα δύο κτήρια της καπναποθήκης «Σακκά-Μιχαηλίδη», μάρτυρες της κάποτε κραταιάς παρουσίας της Θεσσαλονίκης στην ευρωπαϊκή αγορά καπνού, ως μιας από τις τρεις μεγαλύτερες αγορές του κλάδου στη «Γηραιά Ήπειρο». Τα δύο ξενοδοχεία, πέντε και τεσσάρων αστέρων αντίστοιχα, θα είναι δυναμικότητας 82 δωματίων το πρώτο και 138 δωματίων και 50 διαμερισμάτων το δεύτερο, όπως σημειώνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Λεόν Αβιγκάντ (Leon Avigad), ιδρυτής του ομίλου Brown Hotels, με έδρα το Τελ Αβίβ.

Διαβάστε επίσης:

Συνεχίζεται η «μάχη» για τους ενοικιαστές να τα βγάλουν πέρα με τα ενοίκια…

Η υβριδική εργασία αλλάζει την αγορά ακινήτων – Γιατί κερδίζουν έδαφος τα «ευέλικτα» γραφεία

Έρχονται αλλαγές στους όρους δόμησης Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 20:29