search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 06:14
MENU CLOSE

ΝΑΤΟ: Σε αναζήτηση του επόμενου γενικού γραμματέα – Γενς Στόλτεμπεργκ ξανά ή μήπως ώρα για ανανέωση;

31.01.2023 13:37
nato new

Με τον πόλεμο να συνεχίζεται στην Ευρώπη ανοίγει η κούρσα για τον επόμενο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, θέση που είναι πιο σημαντική παρά ποτέ, όπως σημειώνει το Politico.

Ο Γενς Στόλτεμπεργκ θεωρείται ένα σίγουρο χέρι για τη διαχείριση της κρίσης, καθώς η Δύση σπεύδει να στηρίξει την Ουκρανία, αλλά η θητεία του λήγει τον Σεπτέμβριο και υπάρχουν στο τραπέζι διάφορα σενάρια για τη διαδοχή του.

Ο επόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ θα έχει δύσκολη αποστολή προσπαθώντας να κρατήσει τις ισορροπίες και να ενθαρρύνει τους εταίρους να συνεχίσουν την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, ενώ η Συμμαχία επισήμως παραμένει έξω από τον πόλεμο. Ο ρόλος του είναι κρίσιμος και λίγοι δείχνουν να έχουν τα προτερήματα.

Καιρός για ανανέωση;

«Η γενική αίσθηση είναι πως ήρθε ο καιρός για ανανέωση», δήλωσε υψηλόβαθμος διπλωμάτης στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο λόγω της κρισιμότητας της συγκεκριμένης περιόδου μπορεί τελικά τα μέλη του ΝΑΤΟ να προτιμήσουν την σιγουριά του .

Γι αυτό και η προοπτική για ανανέωση της θητείας Στόλτεμπεργκ δείχνει να είναι ένα από τα σενάρια που επικρατούν. «Ο ίδιος ο Στόλτεμπεργκ θέλει να παραμείνει», λέει ένας διπλωμάτης.

 Αν τελικά επιλεγεί η «ανανέωση», τότε στο τραπέζι υπάρχουν δυνατά ονόματα, όπως του πρωθυπουργού της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε και του υπουργού Άμυνας της Βρετανίας, Μπεν Ουάλας. Αλλά και της πρωθυπουργού της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, που μπορεί να είναι η γυναίκα που θα σηματοδοτήσει την «ανανέωση».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η λίστα με τις γυναίκες

Υπάρχει όμως και άλλη μία ομάδα ονομάτων, που αναφέρονται λιγότερο στις συζητήσεις για τον διάδοχο του Στόλτεμπερκ: η πρωθυπουργός της Λιθουανίας, Ίνγκριντα Σιμονίτε, η πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ζουζάνα Τσαπούτοβα και η γερμανίδα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η λίστα αυτή έχει άρωμα γυναίκας και όπως σημειώνει το Politico, με δεδομένο ότι ως τώρα όλοι οι γενικοί γραμματείς του ΝΑΤΟ ήταν άνδρες, αρκετοί ασκούν πιέσεις για να ανατεθεί το αξίωμα σε μία γυναίκα.

«Είναι καιρός για γυναίκα γενική γραμματέα», λέει στο Politico διπλωμάτης στην έδρα της Συμμαχίας, προσθέτοντας: «Αν οι άνδρες προσπαθούν να κρατήσουν τις θέσεις τους για πάντα δεν θα έχουμε ευκαιρία για δίκαιη εκπροσώπηση των γυναικών».

Επιλογή με περιφερειακά κριτήρια

Κάποιες χώρες του ΝΑΤΟ θέλουν επιλογή με περιφερειακά κριτήρια. Ο Στόλτεμπεργκ, που είναι στο αξίωμα από το 2014, είναι πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας. Οι προηγούμενοι γενικοί γραμματείς ήταν από την Δανία, την Ολλανδία και την Βρετανία. Γι αυτό κάποιοι υποστηρίζουν ότι η τελική επιλογή πρέπει να γίνει μεταξύ υποψηφίων από την ανατολική Ευρώπη.

Ήδη πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία υπήρχε η γενική αίσθηση ότι η Συμμαχία θα έπρεπε να έχει γενικό γραμματέα από την ανατολική Ευρώπη. Κάτι που υποστηρίζεται ότι γίνεται πιο έντονο λόγω του πολέμου και δείχνουν προς την κατεύθυνση της Εσθονίας και της Λιθουανίας.

«Επί χρόνια οι χώρες της ανατολικής πτέρυγας προειδοποιούσαν για τη ρωσική απειλή», λέει αξιωματούχος από τις χώρες της Βαλτικής, προσθέτοντας ότι τα κράτη της περιοχής έχουν αυξήσει σημαντικά τις αμυντικές δαπάνες τους. «Θα ήταν πολύ λογική επιλογή να έχουμε κάποιον έμπειρο στη συνδιαλλαγή με την Ρωσία, που καταλαβαίνει την λογική και τον τρόπο σκέψης της Ρωσίας», προσθέτει ο ίδιος αξιωματούχος.

Η Σλοβάκα Τσαπούτοβα έχει τέτοια χαρακτηριστικά και επιπλέον είναι γυναίκα, αλλά το όνομά της αναφέρεται ολοένα και πιο αραιά στις συζητήσεις που γίνονται. Μιαν άλλη περίπτωση είναι ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις, αλλά η υποψηφιότητα αυτή θα προκαλούσε αντιδράσεις από την Ουγγαρία και εκείνα τα μέλη που προτιμούν γυναίκα γενική γραμματέα.

Ορισμένα μέλη από το δυτικό τμήμα του ΝΑΤΟ αντιλέγουν ότι οι χώρες της ανατολικής πτέρυγας και ιδιαίτερα της Βαλτικής έχουν στάση γερακιού έναντι της Ρωσίας και κάποιος γενικός γραμματέας από αυτές τις χώρες δεν θα βοηθούσε στην παρούσα συγκυρία.

Ο υπουργός άμυνας της Βρετανίας Μπεν Ουάλας

Η δυτική επιλογή

Ο Μπεν Ουάλας, υπουργός άμυνας της Βρετανίας υποδεικνύεται ως  ένας αξιωματούχος που τυγχάνει εκτίμησης και ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει «ωραία δουλειά» την θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ. Αλλά σε μία υποψηφιότητα από το Λονδίνο μπορεί να αντιδράσει το Παρίσι, που θα επιμείνει σε υποψήφιο από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Μία συμβιβαστική λύση θα ήταν η επιλογή ενός Ολλανδού πολιτικού -ας μην ξεχνάμε ότι Ολλανδοί κατείχαν το αξίωμα του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ επί 21 χρόνια τις τελευταίες έξι δεκαετίες. Οι Ολλανδοί θεωρούνται πολύ σοβαροί σε αμυντικά θέματα, αλλά όχι τόσο γεράκια, όσο τα κράτη της Βαλτικής. Γι αυτό έχουν πέσει στο τραπέζι τα ονόματα του πρωθυπουργού της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, της αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού οικονομικών, Σίγκριντ Κάαγκ και της υπουργού Άμυνας, Κάιζα Ολονγκρεν. Ο Ρούτε όμως λέει πως θέλει «να φύγει εντελώς από την πολιτική και να κάνει κάτι διαφορετικό».

Μία γυναικεία υποψηφιότητα που θα μπορούσε να συγκεντρώσει υποστήριξη στις δυτικές πρωτεύουσες είναι της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά δεν είναι σαφές αν η ίδια ενδιαφέρεται και επιπλέον είναι ανάμεικτες οι αντιδράσεις στους αμυντικούς κύκλους για το πρόσωπό της.

Άλλες γυναίκες που τα ονόματά τους έχουν ακουστεί είναι της αντιπροέδρου της καναδικής κυβέρνησης, Κρίστια Φρίλαντ και της υπουργού Εξωτερικών, Μέλανι Τζόλι. Αλλά ο Καναδάς έχει πολύ χαμηλό ποσοστό αμυντικών δαπανών, την ώρα που η Συμμαχία προσπαθεί να πείσει τα μέλη της να αυξήσουν τις δαπάνες.

Εν μέσω φημών, κάποιοι αξιωματούχοι της Συμμαχίας απορρίπτουν ως άνευ νοήματος το παιχνίδι με τα ονόματα. «Δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα καλάθι όπου μπαίνουν ονόματα που έρχονται στο μυαλό του καθένα», δηλώνει στο Politico διπλωμάτης στην έδρα του ΝΑΤΟ, για να προσθέσει: «η δική μου επιλογή είναι ο Στόλτεμπεργκ».

Διαβάστε επίσης:

Qatargate: Υπέρ της άρσης ασυλίας για Ταραμπέλα και Κοτσολίνο η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων

Πακιστάν: Τουλάχιστον 89 οι νεκροί από τη βομβιστική επίθεση σε τζαμί – Αστυνομικοί τα περισσότερα θύματα (photos/video)

«Καμπανάκι» από τον Ερυθρό Σταυρό για τις πανδημίες και τις καταστροφές που έρχονται

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 00:04