search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 08:23
MENU CLOSE

Πράσινος κομήτης: Σήμερα η κοντινότερη προσέγγισή του στη Γη μετά από 50.000 χρόνια – LIVE η πορεία του (photos/videos)

01.02.2023 16:20
green_comet_1200-700_new
credit: NASA

Σήμερα το βράδυ (1/2), ο πράσινος κομήτης θα πραγματοποιήσει το κοντινότερο πέρασμά του από τη Γη (περίγειο), περίπου στα 42 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Η τελευταία φορά που ο C/2022 E3 (ZTF) είχε επισκεφθεί τον πλανήτη μας ήταν πριν από 50.000 χρόνια, δηλαδή την εποχή των Νεάντερταλ, ενώ σύμφωνα με προβλέψεις ειδικών, αυτή ίσως είναι και η τελευταία φορά που θα τον δούμε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, προκειμένου να δείτε τον πράσινο κομήτη ιδανικά, θα πρέπει να κοιτάξετε προς τον Βορρά αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα.

Ωστόσο, λόγω της φωτεινότητας της σελήνης δεν θα είναι εύκολα διακριτός με γυμνό μάτι και για αυτό οι ειδικοί συνιστούν ένα ζευγάρι κυάλια ή ενα μικρό τηλεσκόπιο.

Ποια είναι η πορεία του

Ο C/2022 E3 κινείται στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου με κατεύθυνση τον Πολικό Αστέρα, το φωτεινότερο άστρο της Μικρής Άρκτου, δίπλα στον οποίο εμφανίστηκε στις 26 Ιανουαρίου.

Έως τις 10 Φεβρουαρίου θα εμφανιστεί κοντά στον Άρη, ενώ έως τα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να έχει γίνει πια αρκετά αχνός, καθώς θα απομακρύνεται από τη Γη.

Δείτε live την πορεία του:

Πότε ανακαλύφθηκε και γιατί είναι πράσινος

Ο κομήτης ανακαλύφθηκε από αστρονόμους του παρατηρητηρίου Zwicky Transient Facility (ZTF) στην Καλιφόρνια τον Μάρτιο του 2022. Προέρχεται από το μακρινό Νέφος Όορτ στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος και εκτιμάται ότι διαγράφει μια τροχιά γύρω από τον Ήλιο κάθε περίπου 50.000 χρόνια.

Ο C/2022 E3 (ZTF) εντοπίστηκε για πρώτη φορά από μια ομάδα επιστημόνων στην Καλιφόρνια, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι έχει μια πολύ μεγάλη τροχιά, περνώντας μέσα από τις εξωτερικές περιοχές του ηλιακού μας συστήματος. Αυτό το μεγάλο του ταξίδι είναι και ο λόγος που έχει να περάσει από τη Γη από την εποχή των Νεάντερταλ.

Τον Δεκέμβριο του 2022, οι επιστήμονες κατάφεραν να πάρουν την πρώτη λεπτομερή φωτογραφία του κομήτη, αποκαλύπτοντας το λαμπερό πρασινωπό χρώμα του αλλά και την κιτρινωπή ουρά του.

Η πρασινωπή, σμαραγδένια απόχρωση του πιθανόν προέρχεται από την χημική σύσταση του, στη βάση του διατομικού άνθρακα, το μόριο του οποίου εκπέμπει πράσινο φως όταν πέφτει πάνω του η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία.

Συμβουλές από τη NASA για καλύτερη παρατήρηση:

Διαβάστε επίσης:

Green Deal: Αυτή είναι η απάντηση της ΕΕ στις ενεργειακές επιδοτήσεις των ΗΠΑ (Video)

Ιδιωτική εταιρεία έχει το μεγαλύτερο απόθεμα τανκς στην Ευρώπη – Όλοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν για την Ουκρανία (videos/photos)

Αυστραλία: Βρέθηκε η ραδιενεργή κάψουλα που είχε χαθεί στην ενδοχώρα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 08:20