search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 12:17
MENU CLOSE

Ιδιωτική εταιρεία έχει το μεγαλύτερο απόθεμα τανκς στην Ευρώπη – Όλοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν για την Ουκρανία (videos/photos)

01.02.2023 14:12
oip_tanks_3
credit: oiplandsystems.com

Στα περίχωρα του Τουρνέ, που είναι μια μεσαιωνική κωμόπολη στο γαλλόφωνο τμήμα του Βελγίου, υπάρχει ένα μεγάλος στεγασμένος χώρος, που τον κρύβει ένας ψηλός φράχτης. Στον χώρο αυτό έχουν συγκεντρωθεί στρατιωτικά οχήματα, μεταξύ των οποίων γερμανικά άρματα μάχης Leopard 1, κάποια από τα οποία περιλαμβάνονται στη λίστα με τα όπλα που θέλει να αποκτήσει η Ουκρανία.

Ο χώρος αυτός ανήκει στη βελγική αμυντική εταιρία ΟΙΡ και εκεί φυλάσσεται μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συλλογές βαρέων όπλων στην Ευρώπη.

«Πολλά από αυτά τα τανκς βρίσκονται εδώ για χρόνια. Ελπίζουμε να δούμε τώρα κάποιες ενέργειες για την Ουκρανία», λέει ο Φρέντι Βερσλάους, επικεφαλής της εταιρίας ΟΙΡ, καθώς υποδέχεται τον ρεπόρτερ του Guardian. «Εδώ έχουμε 50 Leopard 1. Επίσης 38 γερμανικά τανκς Gepard tanks, 112 αυστριακά ελαφρά άρματα SK-105 και 100 ιταλικά VCC2, όπως και θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού 70 M113», λέει ο Βερσλάους. Η εταιρία του διαθέσει περίπου 500 τεθωρακισμένα οχήματα, «πιθανώς την μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή τανκς στην Ευρώπη», όπως λέει ο ιδιοκτήτης της ΟΙΡ.

Όταν ολοκλήρωσε την στρατιωτική υπηρεσία του στις βελγικές δυνάμεις, ο Βερσλάους πέρασε άλλα εννέα χρόνια δουλεύοντας σε μια μονάδα του στρατού που είχε την ευθύνη για τον έλεγχο ποιότητας των τανκς και των πυρομαχικών. Το 1989 εντάχθηκε στην ΟΙΡ, μία εταιρία που εξειδικεύεται στο στρατιωτικό υλικό και μεταξύ άλλων αγόραζε όπλα που αποσύρονταν, προσδοκώντας ότι κάποια στιγμή θα υπήρχε και πάλι ζήτηση γι’ αυτά.

credit: oiplandsystems.com

«Όλα νόμιμα»

«Οτιδήποτε κάνουμε εδώ είναι νόμιμο, πηγαίνουμε πάντα με βάση τον νόμο και έχουμε όλες τις άδειες που χρειάζονται», διαβεβαιώνει.

Ο Βερσλάους αγόρασε το στρατιωτικό υλικό τις τελευταίες δύο δεκαετίες, απευθείας από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που έκαναν περικοπές στις αμυντικές δαπάνες. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης οι ευρωπαϊκές χώρες αντικατέστησαν μέρος του βαρέως και κοστοβόρου οπλισμού που διέθεταν στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αποκτώντας πιο ελαφρά οχήματα που ήταν χρήσιμα στις ειρηνευτικές αποστολές σε όλο τον κόσμο. Οι περικοπές στις αμυντικές δαπάνες επιταχύνθηκαν από την οικονομική κρίση του 2008 και μέχρι το 2014, όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατέλαβε την Κριμαία, οι ευρωπαϊκές στρατιωτικές δαπάνες είχαν φτάσει σε ιστορικό χαμηλό.

Μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες της εταιρίας ΟΙΡ ήταν όταν αγόρασε 50 τανκς Leopard 1, τα οποία απέσυρε η βελγική κυβέρνηση το 2014, έναντι 37.000 ευρώ το καθένα. «Αυτή ήταν η τιμή της αγοράς λόγω της γεωπολιτικής κατάστασης εκείνη την εποχή», λέει ο Βερσλάους, «η αγορά αυτών των τανκς που αποσύρθηκαν ήταν μεγάλο στοίχημα για μας. Πολύ μεγάλο ρίσκο».

Τα Leopard 1, που κατασκευάστηκαν στη δεκαετία του 1960 είναι πιο ελαφρά και διαθέτουν μικρότερη δύναμη πυρός από τα Leopard 2 (τα οποία θέλει να αποκτήσει η Ουκρανία), αλλά σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους μπορούν να αντιπαρατεθούν με ένα ρωσικό άρμα μάχης.

Για χρόνια ο Βερσλάους δεν μπορούσε να πουλήσει τα γερμανικά τανκς, καθώς σύμφωνα με τον γερμανικό νόμο πρέπει να δοθεί έγκριση από το Βερολίνο για επανεξαγωγή στρατιωτικού υλικού. Όμως η απόφαση του καγκελάριου Σολτς, την περασμένη εβδομάδα για τα Leopard 2, ανοίγει τον δρόμο και δίνει μια νέα ευκαιρία στην εταιρία του Βερσλάους.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την άνευ προηγουμένου δυτική στρατιωτική υποστήριξη που λαμβάνει το Κίεβο, ο Βερσλάους κατάφερε να πουλήσει 46 ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα M113 στη Βρετανία, η οποία με την σειρά της τα έστειλε στην Ουκρανία. Το Βέλγιο, που δεν διαθέτει απόθεμα τανκς για να στείλει στην Ουκρανία, εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να αγοράσει τα Leopard 1 που έχει στοκάρει η ΟΙΡ.

credit: oiplandsystems.com

«… αλλά δεν είμαστε φιλανθρωπική οργάνωση»

Η υπουργός άμυνας του Βελγίου, Λουντιβίν Ντεντοντέρ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι διαπραγματεύεται με την ΟΙΡ, αλλά την κατηγόρησε ότι προσπαθεί να βγάλει «τεράστιο κέρδος» από την πώληση. «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, αλλά δεν θα πληρώσω μισό εκατομμύριο για ένα τανκ που δεν είναι έτοιμο για να μπει σε μάχη», δήλωσε η Ντεντοντέρ.

Ο Βερσλάους διέψευσε ότι η βελγική κυβέρνηση τον έχει πλησιάσει και λέει πως είναι δύσκολο να εκτιμήσει τη σημερινή τιμή πώλησης των τανκς. «Δεν έχει νόημα να εκτιμήσουμε την τιμή τώρα, γιατί χρειάζεται να ελέγξουμε την κατάσταση στη οποία βρίσκεται το κάθε ένα και τι χρειάζεται για να εκσυγχρονιστεί», λέει, προσθέτοντας ότι θα χρειαστούν μήνες και ένα εκατομμύριο ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του κάθε τανκ για να είναι έτοιμο για χρήση στην Ουκρανία.

Τον Βερσλάους πλησίασε και η ουκρανική κρατική εταιρία εισαγωγών και εξαγωγών οπλικών συστημάτων για την αγορά αυτών των τανκς. Επίσης ενδιαφέρον έχει δείξει και η Κοινή Εκστρατευτική Δύναμη, στην οποία συμμετέχουν δέκα βορειοευρωπαϊκές χώρες υπό την Βρετανία. «Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα ενδεχόμενα», λέει ο Βερσλάους, «αλλά η τιμή πρέπει να είναι δίκαιη, δεν είμαστε φιλανθρωπική οργάνωση».

Πάντως, ο Βερσλάους απορρίπτει τις κατηγορίες ότι προσπαθεί να βγάλει κέρδος από τον πόλεμο. «Ο καθένας νομίζει ότι βγάζουμε πολλά λεφτά, αλλά κοίτα γύρω σου, μέχρι τώρα τα υπόστεγα είναι γεμάτα», λέει. «Πήραμε αυτά τα τανκς όταν κανένας δεν τα ήθελε. Τώρα θα ήθελα πολύ να τα δω στην Ουκρανία».

credit: oiplandsystems.com

Διαβάστε επίσης:

Αυστραλία: Βρέθηκε η ραδιενεργή κάψουλα που είχε χαθεί στην ενδοχώρα

Ozzy Osbourne: Ο «Πρίγκιπας του Σκότους» αποσύρεται από τη σκηνή – «Το σώμα μου είναι αδύναμο» (videos)

Στο σφυρί προσωπικές επιστολές της Νταϊάνα – Tο διαζύγιο με τον Κάρολο, οι φόβοι και η καταπίεση (Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 12:07