search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 07:24
MENU CLOSE

Σόφι Ιντ’Βέλτ: Να ξεκαθαρίσει το τοπίο των υποκλοπών πριν τις εκλογές

01.02.2023 16:22
pega_new

Η έρευνα για τις υποκλοπές στην Ελλάδα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν τη διενέργεια εκλογών υποστήριξε εκ νέου η εισηγήτρια της επιτροπής PEGA της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εν μέσω ανησυχιών ότι ορισμένοι πολιτικοί των οποίων οι προσωπικές επικοινωνίες έχουν παραβιαστεί, ενδέχεται να υποστούν εκβιασμό, επηρεάζοντας ενδεχομένως τις μετεκλογικές συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η Σόφι Ιντ’Βέλτ, Ολλανδή ευρωβουλευτής από την κεντρώα ομάδα Renew Europe του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι εισηγήτρια της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της χρήσης του Pegasus και του αντίστοιχου λογισμικού κατασκοπείας παρακολούθησης Predator και παρακολουθεί στενά το λεγόμενο «Ελληνικό Γουότεργκεϊτ», στο οποίο πολιτικοί, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι έχουν πέσει θύματα υποκλοπών.

Το σκάνδαλο έχει ταράξει την ελληνική πολιτική και έχει δημιουργήσει μια τοξική ατμόσφαιρα πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν μέχρι το καλοκαίρι, όπως αναφέρει δημοσίευμα του EURACTIV.

Μετά από αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, η Ελληνική Αρχή για την Ασφάλεια και την Προστασία των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Κωνσταντίνος Φλώρος και τρεις υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση από τις μυστικές υπηρεσίες.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πίεσαν την κυβέρνηση να αποκαλύψει τους λόγους πίσω από την παρακολούθηση. Προς το παρόν, η κυβέρνηση αρνείται να το κάνει, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας. Εν τω μεταξύ, οι μυστικές υπηρεσίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο του συντηρητικού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.

«Θεωρώ μεγάλη θεσμική εκτροπή και καταστροφή του πλαισίου των Ενόπλων Δυνάμεων να τεθούν υπό παρακολούθηση οι αρχηγοί της άμυνας, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και οι επικεφαλής των εξοπλιστικών προγραμμάτων με ευθύνη του Πρωθυπουργού», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Αλέξης Τσίπρας από το Ζάππειο εχθές από όπου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Τσίπρας ανακοίνωσε ότι από εδώ και στο εξής το κόμμα του θα απέχει από τις ψηφοφορίες της Βουλής και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί και να προκηρύξει άμεσα πρόωρες εκλογές.

Ο φόβος του εκβιασμού

Το σκάνδαλο ξέσπασε το περασμένο καλοκαίρι όταν ο ευρωβουλευτής και αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΠΑΣΟΚ) Νίκος Ανδρουλάκης διαπίστωσε ότι το το τηλέφωνό του είχε μολυνθεί από το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατέχει σταθερά την τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις, θα είναι ο ρυθμιστής στις επόμενες εκλογές καθώς θα εφαρμοστεί νέος εκλογικός νόμος.

Στον δεύτερο γύρο των εκλογών, για να σχηματιστεί μονοκομματική κυβέρνηση, ένα κόμμα θα πρέπει να συγκεντρώσει το 38% των ψήφων. Ο μέσος όρος των σημερινών δημοσκοπήσεων υποδηλώνει ότι μια κυβέρνηση συνασπισμού θα είναι αναπόφευκτη. Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές αμφισβητούν την προβλεπόμενη πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι είναι χαμηλότερη από ό,τι δείχνουν οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις.

Το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έρχεται πρώτο, ακολουθούμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν θα πρέπει να επιλέξει είτε τη Νέα Δημοκρατία είτε τον ΣΥΡΙΖΑ για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα όταν η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου είπε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός «ίσως γνωρίζει μυστικά του Ανδρουλάκη και μπορεί να τον εκβιάσει», επηρεάζοντας έτσι τις μετεκλογικές συνομιλίες για τον συνασπισμό.

Το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε έντονα, λέγοντας ότι αυτό είναι ανοησία, αν και το κόμμα του παραδέχτηκε νωρίτερα αυτό το έτος ότι το τηλέφωνό του Νίκου Ανδρουλάκη παραβιάστηκε «επειδή κάποιοι θέλουν να κρατήσουν το ΠΑΣΟΚ όμηρο».

Ο Κ. Τσίπρας είπε την Τρίτη ότι η παρακολούθηση της κυβέρνησης σε υπουργούς, αρχηγούς ενόπλων δυνάμεων, ευρωβουλευτές και δημοσιογράφους είχε παραγάγει «πλούσιο» υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκβιασμό του πολιτικού και οικονομικού συστήματος τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η ευρωβουλευτής Σόφι Ιντ’Βέλτ είπε στο EURACTIV ότι το σκάνδαλο πρέπει να διευθετηθεί πριν από τις εκλογές.

«Όπως έχουμε ήδη επισημάνει στο προσχέδιο της έκθεσής μας, είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει πλήρης σαφήνεια πριν από τις εκλογές και να αρθεί κάθε σκιά αμφιβολίας. Το θέμα πρέπει να διερευνηθεί πλήρως και άμεσα», είπε ο Ολλανδός ευρωβουλευτής.

«Χαιρετίζω ως προς αυτό την τρέχουσα έρευνα που διενεργείται από την ΑΔΑΕ και την Ελληνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔ). Η PEGA αποφάσισε να τους προσκαλέσει τον Φεβρουάριο για να μας ενημερώσουν για το θέμα», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Νέα κόντρα στη Βουλή για την αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες

Μάντζος: Ανέξοδη επαναστατική γυμναστική η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Συντριβή Phantom: Συλλυπητήρια Τσίπρα για τον χαμό του σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 07:21