search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 04:08
MENU CLOSE

Αλέξης Τσίπρας: Ζητάμε άμεση διάλυση της Βουλής και αποχωρούμε από τις ψηφοφορίες

31.01.2023 13:11
tsipras zappeio 2

Την άμεση διάλυση της Βουλής ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξή του στο Ζάππειο, όπου παρουσίασε τον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενόψει της προεκλογικής περιόδου.

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε την αποχώρηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από κάθε ψηφοφορία στη Βουλή και την πορεία προς το λαό. Εξαίρεσε ωστόσο τη νομοθετική πρωτοβουλία, εφόσον υπάρξει, για το θέμα του αποκλεισμού της Χρυσής Αυγής από τη συμμετοχή στις εκλογές.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει την συντελούμενη εκτροπή στο πλαίσιο της υπόθεσης των υποκλοπών. Σημείωσε πως το τελευταίο σκαλοπάτι σε αυτή την πορεία της κυβέρνησης ήταν η ολοκλήρωση της διαδικασίας της πρότασης δυσπιστίας την περασμένη Παρασκευή όπου ο πρωθυπουργός «κατάφερε να μετατρέψει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε όργανο της εκτροπής». «Το θέαμα μιας πλειοψηφίας που ομόφωνα εγκρίνει την κατάχρηση εξουσίας από τον αρχηγό της εκπέμπει σήμα κινδύνου, είναι ένα θέαμα που παράγει αποτροπιασμό και πολιτική παρακμή» σημείωσε.

«Μια τέτοιας κατάσταση σήψης και πολιτικής παρακμής δεν μπορεί να γίνει ανεκτή».

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση και κορμός της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης του τόπου δε θα νομιμοποιήσει αυτή την εκτροπή.

«Μετά τις αποκαλύψεις αυτή η κυβέρνηση για εμάς είναι ηθικά και πολιτικά έκπτωτη, δεν μπορεί να παραμείνει ούτε μια στιγμή παραπάνω, ούτε να ασκεί εξουσία και να αποφασίζει» για κρίσιμα θέματα.

Ως εκ τούτου είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «ζητάμε την άμεση διάλυση της βουλής όπως το Σύνταγμα ορίζει εντός των επόμενων 3 εβδομάδων. Ζητάμε ο ελληνικός λαός να είναι αυτός που θα απαντήσει άμεσα και όχι οι εκβιαζόμενοι βουλευτές στο κρίσιμο ερώτημα δημοκρατία ή εκτροπή».

Ταυτόχρονα, συνέχισε «δηλώνουμε ότι όσο ο κ. Μητσοτάκης θα αρνείται να πράξει το αυτονόητο εναντίον της δημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα νομιμοποιεί το νομοθετικό έργο μιας κυβέρνησης που αποδεδειγμένα είναι κυβέρνηση εκτροπής». Από εδώ και στο εξής με εξαίρεση τυχόν νομοθετική πρωτοβουλία για τη Χρυσή Αυγή «θα απέχουμε από κάθε ψηφοφορία στη βουλή. Και από σήμερα ξεκινάμε την πορεία μας προς τον ελληνικό λαό γιατί μόνο αυτός μπορεί να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Αιχμές για ΠΑΣΟΚ, προφανής η απόπειρα εκβιασμού Ανδρουλάκη

Μετά τις δηλώσεις ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Αναφορικά με το αν υπήρχαν ή όχι ονόματα στην επιστολή Ράμμου ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Αντί ο κ. Μητσοτάκης να δώσει εξηγήσεις για τις αποδείξεις από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους των παρακολουθήσεων προσπάθησε σε μια απόπειρα φθηνού αντιπερισπασμού να μου πει ότι δεν υπήρχαν ονόματα στην επιστολή Ράμμου».

Τόνισε πως ο ίδιος κινήθηκε απόλυτα θεσμικά, απευθύνθηκε στην Ανεξάρτητη Αρχή με έγγραφο αίτημα και η ΑΔΑΕ, που δεν είναι μονοπρόσωπη αλλά έχει πρόεδρο και ΔΣ, πραγματοποίησε συνεδρίαση για να απαντήσει στο αίτημά του ενώ στην συνέχεια του ζητήθηκε να διευκρινίσει «για ποιους ακριβώς ζητώ στοιχεία διότι το σύνολο των ονομάτων που είχαν δημοσιευτεί στον τύπο ήταν πολύ μεγάλο». Εξήγησε δε πως το κριτήριο με το οποίο επέλεξε τα ονόματα ήταν η θεσμική τους ιδιότητα, καθώς αξιολόγησε ως ιδιαίτερα σοβαρό να παρακολουθούνται οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο διευθυντές εξοπλισμών.

Στο ερώτημα για το αν θεωρεί εκβιαζόμενο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, με αφορμή την χθεσινή αναφορά της Πόπης Τσαπανίδου ότι τυχόν σύγκλιση κομμάτων για κυβερνητική συνεργασία μετά τις εκλογές μπορεί να θεωρηθεί προϊόν εκβιασμού, σημείωσε «δεν θεωρούμε κανέναν εκβιαζόμενο αλλά είναι σαφές ότι και στην περίπτωση Ανδρουλάκη, ο ίδιος δήλωσε ότι παρακολουθείται για να είναι το κόμμα του σε ομηρία» και ακόμη δήλωσε ότι η παρακολούθησή του ήταν «απόπειρα παγίδευσης του ίδιου για εκβιασμό». Το αν θα εκβιαστεί κανείς ή όχι, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «έχει να κάνει με τον χαρακτήρα του τις αντοχές του, δεν προδικάζω ότι το μισό πολιτικό σύστημα θα υποκύψει στην απόπειρα εκβιασμού», αλλά εδώ είναι «προφανές ότι υπάρχει απόπειρα εκβιασμού».

Επαμφοτερίζουσες οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την προοδευτική κυβέρνηση

Σημείωσε πως υπάρχει θέμα για όλο το πολιτικό σύστημα εφόσον κανείς δεν γνωρίζει που βρίσκεται όλος αυτός ο πλούτος των πληροφοριών που αποκτήθηκε από την υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

Στο ερώτημα αν έχει αλλάξει η γραμμή την οποία είχε χαράξει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την πρόσφατη ΔΕΘ πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει μια «κυβέρνηση των ηττημένων», αλλά πλέον εντάσσει στην στρατηγική του και το ενδεχόμενο για κυβέρνηση μειοψηφίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως η στρατηγική δεν αλλάζει και πως η αξιωματική αντιπολίτευση διεκδικεί μια «κυβέρνηση των νικητών» από την κάλπη της απλής αναλογικής Αντιθέτως, είπε ο κ. Μητσοτάκης λέει στους πολίτες ότι οι δεύτερες εκλογές είναι οι κρίσιμες κάτι που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ατόπημα καθώς δείχνει ότι ο πρωθυπουργός προεξοφλεί το αποτέλεσμα της κάλπης της απλής αναλογικής.

Σημείωσε, πως, ακριβώς επειδή η χώρα έχει ανάγκη μια ισχυρή κυβέρνηση, προϋπόθεση είναι μια καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Την ίδια ώρα, όμως, άφησε αιχμές για την στάση Ανδρουλάκη στο ζήτημα αυτό λέγοντα πως έχει «επαμφοτερίζουσες» θέσεις καθώς «την μία θέλουν σοσιαλιστική κυβέρνηση, την άλλη λένε για κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη χωρίς παζάρια για υπουργούς», κάτι που ο Αλέξης Τσίπρας ερμήνευσε ως πρόθεση του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ να κάνει κυβέρνηση «με όποιον έρθει πρώτος» από την πρώτη Κυριακή.

Διαβάστε επίσης:

Καρατζαφέρης: Ο Βελόπουλος ήταν φανατικός ΠΑΣΟΚτζής (video)

Στο Ισραήλ ο Νίκος Δένδιας: Στρατηγική η σχέση των δύο χωρών

Τι συμβαίνει ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ – Πόσο κοντά βρίσκονται σε μια κυβέρνηση συνεργασίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09