search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 17:21
MENU CLOSE

Σεισμός στην Toυρκία: 7,8 Ρίχτερ στα σύνορα με τη Συρία – Δεκάδες νεκροί, φόβοι για πολύ περισσότερα θύματα (Video)

06.02.2023 06:54
seismow new

Καταστροφικός σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε τη νότια Τουρκία και την Συρία στη διάρκεια  της νύχτας και έγινε αισθητός μέχρι την Κύπρο, το Λίβανο και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Το γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο Γεωεπιστημών (GFZ) ανακοίνωσε ότι το επίκεντρο βρίσκεται σε βάθος 10 χιλιομέτρων, κοντά στην πόλη Καραμάνμαρας της νότιας Τουρκίας.

Η τουρκική Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών (ADAF) ανακοίννωσε ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο βρισκόταν μεταξύ των πόλεων Καραμάνμαρας και Γκαζίαντεπ, κοντά στα σύνορα με την Συρία..

Δεκάδες νεκροί, φόβοι για πολύ περισσότερα θύματα

Για τον αριθμό των θυμάτων προκύπτουν διαρκώς νέες πληροφορίες. Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι νεκροί στη Σανλίουρφα είναι τουλάχιστον 10. Γιατρός στη συριακή πόλη Ατμέντ δήλωσε στο πρακτορείο Associated Press ότι στην πόλη αυτή υπάρχουν τουλάχιστον 11 νεκροί και εξέφρασε φόβους ότι πάρα πολλοί είναι παγιδευμένοι στα ερείπια. «Φοβόμαστε ότι οι νεκροί θα είναι εκατοντάδες», δήλωσε ο γιατρός Μουχίμπ Καντούρ.

Ο σεισμός είχε διάρκεια περίπου ενός λεπτού και προκάλεσε την κατάρρευση δεκάδων κτηρίων σε πολλές πόλεις της ανατολικής και νότιας Τουρκίας, αλλά και στη Συρία.

Τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν ήδη εικόνες από γκρεμισμένα κτήρια και ανθρώπους που έχουν βγει στους δρόμους για να αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς. Άλλοι αναζητούν τους εγκλωβισμένους στα ερείπια.

Γκρεμισμένα κτίρια σε πολλές πόλεις

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Σανλίουρφα στη νοτιοανατολική Τουρκία, Σαχίλ Αϊχάν δήλωσε ότι στην πόλη υπάρχουν κατεστραμμένα κτίρια και κάλεσε τους πολίτες να μετακινηθούν σε ασφαλή σημεία. Η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος κινητοποιεί τις δυνάμεις της στέλνοντας ενισχύσεις στις πληγείσες περιοχές.

Ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμά Σοϊλού δήλωσε ότι τουλάχιστον 10 πόλεις επλήγησαν από τη δόνηση: Γκαζίαντεπ, Καραμάνμαράς, Χατάι, Οσμανίγιε, Αντίγιαμαν, Μαλάτια, Σανλίουρφα, Άδανα, Ντιγιάρμπακιρ και Κιλίς.

Ανταποκριτής του BBC στο Ντιγιάρμπακιρ ανέφερε ότι ένα εμπορικό κέντρο της πόλης έχει καταρρεύσει.

Στην Συρία τα ΜΜΕ αναφέρουν ότι υπάρχουν πολλά κτήρια που κατέρρευσαν στην επαρχία Αλέπο και στη Χάμα.

Η δόνηση ήταν τόσο ισχυρή που βγήκαν στους δρόμους και οι κάτοικοι της Δαμασκού και της Βηρυτού και της Τρίπολης στο Λίβανο.

Ο Ράσντι Αμπουαλούρ, παραγωγός του BBC στη Λωρίδα της Γάζας δήλωσε ότι το σπίτι όπου διαμένει δονείτο τουλάχιστον επί 45 δευτερόλεπτα και ύστερα από λίγα λεπτά έγινε δεύτερη, ισχυρή δόνηση.

Η Τουρκία βρίσκεται σε μία από τις πιο ενεργές σεισμογενείς ζώνες.  Το 1999 περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισχυρό σεισμό που έπληξε τα βορειοδυτικά της χώρας.

Διαβάστε επίσης

Σεισμός στην Toυρκία: 7,8 Ρίχτερ στα σύνορα με τη Συρία – Δεκάδες νεκροί, φόβοι για πολύ περισσότερα θύματα

Νέες απειλές Ερντογάν: «Οι Δυτικοί θα πληρώσουν για το κλείσιμο των προξενείων τους»

Πάπας Φραγκίσκος: «Αμαρτία και αδικία οι νόμοι εναντίον της ομοφυλοφιλίας»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 17:19