search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 23:08
MENU CLOSE

Σεισμός στην Τουρκία: Πώς αποτυπώνουν την καταστροφή δορυφορικές εικόνες της NASA

10.02.2023 16:46
eikones nasa toyrkia seismos- new

Χάρτης της NASA με δορυφορικές λήψεις αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής στην Τουρκία μετά τους φονικούς σεισμούς των 7,8 και 7,5 Ρίχτερ, που ισοπέδωσαν περιοχή ίση με το μέγεθος της Ελλάδας.

«Ήταν πολύ μεγάλοι και ισχυροί σεισμοί, που έφθασαν μέχρι την επιφάνεια μέσα από μια μακρά σειρά ρηγμάτων. Κι αυτό προκάλεσε εξαιρετικά ισχυρές δονήσεις σε μια πολύ μεγάλη περιοχή, που έπληξαν πολλές πυκνοκατοικημένες πόλεις και κωμοπόλεις. Το μήκος των ρηγμάτων και η ένταση του σεισμού ήταν παρόμοια με εκείνη του 1906, που ισοπέδωσε το Σαν Φρανσίσκο» δήλωσε ο Έρικ Φίλντινγκ, γεωφυσικός στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA.

Στον χάρτη της NASA με τις καταστροφές διακρίνονται τμήματα των πόλεων Τούρκογλου, Καχραμανμαράς και Νουρνταγί.

Τα σκούρα κόκκινα πίξελ αντιπροσωπεύουν περιοχές, στις οποίες έχουν υποστεί πιθανώς σοβαρές ζημιές κτίρια, σπίτια και υποδομές ή έχουν γίνει αλλαγές στο τοπίο, ενώ οι πορτοκαλί και κίτρινες περιοχές έχουν υποστεί μέτριες ή μερικές ζημιές. Κάθε πίξελ στη φωτογραφία έχει διάμετρο περίπου 30 μέτρων.

Ο χάρτης προέρχεται από δεδομένα που συνέλεξε στις 8 Φεβρουαρίου το PALSAR-2 του προηγμένου δορυφόρου παρατήρησης ALOS-2 (Advanced Land Observing Satellite-2).

Ο δορυφόρος αυτός φέρει ένα ραντάρ συνθετικού ανοίγματος, έναν αισθητήρα που στέλνει παλμούς μικροκυμάτων προς την επιφάνεια της Γης και «ακούει» τις αντανακλάσεις αυτών των κυμάτων για να χαρτογραφήσει το τοπίο, συμπεριλαμβανομένων των κτιρίων.

Συγκρίνοντας τα δεδομένα της 8ης Φεβρουαρίου με παρατηρήσεις που έγιναν από τον ίδιο δορυφόρο πριν από τον σεισμό (στις 7 Απριλίου 2021 και στις 6 Απριλίου 2022), οι επιστήμονες επισήμαναν τις αλλαγές και άρχισαν να εντοπίζουν περιοχές που είχαν υποστεί ζημιά.

Τα δεδομένα ALOS-2 δόθηκαν από την Sentinel Asia και αναλύθηκαν από το Earth Observatory of Singapore – Remote Sensing Lab σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αεριωθούμενης Προώθησης της NASA και το Caltech.

«Ο χάρτης καλύπτει μόνο το κεντρικό τμήμα της πληγείσας περιοχής λόγω του στενού εύρους, μήκους 70 χιλιομέτρων, των δεδομένων λεπτής δέσμης ALOS-2 που χρησιμοποιήθηκαν, αλλά περιλαμβάνει τα επίκεντρα τόσο του κύριου σεισμού 7,8 Ρίχτερ όσο και του μετασεισμού μεγέθους 7,5 Ρίχτερ », είπε ο Φίλντινγκ. «Σημειωτέον ότι τα χρονικά διαστήματα μεταξύ των λήψεων του ALOS-2 απέχουν έως και ένα χρόνο, επομένως η ακρίβεια του χάρτη των ζημιών μπορεί να είναι χαμηλότερη σε περιοχές βλάστησης, όπως στα βουνά, λόγω εποχιακών διακυμάνσεων», πρόσθεσε.

«Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου από κοντά», είπε η Σάνα Μακλέιν, υπεύθυνη του προγράμματος. «Πέρα από τη χαρτογράφηση των ζημιών στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό μέσω δορυφόρων, χρησιμοποιούμε δορυφόρους για να εντοπίσουμε τους αυξημένους κινδύνους κατολισθήσεων, τις διακοπές ρεύματος και τις καιρικές συνθήκες που θα μπορούσαν να δυσκολέψουν τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κατάστασης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός στην Τουρκία: Ρήγμα 500 χιλιομέτρων στην επιφάνεια της γης – Κόπηκε η γη στα δύο (Video)

Σεισμός στην Τουρκία: Νεκρός ο ανταποκριτής του Anadolu στην πόλη Χατάι – Σκοτώθηκε και η οικογένειά του

Τουρκία: Τα 70 δευτερόλεπτα που κόβουν την ανάσα – Βίντεο ντοκουμέντο από τον σεισμό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 23:02