search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 18:15
MENU CLOSE

CNN: Ήξερε ή όχι ο Σι Τζινπίνγκ για το κατασκοπευτικό μπαλόνι που καταρρίφθηκε από τις ΗΠΑ;

11.02.2023 06:00
si-tzinpingk-1-new

Η Ουάσινγκτον πιστεύει πως το κινεζικό μπαλόνι που καταρρίφθηκε το Σάββατο στον Ατλαντικό είναι μέρος ενός εκτεταμμένου προγράμματος κατασκοπείας, αλλά ο Σι Τζινπίνγκ, ο πιο ισχυρός ηγέτης της Κίνας εδώ και δεκαετίες, ίσως να μην γνώριζε την συγκεκριμένη αποστολή.

Το συμπέρασμα αυτό επικοινωνήθηκε στους Αμερικανούς βουλευτές, σύμφωνα με το CNN, και αν είναι βάσιμο, δείχνει ότι υπάρχει κενό συντονισμού μέσα στο κινεζικό πολιτικό σύστημα σε μία περίοδο έντασης στις σινο-αμερικανικές σχέσεις.

Αν δεν ισχύει αυτό, τότε ο πρόεδρος Σι γνώριζε ότι το μπαλόνι κατευθυνόταν πάνω από τις ΗΠΑ, ενώ είχε προγραμματιστεί η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο. Κι αυτό το σενάριο σημαίνει ότι το Πεκίνο έχει δική του ατζέντα ως προς τις σινο-αμερικανικές σχέσεις.

Υποτίμησε ο Σι και οι σύμβουλοί του τη δυνητική βαρύτητα μίας αποτυχίας της κατασκοπευτικής αποστολής; Ο Άντονι Μπλίνκεν θα ήταν ο πρώτος υψηλόβαθμος Αμερικανός διπλωμάτης που θα επισκεπτόταν το Πεκίνο και η επίσκεψη αυτή θεωρείτο πρώτο βήμα για την εκτόνωση της έντασης στις διμερείς σχέσεις.

Μέχρι τώρα το Πεκίνο έχει δημοσιοποιήσει λίγα πράγματα που θα μπορούσαν να φωτίσουν τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα. Επιμένει ότι επρόκειτο για ερευνητική αποστολή που απέτυχε και δεν είχε καμία σχέση με κατασκοπεία.

Μάλιστα κατά την εκδοχή του Πεκίνου η ερευνητική αποστολή αφορά κάποιες «εταιρείες» και όχι την κινεζική κυβέρνηση ή τον στρατό, παρόλο που είναι γνωστός ο έλεγχος που ασκεί τις κρατικές εταιρίες και το εύρος του στρατιωτικο-βιομηχανικού κατεστημένου.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το μπαλόνι ήταν «μέρος ενός στόλου μπαλονιών που ανέπτυξε η Κίνα για να κάνουν επιχειρήσεις κατασκοπίας». Κατά την ίδια πηγή, την οποία επικαλείται το CNN τα κατασκοπευτικά μπαλόνια έχουν πετάξει πάνω από 40 χώρες στις πέντε ηπείρους.

Μπαλόνια πέντε ηπείρων

Ανεξάρτητα από το αν είναι πολιτικό ή στρατιωτικό το γεγονός ότι το μπαλόνι πέταξε πάνω από τις ΗΠΑ εγείρει ερωτήματα ως προς το πόσο στενά παρακολουθεί ο πρόεδρος Σι τις ευαίσθητες αποστολές.

Αν το μπαλόνι που έφτασε μέχρι την Αμερική είναι κομμάτι ενός συντονισμένου και ελεγχόμενου από τον στρατό κατασκοπευτικού προγράμματος, μία πιθανότητα – σύμφωνα με τους αναλυτές- είναι ότι ο Σι ίσως να μην γνώριζε το πρόγραμμα, αλλά μόνο τις επιμέρους επιχειρήσεις.

Αυτό δείχνει ότι η υπερσυγκέντρωση εξουσιών από τον Σι Τζινπγίνκ προκαλεί κενό επικοινωνίας με τα κατώτερα κλιμάκια της εξουσίας, λέει η Ντρου Τόμπσον, ερευνήτρια στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης. Σε αυτή την περίπτωση οι αξιωματούχοι σε αυτά τα κλιμάκια δεν έχουν την πολιτική επάρκεια για να χειριστούν τόσο σοβαρά θέματα. Και μία πιθανή δυσκολία στις επικοινωνίες ανάμεσα στα ανώτατα και τα χαμηλότερα επίπεδα του γραφειοκρατικού μηχανισμού μπορεί να ενέχει κινδύνους.

Από τα μπαλόνια μέχρι τον κορωνοϊό

«Τα χαμηλότερα επίπεδα παλεύουν για να έχουν αυτονομία και τα υψηλότερα για να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο», λέει η Ντρου Τόμπσον.

Σε αυτό το πρόβλημα αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό η δυσλειτουργία του κρατικού μηχανισμού όταν το 2002-2003 ξέσπασε η επιδημία SARS και πρόσφατα με τον Covid-19.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν εκφράζουν την πεποίθηση ότι τόσο η ηγεσία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, όσο και του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, περιλαμβανομένου του προέδρου Σι, δεν γνώριζαν την αποστολή του μπαλονιού στις ΗΠΑ και η κινεζική ηγεσία προσπαθεί τώρα να καταλάβει πως έγινε το λάθος, όπως γράφει το CNN, επικαλούμενο πηγή που γνωρίζει την ενημέρωση που έλαβαν τα μέλη του Κογκρέσου.

Η ενημέρωση αυτή που έλαβαν τα μέλη του Κογκρέσου ίσως να εξυπηρετεί και την Ουάσινγκτον, που στέλνει ένα μήνυμα στον Σι, πως δέχεται την εκδοχή πως ο Κινέζος πρόεδρος «δεν ήξερε» έτσι ώστε να μείνει ανοιχτός ο δρόμος για διάλογο. «Θέλουν να δώσουν πρόσωπο στον Σι», λέει πηγή την οποία επικαλείται το CNN.

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός στην Τουρκία: Παραιτήθηκε παρουσιάστρια σε κανάλι μετά από ξέσπασμά της για την ολιγωρία των αρχών (Video)

Τα πλοία – φαντάσματα της Βαλτικής (Photos)

Έμμα Τόμπσον: Επίθεση στη Λιζ Τρας για την πολιτική της – «Η μεσαία τάξη υπέφερε» (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 18:15