search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 12:00
MENU CLOSE

Εντοπίστηκαν μυστηριώδεις «σκιές» στους δακτυλίους του Κρόνου – Η NASA δεν μπορεί να εξηγήσει το φαινόμενο (Photos/Videos)

14.02.2023 20:54
saturn-kronos-12-new

Tο διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble κατέγραψε μυστηριώδεις «σκιές» στους δακτυλίους του Κρόνου — οι οποίες περιγράφονται ως φευγαλέες «ακτίνες» που φαίνεται να κινούνται κατά μήκος των δακτυλίων του πλανήτη. Και οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμη να εξηγήσουν που οφείλονται τα φαινόμενα.

Η επιστροφή των ακτίνων είναι ένα από τα πρώτα σημάδια ότι ο Κρόνος εισέρχεται σε μια νέα εποχή καθώς πλησιάζει τη φθινοπωρινή ισημερία του βόρειου ημισφαιρίου του, η οποία αναμένεται να συμβεί στις 6 Μαΐου 2025, για πρώτη φορά μετά από περίπου 15 χρόνια.

Οι επιστήμονες γνώριζαν από καιρό για τις μυστηριώδεις αυτές ακτίνες, οι οποίες μοιάζουν σαν γλιστρούν κατά μήκος των δακτυλίων του Κρόνου και μπορούν να φανούν σε όλο τον πλανήτη κατά τη διάρκεια της ισημερίας. Τα πρώτα στοιχεία καταγράφηκαν από την αποστολή Voyager της NASA τη δεκαετία του 1980.

Το τι ακριβώς προκαλεί το φαινόμενο εξακολουθεί να διαφεύγει από τους επιστήμονες. Αλλά αυτή τη φορά, οι ερευνητές της NASA ελπίζουν να λύσουν επιτέλους το μυστήριο.

Το Hubble θα συνεχίσει να παρατηρεί τις σκιές, οι οποίες αναμένεται να γίνουν πιο εμφανείς ενόψει της ισημερίας του 2025, παρέχοντας περισσότερα δεδομένα.

«Ο πιθανός “ένοχος” για τις σκιές είναι το μεταβλητό μαγνητικό πεδίο του πλανήτη», σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου της NASA. «Τα πλανητικά μαγνητικά πεδία αλληλεπιδρούν με τον ηλιακό άνεμο, δημιουργώντας ένα ηλεκτρικά φορτισμένο περιβάλλον».

«Στη Γη, όταν αυτά τα φορτισμένα σωματίδια χτυπούν την ατμόσφαιρα, αυτό είναι ορατό στο βόρειο ημισφαίριο ως το βόρειο σέλας».

Ουσιαστικά, οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι μικροσκοπικά σωματίδια μπορούν να φορτιστούν από αυτή τη δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να ανέβουν για λίγο ψηλότερα από το περιβάλλον και να δημιουργήσουν μια φαινομενική διόγκωση.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα προσεχή δεδομένα του Hubble θα αποδείξουν ή θα καταρρίψουν αυτή τη θεωρία μια για πάντα, βασιζόμενοι σε παρατηρήσεις που συνέλεξαν οι Voyager και Cassini.

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός στην Τουρκία: Συγκλονιστικά βίντεο από τις επιχειρήσεις της ΕΜΑΚ – Άνοιγαν τούνελ μέσα στα χαλάσματα

Ρουμανία: Εντοπίστηκε ιπτάμενο αντικείμενο που μοιάζει με μετεωρολογικό μπαλόνι

Ευρωκοινοβούλιο: Tέλος στα ΙΧ με βενζίνη και diesel από το 2035 – Εγκρίθηκαν οι νέοι στόχοι μείωσης των εκπομπών CO2

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 12:00