search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 23:34
MENU CLOSE

Μητσοτάκης από Δυτική Μακεδονία: Έμφαση στις συντάξεις, άνοιγμα στους οφειλέτες (video)

14.02.2023 14:35
MITSOTAKIS_KYRIAKOS_DMAKEDONIA

Η επίλυση του ζητήματος που προέκυψε με τις αυξήσεις στις συντάξεις που δεν είδαν οι συνταξιούχοι με «προσωπική διαφορά» ουσιαστικά «σφράγισε» τη συνέντευξη του πρωθυπουργού σε τοπικά ΜΜΕ, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας.

Έτσι, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν τις προηγούμενες ημέρες, η κυβέρνηση αποφάσισε να ακολουθήσει τη μέθοδο της εφάπαξ ενίσχυσης των συνταξιούχων που δεν είδαν αυξήσεις στις συντάξεις τους.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι οι συνταξιούχοι που δεν είδαν αυξήσεις στις συντάξεις τους, θα λάβουν εφάπαξ βοήθημα ύψους 200-300 ευρώ, ανάλογα με τις συντάξεις που λαμβάνουν.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η εξειδίκευση του μέτρου θα γίνει την Τετάρτη από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία, καθώς η προσωπική διαφορά καθιερώθηκε από τον νόμο Κατρούγκαλου. Επίσης, άφησε αιχμές για όσους κατηγορούν την κυβέρνηση για επιδόματα, λέγοντας ότι είναι υποχρέωση της Πολιτείας να στηρίξει τους συνταξιούχους με χαμηλές συντάξεις που δεν είδαν αυξήσείς λόγω προσωπικής διαφοράς.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «όταν υλοποιήσαμε τη δέσμευσή μας για αύξηση συντάξεων το 2023 γνωρίζαμε ότι πραγματική αύξηση θα έβλεπαν συνταξιούχοι που δεν είχαν προσωπική διαφορά. Να εκφράσω τον -επιεικώς- προβληματισμό μου για τον υποκριτικό ΣΥΡΙΖΑ που θέσπισε την προσωπική διαφορά με το νόμο Κατρούγκαλου και τώρα λέει ότι με έναν νόμο και ένα άρθρο θα την καταργήσει», σημειώνοντας ότι «υπήρχαν συνταξιούχοι με χαμηλές συντάξεις που δεν είδαν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «επειδή η οικονομία αναπτύσσεται καλύτερα του αναμενομένου, αναγγέλλω ένα έκτακτο βοήθημα για τους συνταξιούχους αυτούς που θα είναι από 200 έως 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος των συντάξεων. Συγκεκριμένες εξαγγελίες θα γίνουν αύριο (σ.σ. την Τετάρτη) από το οικονομικό επιτελείο. Η παροχή αυτή θα δοθεί εφάπαξ και εκτιμούμε ότι το δημοσιονομικό κόστος θα αγγίξει τα 300 εκατ. ευρώ και βρίσκεται στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το μέτρο εκτιμάται ότι θα καλύψει περίπου 800.000 από τους 910.000 συνταξιούχους που δεν πήραν καμία αύξηση.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους, λέγοντας ότι «παρά το ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους μπορούν να γίνουν και άλλα. Για παράδειγμα, αν έχουν χάσει δόσεις με ρύθμιση. Η απάντηση είναι ναι, θα γίνεται και θα γίνουν ανακοινώσεις από τους υπουργούς. Καταβάλλοντας 2 μηνιαίες δόσεις θα μπορούν να αναβιώσουν παλιές ρυθμίσεις» προσθέτοντας, ταυτόχρονα, ότι «υπάρχουν και συνεπείς συμπολίτες μας που δυσκολεύονται μετά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση. Πρέπει να κάνουμε κάτι και γι’ αυτούς και τις νέες οφειλές που δημιούργησαν. Θα υπάρξουν νέα σχήματα από 36 έως 72 δόσεις».

Όσον αφορά στο πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται ενόψει των εκλογών, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «εγώ και η ΝΔ θα κατέβουμε με κλίμα θετικού λόγου και θετικής προοπτικής για όσα μπορούν να γίνουν. Θα μιλήσουμε σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Θα εξακολουθώ να μιλάω θετικά. Ρωτήστε τον κ. Τσίπρα γιατί αναλώνει όλο τον χρόνο λέγοντας πόσο αντιδημοκρατικοι είμαστε, γιατι κάνει το μαύρο-άσπρο. Εγώ έχω απάντησει γιατί θέλει να συσπειρώσει το κοινό του μπας και φτάσει το ποσοστό του 2019 όχι γιατί έχει ελπίδα ότι θα μπορέσει να φτάσει τη ΝΔ».

Μάλιστα, σχολιάζοντας τη δήλωση του προέδρου της μείζονος αντιπολίτευσης, ότι δεν πρόκειται να σχηματιστεί «κυβέρνηση ηττημένων», ο πρωθυπουργός επανήλθε σε δηλώσεις που είχε κάνει στο παρελθόν, λέγοντας ότι «δεν πιστεύω τίποτα από όσα λέει ο κ. Τσίπρας περί κυβέρνησης ηττημένων. Η αναφορά που είχα κάνει στην “πολιτική τερατογένεση” στη ΔΕΘ ισχύει. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει το αριθμητικό ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ηττημένων, από το δεύτερο, το τρίτο και το τέταρτο κόμμα», ουσιαστικά επαναλαμβάνοντας την θέση του ότι η πρώτη Κυριακή των εκλογών είναι κρίσιμη.

Τέλος, αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά και στη «νέα σελίδα» στις σχέσεις των δύο χωρών για την οποία μίλησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «εκφράζω την οδύνη μου και την οδύνη του ελληνικού λαού για την καταστροφή σε Τουρκία και Συρία. Εκφράζω την υπερηφάνειά μου που οι διασώστες της ΕΜΑΚ βρέθηκαν πρώτοι στην Τουρκία, έσωσαν ζωές και αυτό αναγνωρίστηκε από την τουρκική κυβέρνηση. Αγωνίζομαι να μην ρίχνω λάδι στη φωτιά και να μην δηλητηριάζω τον λαό. Στον ΟΗΕ είπα ότι οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Έχουν διαφωνίες αλλά μπορούν να λυθούν με βάση το διεθνές δίκαιο. Πιστεύω ότι μέσα από αυτό το δράμα ίσως προκύψει κάτι καλύτερο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κρατώ τη δήλωση Τσαβούσογλου ότι τα πράγματα μπορεί να γίνουν καλύτερα».

Υπογράμμισε, δε, ότι «καταλαβαίνω την επιφυλακτικότητα κάποιων ότι μπορεί να επιστρέψουμε στις κακές συνήθειες του παρελθόντος. Ποτέ δεν έκλεισα την πόρτα του διαλόγου, η Τουρκία γνωρίζει τις κόκκινες γραμμές μας και ποια θέματα συζητάμε. Η Τουρκία γνωρίζει ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρή. Εμείς θα παίξουμε τον ρόλο μας ως γειτονική χώρα στην Τουρκία για να μπορέσουμε να είμαστε πρωταγωνιστές και για την επόμενη ημέρα και την ανοικοδόμηση των περιοχών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι φυσικές καταστροφές έιναι μια πραγματικότητα που θα συντροφεύει και την πατρίδα μας. Η σημασία που έχουμε δώσει στην πολιτική προστασία είναι κομβικής σημασίας για την κυβέρνηση με ξεχωριστούς πόρους».

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης από «Πτολεμαΐδα 5»: Μεγάλη σημασία στη στρατηγική επάρκεια της χώρας σε εγχώρια καύσιμα

Μητσοτάκης για προσωπική διαφορά: Εφάπαξ επίδομα 200-300 ευρώ σε όσους δεν είδαν αυξήσεις 

Τσαβούσογλου: «Με τον σεισμό ανοίξαμε μια νέα σελίδα με την Ελλάδα» (photos/videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 23:29