search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 11:26
MENU CLOSE

Τσίπρας: «Φιλοδώρημα» οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για τις συντάξεις, η μεσαία τάξη ζει με κουπόνια (Video)

14.02.2023 20:30
tsipras-alpha-12-new

Για τις συντάξεις, τους πλειστηριασμούς, τον εκλογικό πήχη και τον Νίκο Ανδρουλάκη, μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο του Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ το βράδυ της Τρίτης (14/2).

Με αφορμή τις σημερινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού έναντι των συνταξιούχων ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «παλαιοκομματικής λογικής» την πρωθυπουργική κίνηση καθώς όπως είπε τα 300 εκατ. ευρώ που εξήγγειλε είναι ουσιαστικά ένα «φιλοδώρημα» λίγο πριν τις εκλογές για να πάει κανείς στην κάλπη, αλλά με τέτοιου είδους παροχές, πρόσθεσε, δεν σώθηκε καμία κυβέρνηση, καθώς το κλίμα δεν αλλάζει.

Σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ εξερχόμενος από μια παρατεταμένη μνημονιακή περίοδο και με δεδομένη τη δυνατότητα της οικονομίας που είχε διαμορφωθεί εκείνη τη στιγμή, κατάφερε για πρώτη φορά να δώσει κάποιες παροχές τις οποίες όμως είχε νομοθετήσει ως νόμιμες και όχι εφάπαξ.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είπε, είναι αυτή που στέρησε 7 δισ. από τους συνταξιούχους διότι κατήργησε την 13η σύνταξη» δηλαδή 4,5 δισ. στην τετραετία, συν τα 2,5 δισ. αναδρομικά που δεν τα δίνει.

Ερωτηθείς για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και αν αυτό είναι πράγματι κοστολογημένο ή αντίθετα δεν βγαίνει όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως δεδομένων των συνθηκών «είμαστε φειδωλοί και όχι σπάταλοι» και πως το πρόγραμμα είναι κοστολογημένο άρθρο προς άρθρο.

«Γνωρίζουμε τις δυσκολίες, κυβερνήσαμε τη χώρα 4,5 χρόνια, τη βγάλαμε από τα μνημόνια και αφήσαμε μαξιλάρι 37 δισ.» πρόσθεσε.

Σημείωσε πως οι αυξήσεις που προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αντισταθμίζονται και από αυξήσεις στα έσοδα. Τόνισε δε πως όταν έχεις πληθωρισμό 10% είναι οι αυξήσεις είναι απαραίτητες αλλιώς ο κόσμος «δεν βγαίνει». Αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για 880 ευρώ κατώτατο μισθό, θέσπιση ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, αυξήσεις 10% στους δημόσιους υπαλλήλους.

Οι αυξήσεις αυτές, είπε δεν πρόκειται να εκτροχιάσουν τον προϋπολογισμό, άλλωστε στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι από τον προϋπολογισμό ενώ στο δημόσιο τομέα δεν είναι τόσο μεγάλο το κόστος.

Για τις συντάξεις, είπε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να δώσει τα αναδρομικά, τα οποία άλλωστε δεν είναι σε μόνιμη βάση, θα είναι 2,5 δισ. σε τρεις δόσεις, ωστόσο η ρύθμιση για την 13η σύνταξη που θα είναι μόνιμη, θα επανέλθει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ του 15 – 18, τόνισε, ήταν μια κυβέρνηση που «συγκυβερνούσε με την τρόικα», δεν ήταν απόλυτα δικές του οι επιλογές, ως εκ τούτου πρόσθεσε δεν μπορείς να συγκρίνεις κείνη την περίοδο με μια περίοδο που δεν έχει αυτούς τους περιορισμούς.

Επανέλαβε την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση συντηρεί την αισχροκέρδεια  και τους υψηλούς έμμεσους φόρους κι έτσι το δημόσιο ταμείο έχει υπερέσοδα 4,5 δισ. από τα οποία δίνει επιδόματα. Υπογράμμισε πως κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κυβερνούσε με επιδοματική πολιτική, αλλά εμείς είπε, τα δίναμε στους ευάλωτους, σήμερα η μεσαία τάξη ζει με κουπόνια.

Δεν μπορεί μια οικονομία να αναπτυχθεί με επιδόματα, τόνισε, «χρειάζεται να επενδύσουμε σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας και να απαλλάξουμε την οικονομία από τα βαρίδια της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς».

«Θα επαναφέρουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας»

Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς κληθείς να σχολιάσει το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου, πως αν δεν απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί τότε θα καταπέσουν οι εγγυήσεις του δημοσίου το οποίο θα κληθεί να καταβάλει 50 δισ. απάντησε πώς οι εγγυήσεις είναι 19 δισ. και δε θα καταπέσουν αν υπάρξει ένα κανονιστικό πλαίσιο προστατεύει τα ευάλωτα νοικοκυριά και την πρώτη κατοικία τους και τους δίνει τη δυνατότητα βιώσιμων ρυθμίσεων.

Σημείωσε πως στη χώρα μας αποτράπηκε μια τεράστια αναδιανομή πλούτου χάρη στο Νόμο Κατσέλη, ο οποίος θεσμοθετήθηκε το 2010 και αφορούσε τα χρέη στις τράπεζες ενώ αργότερα το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ το επέκτεινε για χρέη στο δημόσιο, την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Πρόσθεσε πως ο νόμος Κατσέλη έδινε την δυνατότητα στον ευάλωτο δανειολήπτη που είχε πάρει ένα δάνειο το οποίο όμως με την κρίση δεν μπορούσε πια να το πληρώσει, να μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια και να βγαίνει μια δικαστική απόφαση που να ορίζει αν όντως είσαι ευάλωτος δανειολήπτης και δεν μπορείς να το πληρώσεις και σου προστάτευε την κατοικία. Για όσους το δικαστήριο έλεγε ότι δεν είναι ευάλωτοι αλλά στρατηγικοί κακοπληρωτές δεν προστατευόταν η πρώτη κατοικία, γινόντουσαν πλειστηριασμοί. Αυτή την προστασία του νομου Κατσέλη και του νόμου Σταθάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ την επέκτεινε μέχρι το τέλος του 2019 και ο κ. Μητσοτάκης την επέκτεινε κι αυτός για 6 μήνες ως το καλοκαίρι του ’20 λόγω της πανδημίας και στη συνέχεια ψήφισε έναν πτωχευτικό κώδικα καινούριο που αίρει κάθε προστασία. Σύμφωνα με τον πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αυτός ο πτωχευτικός κώδικας προτεραιοποιεί τους πλειστηριασμούς με μια εξωδικαστική διαδικασία που δεν δεσμεύει τα funds ούτε τους servicers  να κάνουν ρυθμίσεις με τους δανειολήπτες.

«Είμαστε μπροστά στη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου από τον πόλεμο και μετά» σημείωσε.

«Ο Λαφαζάνης έχει κριθεί από τον ελληνικό λαό»

Στη συνέχεια κληθείς να σχολιάσει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς επί ΣΥΡΙΖΑ και δηλώσεις Λαφαζάνη περί οργίου πλειστηριασμών ιδιαίτερα ελεύθερων επαγγελματιών όπου δεν μπορούσαν να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε καταρχάς πως «ο κ. Λαφαζάνης έχει κριθεί από τον ελληνικό λαό» και πως οι πλειστηριασμοί αυτοί αφορούσαν στρατηγικούς κακοπληρωτές, και ανθρώπους με δυο και τρία σπίτια.

«Αυτό που έχει σημασία τώρα» είπε, είναι «πώς θα αποτρέψουμε αυτή την οδυνηρή προοπτική για την πλειοψηφία της μεσαίας τάξης». Παρενθετικά τόνισε πως ακριβώς επειδή οι τράπεζες αυτή τη στιγμή ανεβάζουν τα επιτόκια χορηγήσεων κρατώντας όμως χαμηλά τα επιτόκια καταθέσεων «βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο φαινόμενο αδυναμίας αποπληρωμής δόσεων από δανειολήπτες που δεν είναι κόκκινοι, είναι πράσινοι», και θα πάνε και αυτοί σε πλειστηριασμούς.

«Θα παρουσιάσουμε την πρότασή μας τις επόμενες μέρες»

Ως εκ τούτου, τόνισε πως αυτός ο πτωχευτικός κώδικας πρέπει να παρθεί πίσω και είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι θα επαναφέρει την προστασία της πρώτης κατοικίας  και θα βάλει κανόνες. Δεν μπορεί είπε, «σέρβισερς που έχουν αγοράσει ένα τιτλοποιημένο δάνειο στο 15% της αξίας να θέλουν να πάρουν το 100% πίσω». Εμείς είπε λέμε να υπάρχει ένα εύλογο κέρδος αλλά θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα προτεραιοποίησης των ρυθμίσεων μέσα από μια εύκολη πλατφόρμα με κριτήρια τα οποία θα είναι αποδεκτά από όλους και για όσους δεν καλύπτονται από αυτή τη διαδικασία θα υπάρχει η δυνατότητα να μπορούν να προσφεύγουν στα δικαστήρια όπως με το νόμο Κατσέλη.

Σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υποστηρίζει πως πρέπει να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί «το θέμα είναι αν θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τους αδύναμους και ευάλωτους» για τους οποίους είπε θα πρέπει να υπάρχει κρατική αρωγή με επιδότηση δόσηςΠροανήγγειλε δε αναλυτική παρουσίαση της σχετικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες μέρες.

Όσο για αναφορές περί βελτιωτικών ρυθμίσεων από την πλευρά της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε να εννοηθεί ότι τέτοιοι ισχυρισμοί είναι παραπλανητικοί διότι πρόκειται περί στρατηγικής και σχεδίου και όχι περί λάθους, ενώ παρέπεμψε στον πρώην βουλευτή της ΝΔ κ. Πάτση ο οποίος ήταν «κοράκι» και ο γιος του ήταν τομεάρχης του τομέα μη εξυπηρετούμενων δανείων της ΝΔ.

«Δεν αλλάζει η απόφαση για την αποχή από τις ψηφοφορίες»

Όσον αφορά την αποχή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες ως τις εκλογές, είπε πως η απόφαση αυτή δεν αλλάζει, πώς ήταν μια ελάχιστη συμβολική κίνηση, και πως ταυτόχρονα ήταν μια θεσμική στάση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ότι η ΑΔΑΕ βρήκε τα τεκμήρια για τις παρακολουθήσεις μια σειρά προσώπων και δεν υπήρξε μια εξήγηση γι’ αυτό. «Έχουμε κατάλυση των βασικών αρχών του κράτους δικαίου και δεν πήραμε μια απάντηση, ήταν το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε», είπε.

«Θέμα πολιτικής επιλογής αν ο Ανδρουλάκης συνεργαστεί με Μητσοτάκη»

Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ για τα περί «εκβιαζόμενου Ανδρουλάκη» ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπαίνει τέτοια συζήτηση, και πως η Πόπη Τσαπανίδου ουσιαστικά έθεσε ένα ερώτημα το οποίο έθεταν σε συνεντεύξεις τους τα ίδια τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και πως ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης είχε πει πως ο κ. Μητσοτάκης άκουγε το κινητό του τηλέφωνο για να έχει το κόμμα του σε ομηρία.

Ξεκαθαρίζοντας περαιτέρω την θέση του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως «θεωρούμε πως έχει δίκιο ο κ. Ανδρουλάκης, ο κ. Μητσοτάκης δεν τον άκουγε επειδή ήταν πράκτορας», αλλά για να τον έχει σε ομηρεία. Και, συνέχισε, «δεν πιστεύω ότι ο κ. Ανδρουλάκης με την στάση του έδειξε ότι είναι σε ομηρεία». Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, είναι θέμα πολιτικής επιλογής «αν το θύμα θέλει να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τον θύτη» και αν δεν αποκλείει ότι μπορεί να συνεργαστεί μετά τις εκλογές, είναι πολιτικό ζήτημα. Σε αυτό είπε ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική στον Νίκο Ανδρουλάκη, δηλαδή για το ότι δεν αποκλείει συγκυβέρνηση με Μητσοτάκη. Εν τούτοις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε την εκτίμηση ότι κάτι τέτοιο «χαλάει το αφήγημα» για την προοδευτική διακυβέρνηση. Αντιθέτως είπε «μας το ενισχύει κιόλας» διότι ο κ. Ανδρουλάκης αφήνοντας ανοιχτά τα πάντα λέει ότι θα συνεργαστεί με όποιον βγει πρώτος οπότε, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας «και εγώ αυτό λέω, πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι πρώτος» όχι μόνο για να προκύψει προοδευτική κυβέρνηση αλλά και για λόγους πολιτικής σταθερότητας.

Ως εκ τούτου υποστήριξε πως δεν τον αφορούν τα σενάρια για «κυβέρνηση μειοψηφίας» άλλωστε είπε δεν βγαίνουν τα κουκιά.

Το μοναδικό σενάριο για μια σταθερή βιώσιμη κυβέρνηση, είπε, θα είναι μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο, με μια νίκη καθαρή στις εκλογές της απλής αναλογικής.

Ερωτηθείς για το αν πέρα από τη νίκη οτιδήποτε άλλο είναι αποτυχία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανάφερε «μην το πάτε στο προσωπικό, δεν έχω να αποδείξω τόσα πράγματα. Εγώ έχω θέσει τους προσωπικούς μου στόχους με βάση αυτό που είναι ωφέλιμο για την παράταξη και τον τόπο». Είμαστε, είπε, σε μια καμπή κρίσιμη για την κοινωνία, την οικονομία και τη δημοκρατία. «Η νίκη και η αυτοδύναμη κυβέρνηση Μητσοτάκη θα είναι πολύ άσχημη για τη χώρα», το λιγότερο είναι αν θα είναι άσχημη εξέλιξη για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης για τα τρία χρόνια λειτουργίας του gov.gr: Η ψηφιακή μεταρρύθμιση ευνοεί τους λιγότερο προνομιούχους (Photos/Video)

Τσαβούσογλου: «Με τον σεισμό ανοίξαμε μια νέα σελίδα με την Ελλάδα» (photos/videos)

Κύρτσος: Είμαι μικρομεσαίος που έπεσα έξω στην κρίση – Μητσοτάκης και ΝΔ χρωστούν 400 εκατομμύρια (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 11:24