search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 02:25
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Μόσχα διασπά τις γραμμές άμυνας στο Λουγκάνσκ, το Κίεβο ζητά επιτάχυνση της ξένης βοήθειας

15.02.2023 17:37
russia-war-12-new

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι διέσπασε δύο οχυρωμένες ουκρανικές αμυντικές γραμμές στο ανατολικό μέτωπο, καθώς το Κίεβο περιγράφει τις συνθήκες εκεί ως δύσκολες και οι δυτικοί σύμμαχοι ανακοίνωσαν περισσότερη στρατιωτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων προμηθειών βλημάτων πυροβολικού.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι Ουκρανοί υποχώρησαν μετά τις ρωσικές επιθέσεις στην περιοχή του Λουγκάνσκ. «Κατά τη διάρκεια της επίθεσης… τα ουκρανικά στρατεύματα υποχώρησαν σε απόσταση έως και 3 χιλιομέτρων από τις προηγουμένως κατειλημμένες γραμμές», ανέφερε το υπουργείο στο Telegram.

«Ακόμη και η πιο οχυρωμένη δεύτερη γραμμή άμυνας του εχθρού δεν μπορούσε να συγκρατήσει την ορμή του ρωσικού στρατού». Το υπουργείο δεν διευκρίνισε σε ποιο τμήμα της περιοχής του Λουγκάνσκ έγινε η επίθεση.

Πρόσθεσε ότι η «νότια ομάδα», που υποστηρίζεται από πυροβολικό, διεξάγει επίθεση προς την κατεύθυνση του Ντόνετσκ.

Το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν ορισμένες ρωσικές επιθέσεις στο Λουγκάνσκ, αλλά πρόσθεσε: «Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει δύσκολη».

Ο περιφερειακός κυβερνήτης του Λουγκάνσκ, Serhiy Haidai, δήλωσε ότι η Ρωσία διοχετεύει βαρύ εξοπλισμό και μεταφέρει στρατεύματα στην περιοχή.

«Οι επιθέσεις έρχονται από διαφορετικές κατευθύνσεις και σε κύματα», είπε ο Χαϊντάι. Αλλά πρόσθεσε: «Αυτοί που διέδωσαν την πληροφορία ότι οι αμυντικές δυνάμεις μας φέρονται να έχουν αποσυρθεί πέρα από τη γραμμή των διοικητικών συνόρων (του Λουγκάνσκ) – αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Η Μόσχα έχει αυξήσει τις επιθέσεις της κατά μήκος της γραμμής του μετώπου στη νότια και την ανατολική Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες, ενώ αναμένεται να εξαπολύσει μια νέα, μεγάλη επίθεση.

Η κύρια προσπάθεια της Ρωσίας έχει επικεντρωθεί στην πόλη Μπαχμούτ στην επαρχία του Ντόνετσκ δίπλα στο Λουγκάνσκ.

Η κατάληψη της Μπάχμουτ θα επιτρέψει στη Μόσχα να προχωρήσει σε δύο μεγαλύτερες πόλεις, την Κραματόρσκ και τη Σλοβιάνσκ, επίσης στην επαρχία Ντονέτσκ.

Η Ρωσία βιάζεται να κερδίσει όσο περισσότερο έδαφος μπορεί, προτού η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της ανακτήσουν δυνάμεις, είχε επισημάνει νωρίτερα χθες, Τρίτη, ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Για τον λόγο αυτό η ταχύτητα είναι υψίστης σημασίας», πρόσθεσε. «Η ταχύτητα είναι τα πάντα – στη λήψη αποφάσεων, στην εφαρμογή αποφάσεων, στη μεταφορά προμηθειών, στην εκπαίδευση. Η ταχύτητα σώζει τις ζωές των ανθρώπων», υπογράμμισε.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέκσι Ρέζνικοφ δήλωσε σήμερα πως είναι “απολύτως” σίγουρος ότι οι δυτικές χώρες θα παράσχουν μαχητικά αεροσκάφη στο Κίεβο για να το βοηθήσουν να πολεμήσει την εισβολή της Ρωσίας αν και ορισμένες είναι μέχρι σήμερα ψυχρές στην ιδέα αυτή.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters στις Βρυξέλλες, ο Ρέζνικοφ σημείωσε πως οι σύμμαχοι της Ουκρανίας κατέληξαν ήδη στην προμήθεια ενός εύρους δυτικών οπλικών συστημάτων αφού αρχικά έλεγαν ότι δεν θα το έκαναν. “Το αδύνατο έγινε δυνατό”, είπε.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας είπε πως τα μαχητικά αεροσκάφη χρειάζονται ως μέρος ενός ευρύτερου συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας προκειμένου να προστατευθεί η Ουκρανία από τις ρωσικές επιθέσεις.

Χρειαζόμαστε καίρια αεροσκάφη ως πλατφόρμα για να υπερασπίσουμε τον ουρανό μας. Πρέπει να κυριαρχήσουμε στον ουκρανικό ουρανό. Θα προστατεύσουν τον άμαχο πληθυσμό μας, πρώτα απ΄όλα, και βέβαια τις ένοπλες δυνάμεις μας.

Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν περισσότερους από 25 οικισμούς κοντά στη Μπάχμουτ, ανακοίνωσε σήμερα το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Εκτός ελέγχου στο δικαστήριο 25χρονη που αποκεφάλισε τον εραστή της – Επιτέθηκε στον δικηγόρο της (Video)

Σεισμός στην Τουρκία: Αντιμέτωποι με τις ασθένειες οι επιζώντες λόγω της έλλειψης νερού και υποδομών

Σεισμός στην Τουρκία: Χειροκροτήματα για την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης στην Κωνσταντινούπολη (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42