search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 12:28
MENU CLOSE

ΝΑΤΟ: «Παράθυρο» για ένταξη της Φινλανδίας πριν από τη Σουηδία – Η… «κατανόηση» στο παιχνίδι της Άγκυρας

15.02.2023 06:00
erdogan_stoltenberg_new

Το παιχνίδι του Ερντογάν παίζει για άλλη μια φορά απροκάλυπτα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο  οποίος δήλωσε ότι είναι πιο σημαντικό να ενταχθούν γρήγορα στην Συμμαχία η Φινλανδία και η Σουηδία και όχι τόσο σημαντικό να συμβεί αυτό συγχρόνως.

Ο Γενς Στόλτεμπεργκ υιοθετεί έτσι απόλυτα την θέση της Τουρκίας, που έχει διαμηνύσει ότι η Τουρκία θα μπορούσε να εγκρίνει την ένταξη της Φινλανδίας, αλλά θα εξακολουθήσει να μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας.

Μιλώντας ενώπιον των υπουργών Άμυνας των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, στην έδρα της συμμαχίας, στις Βρυξέλλες, ο Γενς Στόλτεμπεργκ είπε ότι «το βασικό ερώτημα είναι όχι αν η Φινλανδία και η Σουηδία θα λάβουν συγχρόνως την έγκριση» για την ένταξή τους. Αλλά –όπως διευκρίνισε- «το βασικό ερώτημα είναι να εγκριθεί η ένταξή τους το ταχύτερο δυνατό».

Είναι η πρώτη φορά που το ΝΑΤΟ σε αυτό το επίπεδο παραδέχεται πως οι δύο χώρες μπορεί να μπουν στην Συμμαχία ξεχωριστά και όχι ταυτόχρονα, όπως θέλουν οι ίδιες.  Το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ έχει εγκριθεί από 30 κράτη-μέλη, πλην της Ουγγαρίας και της Τουρκίας.

«Η θέση μας για τη Φινλανδία είναι θετική, αλλά δεν είναι θετική για την Σουηδία», δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας σε μέλη της τουρκικής εθνοσυνέλευσης στις αρχές του μήνα. Η Άγκυρα κατηγορεί την κυβέρνηση της Στοκχόλμης ότι είναι πολύ επιεικής απέναντι σε οργανώσεις που η Τουρκία τις θεωρεί «τρομοκρατικές», μεταξύ των οποίων είναι οι κουρδικές οργανώσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε προ ημερών ότι η Άγκυρα έχει λιγότερες ενστάσεις για την ένταξη της Φινλανδίας, σε αντίθεση με την Σουηδία για την οποία έχει ανάψει «κόκκινο».

Δυτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι θα ήταν καλύτερο να γίνει ταυτόχρονα η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, γιατί αυτό θα εξυπηρετούσε την ενσωμάτωσή τους στις στρατιωτικές δομές της Συμμαχίας.

Η Φινλανδία έχει ξεκαθαρίσει ότι επιμένει στο αρχικό πλάνο για ταυτόχρονη ένταξη στο ΝΑΤΟ με την Σουηδία, παρά τις τουρκικές αντιρρήσεις. Με δεδομένο όμως ότι μόνο η Φινλανδία έχει κοινά σύνορα με την Ρωσία, ίσως καμφθούν οι επιφυλάξεις των Φινλανδών και τελικά δεχθούν τις υποδείξεις του Γενς Στόλτεμπεργκ, ο οποίος ευθυγραμμίζεται με τις τουρκικές θέσεις.

Η Ουγγαρία έχει αναβάλει ως τώρα τρεις φορές την έγκριση ένταξης των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν έχει εγείρει, δημοσίως, σοβαρές αντιρρήσεις. Άρα το ζήτημα είναι μόνο η Άγκυρα, για την οποία δείχνει … ακατανόητη κατανόηση ο Γενς Στόλτεμπεργκ.

Διαβάστε επίσης:

Joker: Καταγγελίες στα γυρίσματα του σίκουελ –  «Δεν μας άφηναν να πιούμε νερό, ούτε να πάμε τουαλέτα»

Σεισμός στην Τουρκία: Δυο σκυλάκια ανασύρθηκαν ζωντανά πάνω από 200 ώρες μετά το διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου

Εντοπίστηκαν μυστηριώδεις «σκιές» στους δακτυλίους του Κρόνου – Η NASA δεν μπορεί να εξηγήσει το φαινόμενο (Photos/Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 12:19