search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 02:42
MENU CLOSE

James Webb: Φωτογραφία-αποκάλυψη από το «Σμήνος της Πανδώρας» που διαστρεβλώνει τον χωροχρόνο

16.02.2023 17:44
sminos-pandora-nasa-12-new
Credits: NASA, ESA, CSA, I. Labbe (Swinburne University of Technology) and R. Bezanson (University of Pittsburgh)

Μια νέα μαγευτική εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA, με λεπτομέρειες που δεν έχουν ξαναδεί σε μια περιοχή του διαστήματος γνωστή ως «Σμήνος της Πανδώρας», αποκάλυψαν οι αστρονόμοι.

Η εικόνα του Webb εμφανίζει τρία τεράστια σμήνη γαλαξιών, που ενώνονται για να σχηματίσουν ένα μέγα σύμπλεγμα με βαρύτητα τόσο ισχυρή που διαστρεβλώνει τον χωροχρόνο γύρω του. Η συνδυασμένη μάζα των σμηνών γαλαξιών δημιουργεί έναν ισχυρό βαρυτικό φακό, ένα φυσικό φαινόμενο μεγέθυνσης της βαρύτητας, επιτρέποντας σε πολύ πιο μακρινούς γαλαξίες στο πρώιμο σύμπαν να παρατηρούνται χρησιμοποιώντας το σμήνος σαν μεγεθυντικό φακό.

Μόνο ο κεντρικός πυρήνας της Πανδώρας έχει μελετηθεί στο παρελθόν λεπτομερώς, από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA

«Ο αρχαίος μύθος της Πανδώρας αφορά την ανθρώπινη περιέργεια και ανακαλύψεις που οριοθετούν το παρελθόν από το μέλλον, κάτι που νομίζω ότι είναι μια κατάλληλη σύνδεση με τα νέα βασίλεια του σύμπαντος που ανοίγει ο Webb, συμπεριλαμβανομένης αυτής της εικόνας του Σμήνους της Πανδώρας», είπε η αστρονόμος Rachel Bezanson από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ στην Πενσυλβάνια, συν-κύρια ερευνήτρια στο πρόγραμμα «Ultradeep NIRSpec and NIRCam Observations before the Epoch of Reionization» (UNCOVER) για τη μελέτη της περιοχής.

Διαβάστε επίσης:

Διάστημα: Αστροφυσικοί ανακάλυψαν την τέλεια σφαιρική έκρηξη

Τουρκία: Αργεντινοί διασώστες έβγαλαν ζωντανούς τρεις ανθρώπους από τα ερείπια 9 ημέρες μετά τον σεισμό (Videos)

Tέξας: Πυροβολισμοί σε εμπορικό κέντρο – Ένας νεκρός, τρεις τραυματίες (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 02:42