search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 06:52
MENU CLOSE

ΝΑSΑ: Επιβεβαίωσε με τη βοήθεια του τηλεσκόπιου James Webb την ύπαρξη εξωπλανήτη που μοιάζει με τη Γη

12.01.2023 09:23
nasa new

Η εξερεύνηση του διαστήματος μοιάζει να μην έχει όρια. Οι ανακαλύψεις είναι κάθε φορά εντυπωσιακές. Αυή τη φορά αστρονόμοι από τις ΗΠΑ επιβεβαίωσαν με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb την ύπαρξη ενός κοντινού εξωπλανήτη – ο οποίος μάλιστα έχει σχεδον παρόμοιο μεγεθος με τη Γη.

Πρόκειται για τον βραχώδη LHS 475b, ο οποίος έχει το 99% της διαμέτρου του πλανήτη μας, ενώ βρίσκεται σε απόσταση μόνο 41 ετών φωτός στον αστερισμό της Οκτάδος.

Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής (APL) του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς της Βαλτιμόρης, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας.

Η αρχική ανακάλυψη του εν λόγω εξωπλανήτη είχε γίνει από το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) και ακολούθησε η επιβεβαίωση του με νέες παρατηρήσεις από το ισχυρότερο τηλεσκόπιο Webb.

Ανάμεσα σε όλα τα τηλεσκόπια, το James Webb είναι το μοναδικό που μπορεί να μελετήσει τις ατμόσφαιρες εξωπλανητών με το μέγεθος της Γης.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν είναι γνωστό αν ο LHS 475b διαθέτει ατμόσφαιρα και τι είδους. Θα ακολουθήσουν επί τούτου πιο ακριβείς μετρήσεις με το τηλεσκόπιο.

Επειδή ήδη το Webb έχει βρει ότι ο συγκεκριμένος εξωπλανήτης είναι μερικές εκατοντάδες βαθμούς Κελσίου πιο ζεστός από τη Γη, δεν αποκλείεται να έχει την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, δηλαδή να περιέχει μεγάλη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα και πυκνά νέφη.

Ο πλανήτης διαγράφει μια πλήρη περιφορά πέριξ του άστρου του μέσα σε μόνο δύο μέρες (η διάρκεια του έτους του), καθώς κινείται πολύ κοντά στο άστρο του, έναν ερυθρό νάνο που έχει τη μισή θερμοκρασία του Ήλιου.

Διαβάστε επίσης

Τζεφ Μπεκ: Πέθανε ο θρυλικός κιθαρίστας με τα 8 Grammy – Τεράστια απώλεια για την παγκόσμια μουσική σκηνή (videos)

ΗΠΑ: Η Τζιλ Μπάιντεν υποβλήθηκε σε επέμβαση για την αφαίρεση καρκινωμάτων (Video)

Πέθανε η Τατιάνα Πάτιτζ – Ήταν supermodel των 90s (Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 02:44