search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 00:44
MENU CLOSE

Καλλιτέχνες: Kινητοποίηση στο Σύνταγμα και 24ωρη απεργία εν αναμονή της νομοθετικής ρύθμισης (Photos)

17.02.2023 15:52
kallitexnes-syntagma-1-new

Σήμερα ανακοινώνεται η μισθολογική ρύθμιση για τους καλλιτέχνες, «που θα θεραπεύει αδικίες και στρεβλώσεις δεκαετιών», όπως είπε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Δελή, «σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών και τις καλλιτεχνικές σπουδές στην Ελλάδα».

Σημειώνεται ότι την νομοθετική ρύθμιση, την υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των καλλιτεχνών την Τετάρτη.

Ο κ. Γιατρομανωλάκης είπε επίσης ότι μπαίνουν και οι βάσεις και για το ακαδημαϊκό κομμάτι, σημειώνοντας ότι, το αν θα είναι ένα ξεχωριστό πανεπιστήμιο, αν θα είναι τμήματα μέσα σε υφιστάμενα πανεπιστήμια, ή το πως θα δομηθούν οι ανώτατες σπουδές στις παραστατικές τέχνες, είναι πεδίο των διϋπουργικών ομάδων εργασίας που έχουν συγκρατηθεί, και το πόρισμα των οποίων θα ανακοινωθεί στις 31 Μαρτίου. Τόνισε μάλιστα ότι «θα μιλάμε για μία μορφή σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου, – θα είναι δωρεάν και κρατικές -, και επίσης ότι στην διαβούλευση [..] θα συμμετέχουν και οι φορείς που είναι άμεσα ενδιαφερόμενοι».

Από την πλευρά του, ο κ. Δελής τόνισε ότι ο δίκαιος και επίπονος αγώνας των καλλιτεχνών είναι αυτός που υποχρεώνει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να ασχοληθεί σοβαρά με τα προβλήματα των καλλιτεχνών.

Την ίδια ώρα οι καλλιτέχνες εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους και πραγματοποιούν νέα 24ωρη απεργία και πορεία προς την πλατεία Συντάγματος. Οι καλλιτέχνες κατέθεσαν και προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωση του ΠΔ που υποβαθμίζει σε επίπεδο απολυτηρίου Λυκείου τα πτυχία τους.

Άλλωστε και το ΣΕΗ έχει εκφράσει ήδη επιφυλάξεις καθώς θεωρεί ανησυχητική τη δήλωση του πρωθυπουργού με την οποία υποστήριζε ότι με την τροπολογία που έχει ήδη ψηφιστεί «είμαστε στο σημείο το οποίο ίσχυε πριν γίνει όλη αυτή η μεγάλη κινητοποίηση από πλευράς καλλιτεχνών». Το ΣΕΗ επισημαίνει ότι αυτό δεν ισχύει και η τροπολογία «όχι μόνο δεν μας γυρίζει στο σημείο που ήμασταν πριν την υπογραφή του ΠΔ, αλλά είναι ιδιαιτέρως προβληματική».

Διαβάστε επίσης:

Θάνατος παιδιού στον «Αγ. Στυλιανό»: Εντολή Πλεύρη για προκαταρκτική έρευνα – «Αντιμετώπιζε χρόνια προβλήματα υγείας» (video)

Δασκαλάκης για Πισπιρίγκου: Έλεγε ψέματα και έκλαιγε υποκρινόμενη –  Δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι θα σκότωνε τα παιδιά

Ιερώνυμος: «Αν οι “ιερές μπίζνες” είναι για καλό, τότε θα κάνουμε πολλές – Είμαι έτοιμος να φύγω αν μου ζητηθεί» (Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 00:44