search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 08:12
MENU CLOSE

Μητσοτάκης… άνευ εκπλήξεων στην ΕΡΤ: Ο στόχος της αυτοδυναμίας, η επίθεση στον Τσίπρα και τα δύο «λάθη»

17.02.2023 06:00
mitsotakis ert

Χωρίς εκπλήξεις και χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις κύλισε η συνέντευξη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη δημόσια τηλεόραση.

Αν εξαιρέσει κανείς το γεγονός ότι στα δύο «λάθη» που αναγνώρισε στην κυβερνητική του θητεία συμπεριέλαβε και τις παρακολουθήσεις (αν και έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «από την πρώτη στιγμή βγήκα, μίλησα, ανέλαβα τις ευθύνες που μου αναλογούσαν. Και το σημαντικότερο είναι ότι κάναμε αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο και στον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ»), ο πρωθυπουργός λίγο-πολύ κινήθηκε σε «γνωστά νερά».

• Για τις εκλογές, τις προσδιόρισε «κάποια στιγμή την άνοιξη» και επανέλαβε το στόχο της ΝΔ για αυτοδυναμία κατά τη δεύτερη κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής, κόβοντας, μάλιστα, κάθε συζήτηση για οιοδήποτε άλλο ενδεχόμενο, με τη φράση «δεν είμαι διατεθειμένος να συζητήσω οποιοδήποτε άλλο σενάριο».

• Για το ζέον ζήτημα των πλειστηριασμών, επανέλαβε ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου επικύρωσε νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και εξήγησε τα μέτρα που η κυβέρνησή του έχει λάβει ως τώρα για την προστασία των δανειοληπτών (εξωδικαστικός μηχανισμός, διμερείς συμφωνίες με servicers, κ.λπ.)

• Για τις παρακολουθήσεις και τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης, επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι ουσιαστικά προσπαθεί να «φτιάξει κλίμα» αμφισβήτησης του αποτελέσματος των εκλογών, για να διαχειριστεί την ήττα του.

• Επίσης, επανέλαβε το σενάριο της πολιτικής «τερατογένεσης» (κυβέρνηση 2ου και 3ου κόμματος, με προσθήκη και άλλου σχηματισμού), λέγοντας ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στον Α. Τσίπρα, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι δεν θα σχηματίσει «κυβέρνηση ηττημένων».

• Όσον αφορά στις πρόσφατες –και όχι μόνο- μεταγραφές από το ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν, λέγοντας πως «πολλές φορές έχω τονίσει ότι είναι χρέος μας να επεκταθούμε σε αυτό το οποίο ονομάζουμε μεσαίο χώρο κι ότι σκοπός είναι να διευρύνω τα εκλογικά όρια της ΝΔ».

• Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για προεκλογικές παροχές, επιχείρησε να σταματήσει τη συζήτηση εν τη γενέση της, λέγοντας ότι «εκτιμώ ότι με τις τελευταίες ανακοινώσεις που κάναμε, με βάση τις προβλέψεις για τον προϋπολογισμό, έχουμε περίπου εξαντλήσει τις δυνατότητές μας για το επόμενο διάστημα. Δεν θα υπάρχει άλλο πλαίσιο – πακέτο στήριξης».

• Ένα ζήτημα που προκύπτει, αφορά στη διατύπωση που ο Κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε όταν ρωτήθηκε για τη σύνθεση της κυβέρνησης, αν η ΝΔ επιτύχει τους εκλογικούς της στόχους, καθώς σημείωσε ότι «αυτό το οποίο ονομάζουμε επιτελικό κράτος πιστεύω ότι επιτέλεσε την αποστολή του, με την έννοια ότι συντόνισε τους υπουργούς, έθεσε στόχους, έβαλε κανόνες λογοδοσίας και συντόνισε μια σειρά από πολιτικές που απαιτούσαν συνεργασία μεταξύ των υπουργείων».

• Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός, μπροστά και στα νέα δεδομένα που δημιουργεί ο σεισμός στην Τουρκία, επανέλαβε ότι «δεν ήμουν ποτέ εγώ αυτός ο οποίος έκλεισε την πόρτα του διαλόγου στην Τουρκία. Ο κύριος Ερντογάν ήταν αυτός ο οποίος έλεγε “Μητσοτάκης γιοκ”. Εγώ πάντα θεωρούσα απαραίτητη τη δυνατότητά μας να συνομιλούμε απευθείας ως γείτονες στο πνεύμα της καλής γειτονίας».

Διαβάστε επίσης:

Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας χωρίς περίσκεψη, χωρίς γνώση, χωρίς αιδώ λέει ξανά ψέματα

ΠΑΣΟΚ: Την ώρα που ο πληθωρισμός υποχωρεί, οι αυξήσεις στα τρόφιμα συνεχίζουν να καλπάζουν

Βουλή: Άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη υπερψήφισε η Επιτροπή Δεοντολογίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 08:10