search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:34
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ορκίστηκε πίστη στους νεοναζί» – Το πρώτο σχόλιο της Ρωσίας για την επίσκεψη Μπάιντεν στο Κίεβο

20.02.2023 18:16
biden-zelenski-1-new

Στο πρώτο σχόλιο για την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο, προχώρησε η Μόσχα.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τη Ρωσία για την επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στην Ουκρανία πριν από την αναχώρησή του για το Κίεβο, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγκρουση, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

«Ειδοποιήσαμε τους Ρώσους ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα ταξιδέψει στο Κίεβο. Το κάναμε λίγες ώρες πριν την αναχώρησή του», είπε ο Σάλιβαν, προσθέτοντας: «Λόγω της ευαίσθητης φύσης αυτών των ανταλλαγών, δεν θα αναφερθώ στον τρόπο που απάντησαν ή ποια ήταν η ακριβής φύση του μηνύματός μας».

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ σχολίασε την επίσκεψη, εξαπολύοντας νέα επίθεση στη Δύση η οποία όπως λέει «παραδίδει όπλα και χρήματα στο Κίεβο αρκετά τακτικά».

«Ο Μπάιντεν, έχοντας λάβει εγγυήσεις ασφαλείας, πήγε τελικά στο Κίεβο. Υποσχέθηκε πολλά όπλα και ορκίστηκε πίστη στο νεοναζιστικό καθεστώς μέχρι τον τάφο. Και φυσικά υπήρξαν αμοιβαίες επικλήσεις για τη νίκη που θα ερχόταν με νέα όπλα και ένα θαρραλέο λαό» σχολιάζει ο Μεντβέντεφ στο Telegram και συνεχίζει λέγοντας: «και εδώ είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Δύση πραγματικά παραδίδει όπλα και χρήματα στο Κίεβο αρκετά τακτικά. Σε τεράστιες ποσότητες, επιτρέποντας στο στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα των χωρών του ΝΑΤΟ να κερδίσει χρήματα» υπονοώντας ότι θα αποσπάσει μερικά από τα όπλα για να τα πουλήσει σε τρομοκράτες σε όλον τον κόσμο.

Το παρασκήνιο της επίσκεψης Μπάιντεν

Ο αμερικανός Πρόεδρος Μπάιντεν πραγματοποίησε μια αιφνιδιαστική, πολύωρη επίσκεψη στο Κίεβο τη Δευτέρα, δεσμευόμενος για την «αταλάντευτη δέσμευση» των Ηνωμένων Πολιτειών να υποστηρίξουν την Ουκρανία σε μια δραματική επίδειξη αποφασιστικότητας σχεδόν ένα χρόνο μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας.

Ο Μπάιντεν ταξίδεψε 10 ώρες με το τρένο από τα πολωνικά σύνορα για να φτάσει στην ουκρανική πρωτεύουσα το πρωί της Δευτέρας. 

Καθώς ηχούσαν οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής, ο Μπάιντεν έκανε μια βόλτα στον ήλιο με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι και ανακοίνωσε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου. 

«Το Κίεβο έχει καταλάβει ένα μέρος της καρδιάς μου», είπε.

Ο Μπάιντεν πήρε την τελική απόφαση να πάει στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια μιας κουβέντας στο Οβάλ Γραφείο την περασμένη Παρασκευή, δήλωσαν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου. Ο σχεδιασμός για το μυστικό ταξίδι του προέδρου είχε ξεκινήσει εδώ και μήνες, αλλά οι πληροφορίες σχετικά με αυτό ήταν πολύ περιορισμένες, ακόμη και εντός του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου.

Οι λεπτομέρειες του ταξιδιού του Προέδρου Μπάιντεν στο Κίεβο κρατήθηκαν μυστικές. Ο Μπάιντεν είχε προγραμματιστεί να φτάσει στη Βαρσοβία το πρωί της Τρίτης για διήμερη επίσκεψη και αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είχαν επανειλημμένα διαψεύσει το ενδεχόμενο μιας επίσκεψης στην Ουκρανία ενώ βρισκόταν στην Ευρώπη.

Ο Μπάιντεν αναχώρησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες με το Air Force One για την Πολωνία στις 4:15 π.μ. της Κυριακής. Μόνο μερικοί ρεπόρτερ, υπό την προϋπόθεση της τήρησης της μυστικότητας και αφού τους είχαν αφαιρεθεί τα κινητά τους, ταξίδεψαν μαζί του καθώς και μια μικρή ομάδα έμπιστων στελεχών του από το Οβάλ Γραφείο: ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζάκ Σάλιβαν, η αναπληρώτρια προσωπάρχης του στο Λευκό Οίκο, Τζεν Ο’Μάλεϊ Ντίλον, η οποία διηύθυνε την εκστρατεία του Μπάιντεν το 2020 και η προσωπική του βοηθός Άνι Τομασίνι.

«Εξαιρετικά σημαντική κίνηση υποστήριξης»

Ο Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι αμέσως μετά την άφιξή του στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την επίσκεψη Μπάιντεν στο Κίεβο ως «εξαιρετικά σημαντική κίνηση υποστήριξης».

«Τζόζεφ Μπάιντεν, καλωσήρθατε στο Κίεβο! Η επίσκεψή σας αποτελεί εξαιρετικά σημαντική κίνηση υποστήριξης προς όλους τους Ουκρανούς», έγραψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας στο Telegram.

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι αύριο θα ανακοινωθεί νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία. Στο νέο πακέτο θα περιλαμβάνονται πυρομαχικά για τα αμερικανικά οπλικά συστήματα HIMARS.

«Θα ανακοινώσω την αποστολή επιπλέον σημαντικών όπλων, κυρίως πυρομαχικών για τα συστήματα πυροβολικού, αντιαρματικών συστημάτων και ραντάρ αεροπορικής παρακολούθησης», δήλωσε στο Κίεβο ο Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Μπλίνκεν-Ερντογάν στο αεροδρόμιο της Άγκυρας: «Στηρίζουμε την παροχή νέων F-16 στην Τουρκία» (photos/videos)

Μαντλίν ΜακΚαν: 22χρονη ισχυρίζεται ότι είναι το εξαφανισμένο κορίτσι – «Ναι» σε τεστ DNA από τους γονείς της αγνοούμενης (photos/videos)

Σεισμός στην Τουρκία – Ακάρ για καθυστέρηση στρατιωτικής βοήθειας: «Προκατειλημμένες κατηγορίες» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:33